Uspješno otvorena

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Svi
2020
27

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Uspješno otvorena

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
20
 
11.2016

Uspješno otvorena

4. Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK 2016
Uspješno otvorenaMakk 2016
 

Četvrto izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK 2016 svečano je otvoreno u četvrtak, 17. studenog, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Ovogodišnji MAKK obilježila je velika zainteresiranost kreativaca iz raznih sfera kulturne industrije, od glazbe i filma do književnosti i dizajna, ali i brojnih predstavnika medijskih i PR agencija te stručnjaka iz područja autorskog prava.

Kao uvod u brojne zanimljive panel diskusije i predavanja prvog dana MAKK-a, uz glazbeni nastup mlade slavonske kantautorice Mije Dimšić, posjetiteljima konferencije obratili su se Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministrice kulture Republike Hrvatske, Ana Rački Marinković, zamjenica ravnateljice DZIV-a, Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca i Ante Pecotić, predsjednik Hrvatskog društva skladatelja, organizatora konferencije. Svi su naglasili važnost kulturnih i kreativnih industrija te potrebu za većim uključivanjem tog sektora u gospodarsku strategiju Hrvatske.

Prezentacijski dio konferencije otvorio je francuski stručnjak Vincent Robert (EY Société d’Avocats) predstavivši aktualnu reformu autorskog prava i izazove koje najavljeno Jedinstveno digitalno tržište krije za kreatore, ali i konzumente kreativnog sadržaja online.

Posebno zanimljiva bila je panel diskusija „Kreativni sadržaj i digitalni servisi – a gdje sam tu ja?!“ u kojoj su sudjelovali Aleksandra Kovač, Suzanne Combo (International Artists Organisation), Nenad Marčec (HDS ZAMP), Branko Skendžić (Deezer Hrvatska) i producent Srđan Sekulović Skansi, uz moderatora Milana Majerovića Stilinovića. Pitanja poput zarade autora i izvođača od digitalne konzumacije glazbe, nedavno završenog spora između YouTubea i njemačke GEMA-e te budućnosti digitalnih servisa, pogotovo za mlade glazbenike, izazvala su i aktivno sudjelovanje publike MAKK-a. „Autori su temelj, oni pružaju sadržaj i bez njih nema sustava“, zaključak je panela.

Tonči Huljić i Igor Barberić, uz Mira Gavrana jezgra mjuzikla „Pacijenti“, u razgovoru s Natašom Božić predstavili su kreativnu i poslovnu priču nastanka mjuzikla te ujedno najavili i skorašnji nastavak suradnje na novom glazbeno-scenskom projektu. Kao glazbeno iznenađenje, Damir Kedžo, jedan od protagonista mjuzikla, izveo je pjesmu „Mastermind“ izazvavši ovacije okupljenih.

Što hrvatske kulturne i političke institucije mogu naučiti od francuske prakse kada je u pitanju zaštita i promocija domaćeg kulturnog proizvoda, bilo je glavno pitanje panel diskusije „Francuzi to rade bolje: što možemo naučiti od njih?“. Pod vodstvom Danijele Trbović, o francuskim i hrvatskim iskustvima u glazbi, filmu i kulturi općenito govorili su Luc Lévy, direktor Francuskog instituta, Antun Tomislav Šaban, glavi tajnik Hrvatskog društva skladatelja, Danilo Šerbedžija, predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja te glazbenici i autori Darko Rundek i Tinkara Kovač.

Izrazito sadržajno predavanje o utjecaju filmske glazbe na gledatelje i doživljaj filma, uz nekoliko improviziranih glazbenih primjera uživo, održala je Aleksandra Kovač, beogradska autorica i producentica. Program prvog dana MAKK-a zaključen je projekcijom filma „Generacija ’68.“ Nenada Puhovskog koju je, u razgovoru s Andrijom Škarom, najavio Darko Rundek, autor glazbe za film.

Druženje govornika i sudionika konferencije nastavljeno je u Diana baru hotela Westin, uz glazbene nastupe kantautorice Jelene Radan i DJ GO CUT-a.

Fotogaleriju prvog dana MAKK-a pogledajte OVDJE, a cijelu snimku prvog dana konferencije pogledajte OVDJE.

Autor fotografija: Samir Cerić Kovačević/Izvan fokusa

 
Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Makk 2016

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Uspješno otvorena