Unseen Festival

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
10:59
Srp
2020
09

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Unseen Festival

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
21
 
09.2019

Unseen Festival

uskoro kreće treće izdanje Unseen Festivala u Cavtatu
Unseen Festival64659762 1399908136815700 2256445009794433024 o
 

 Mali festival s velikim ambicijama

Festival Unseen je došao i do svog trećeg izdanja.  Od 2. do 6. listopada ove godine na različitim lokacijama u Cavtatu, a od 12. – 16.10. u Dubrovniku odvijat će se program novog izdanja Unseena. Kao i ranijih godina, središnje mjesto u programu zauzima selekcija filmova mladih autora pristiglih po javnom pozivu objavljenom proljetos koji će biti prikazani na tri različite (ne)kino lokacije u Cavtatu. Nastavlja se i praksa programske suradnje s drugim festivalima u Hrvatskoj i regiji što ove godine na Unseen dovodi zagrebački Subversive Film Festival i selekciju filmova iz njihovog ovogodišnjeg programa koju je odabrala kustosica Dina Pokrajac, te selekciju Vizualno antropološkog centra (VAC) koji organizira Školu vizualne antropologije te beogradskog festivala Vizantrop. Ugostit ćemo kurdskog umjetnika Serweta Cihangiroglu i bosansku umjetnicu s engleskom adresom Arminu Pilav koji će zajedno kroz hibridnu formu performansa, šetnje i izložbe predstaviti svoj rad.

Program počinje u srijedu 2.10. s tribinom na temu korištenja javnog prostora i prikazivanjem selekcije filmova berlinskih aktivista s Mov(i)e Activism festivala koji održava programe u različitim europskim gradovima. U četvrtak kreće prikazivanje filmova selekcije žirija Unseena koji čine redateljica Katerina Duda, producentica Tna Gojić i scenarist i redatelj AZ Stolica, i izbora sa Subversive Film Festivala, dok će se u petak predstaviti Vizantrop i VAC. Subota se nastavlja s projekcijama selekcije žirija, dok se kasnije može posvjedočiti performansu „Šetnja“ i uživati u glazbenoj večeri iznenađenja. U petak i subotu planirana je i radionica za djecu i odrasle: Mapiranje Cavtata s kustosicama Helenom Puharom i Lucijom Vuković.  

Cijeli program pogledajte na

web stranici.

Unseen se u tih nekoliko dana listopada trudi od Cavtata učiniti mjesto okupljanja mladih autora iz Jugoistočne Europe koji će onda kroz neformalno druženje i upoznavanje moći razgovarati o novim idejama i budućim filmskim projektima. U filmskom svijetu u kojem festivali niču svakodnevnog bez nekog konkretnog plana održivosti, opstanka i smisla za sredinu u kojoj se održavaju, Unseen ne želi biti jedan od festivala, nego jedna od stepenica na putu uspostavljanja ponovnog filmskog života u ovom kraju. Stvaranje uvjeta za revitalizaciju redovnog filmskog prikazivanja, a onda i moguće formiranja filmske zajednice i filmskog obrazovanja budućih generacija filmskih radnika misija je Unseena.

Uz to što Unseen nastoji ponovno pokrenuti filmski život u Općini Konavle, taj mali festival u maloj sredini se nije libio otvarati i nešto veće teme kako selekcijom filmova u svom programu i razgovorima, tako i raspravama koje su bile dio festivalskog programa. Festival je, uostalom, i pokrenut s ciljem revitalizacije određenih lokacije u urbanitetu Cavtata i davanja drugačije namijene od postojeće koja je ovdje gotovo uvijek turistička. U skladu s tim, tema javnog prostora, a onda i prostora općenito (njegovih geografskih, političkih i kulturnih slojeva)  je nit vodilja koju Unseen ne gubi ni treću godinu zaredom. Kroz diskurzivni program razgovarat će se o aktualnim projektima u ovoj sredini koji potencijalno narušavaju kvalitetu života građana i mogućnost korištenja zajedničkih resursa i javnog prostora.

Za kraj možemo reći da je Unseen jedan neambiciozan festival s visokim ambicijama: i dalje okupljati mlade filmske autore u Cavtatu i poticati njihov rada, filmskim jezikom kritički i angažirano govoriti o problemima razvoja i utjecaja različitih „razvojnih projekata“ na svakodnevnicu, te u konačnici festival i kino-prikazivanje proširiti na cijelu godinu, a ne samo par dana odvijanja festivala.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb 64659762 1399908136815700 2256445009794433024 o
  • Zagreb Naslovna-stranica-fanzin
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Unseen Festival