Univerzalni temeljni

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:59
Lis
2020
01

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › Univerzalni temeljni

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
09
 
08.2020

Univerzalni temeljni

dohodak između nezainteresirane države i nove krize - piše Irena Bosnić
Univerzalni temeljniLucas-favre-mnxaw ablzy-unsplash
 

Većina Europljana podupire univerzalni temeljni dohodak

Čak 71 posto  Europljana podržava ideju uvođenja univerzalnog temeljnog dohotka (UTD) pokazalo je istraživanje koje je u ožujku 2020. proveo Eupinions projekt Fondacije Bertelsmann. U istraživanju je sudjelovalo više od 12 tisuća ispitanika u dobi između 16 i 69 godina iz 27 država članica EU i Velike Britanije, odnedavno bivše članice. Snažna podrška uvođenju univerzalnog temeljnog dohotka u svim dobnim skupinama ispitanika iznenadila je, čini se, i istraživače, jer se radi o ideji koju oponenti često komentiraju kao nerealnu i utopijsku.

            U vremenu sve veće socijalne nejednakosti i nesigurnosti koju stvara starenje stanovništva, porasta prekarnih formi rada, klimatskih promjena i neizvjesnosti zbog pandemije korona virusa potraga za novim konceptima društvenog razvoja koji bi bili održivi na lokalnoj i globalnoj razini neizbježna su točka svakog razgovora o budućnosti. Univerzalni temeljni dohodak (UTD) jedan je od tih koncepata koji je u vremenu koronakrize postao aktualniji nego ikad.

Napori prethodnih generacija

            Ekonomist i suosnivač Basic Income Earth Network (BIEN) Guy Standing u posljednjoj knjizi Battling eight giants Basic income now smatra kako su razlozi za uvođenje UTD-a etički i moralni. Iako bi UTD bio učinkovitije sredstvo u borbi protiv siromaštva i nejednakosti od postojećeg sistema, piše Standing, njegovo uvođenje prije svega je pitanje socijalne pravde. Po autoru, za bogatstvo i prihode svih nas zaslužniji su napori prethodnih generacija nego napori nas samih. Ukoliko prihvaćamo praksu privatnog nasljeđivanja koja, najjednostavnije rečeno, manjini daje puno "nečega za ništa", tada bismo trebali poštovati i načelo društvenog nasljeđivanja, navodi Standing. Glavne prepreke ostvarivanju osobne i društvene slobode autor vidi u nejednakosti, nesigurnosti, dugu, stresu, prekarnom radu, automatizaciji, populizmu i klimatskim promjenama. Uz sve pobrojano, tu je i već spomenuta pandemija korona virusa koja pojačava učinke prethodnih kriza.

            UTD je određeni iznos novca koji se bezuvjetno isplaćuje svim članovima političke zajednice bez obzira na postojeće prihode ili druge oblike socijalnih davanja. Isplaćuje se redovno (primjerice jednom mjesečno), u gotovini (svatko odlučuje kako će ga potrošiti), pojedincu (a ne, primjerice, kućanstvu).Univerzalan je jer se isplaćuje svima bez provjere imovinskog stanja i bezuvjetan, jer se isplaćuje bez zahtjeva za zapošljavanjem ili demonstriranjem spremnosti za rad.

Destimulira li UTD rad?

            U svijetu u kojemu je previše onih kojima posao više ne osigurava zadovoljenje osnovnih potreba, obećanja UTD-a o promjenama na raznim razinama osiguravaju zagovornike i na ljevici i na desnici. Dok ljevica UTD vidi kao sredstvo za promjene odnosa moći na tržištu rada, za socijalnu pravdu i iskorijenjivanje siromaštva, desnica se koncentrira na smanjenje birokracije i sustava socijalne zaštite.

            Među zagovaračima UTD-a su i neki tehnološki milijarderi, pa je tako početkom srpnja šef Twittera Jack Dorsey donirao tri milijuna dolara za provođenje pilot programa UTD-a u 15 američkih gradova, među kojima su Atlanta, Pittsburgh, Los Angeles, Seattle, Long Beach, Oakland, Newark, Compton i drugi.

Novac je poklon koaliciji petnaestorice gradonačelnika okupljenih oko projekta Mayors for Guaranted Income (MGI), a cilj im je istražiti ideju uvođenja UTD-a. Pokretač koalicije je Michael Tubbs, 29-godišnji gradonačelnik Stocktona u Kaliforniji koji u svom gradu pilot program UTD-a provodi od zime 2018. godine.

" S obzirom na Covid-19 i potrebu redovite novčane pomoći, ali i prosvjede, ne samo protiv policijskog nasilja već i strukturalnog nasilja u gradu, znao sam da je vrijeme da iskoristimo ono što smo naučili u Stocktonu, stvorimo koaliciju gradonačelnika i kolektivno zagovaramo UTD", pojasnio je Tubbs osnivanje koalicije u intervjuu Forbesu.

            I u Europi su aktivnosti vezane uz uvođenje UTD-a živnule. U okviru Europske civilne inicijative u Europskoj uniji 25. rujna započinje paneuropska kampanja prikupljanja potpisa za pokretanje prijedloga univerzalnog temeljnog dohotka na području svih država članica. Da bi inicijativa bila uspješna, potrebno je prikupiti milijun glasova u najmanje sedam država članica. Potpisi će se prikupljati putem mrežne stranice koju priprema Europska komisija.  

            Iako je 2013. godine Hrvatska bila prva članica EU u kojoj je sveeuropska inicijativa Temeljni dohodak uspjela prikupiti željeni broj potpisa kako bi s prijedlogom istupila pred Europsku komisiju, o UTD-u se u nas ne vode debate, a u mainstream medijima često se tvrdilo da je preskup za uvođenje i da će destimulirati rad. U sljedećim ćemo tekstovima pokušati odgovoriti na pitanje je li UTD alat za stvaranje kvalitetnijeg sustava socijalne zaštite i razmotriti utjecaj uvođenja UTD-a iz različitih perspektiva.

napisala: Irena Bosnić

Tekst objavljen u sklopu projekta kojeg financira Agencija za elektroničke medije. Dozvoljeno prenošenje sadržaja uz objavu izvora i imena autora.

foto: Lucas Favre

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Lucas-favre-mnxaw ablzy-unsplash

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › Univerzalni temeljni