USPORIMO STARENJE

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Ruj
2020
19

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › USPORIMO STARENJE

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
12
 
11.2017

USPORIMO STARENJE

inovativni hrvatski projekt Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost i promjena biomarkera starenja organizma
USPORIMO STARENJEZdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost 6
 

Kako se osjećamo, koliko smo godina zaista stari, možemo li se pomladiti? Izostanak pravilne prehrane i konstantan izvor stresa uz nedostatak tjelesne aktivnosti rezultira prekomjernom tjelesnom masom, što je jedan od glavnih problema modernog doba, a također je direktno povezana s razvojem bolesti, gubitkom kvalitete života i opterećenjem sustava zdravstva. Tjelesna neaktivnost i sjedilački način života stoga često rezultira povišenom biološkom dobi u odnosu na realnu kronološku dob pojedinca. Zbog te činjenice biološka dob predstavlja bolji indikator općeg zdravstvenog stanja i procesa starenja od kronološke dobi.

Jedan od ključnih ciljeva projekta Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost i promjena biomarkera starenja organizma je precizno i objektivno utvrditi na koji način i u kojoj mjeri zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost u sklopu programa trčanja, nordijskog hodanja te kardio i kružnih fitness programa vježbanja može učinkovito „poništiti“ negativne posljedice povišene biološke dobi koje su rezultat modernog načina života (prekomjerna težina, nedovoljna tjelesna aktivnost, nezdrava prehrana, povišeni kolesterol, nedostatak sna, kronični stres, pušenje, itd.). Jedan od ciljeva također je i potaknuti svijest o važnosti tjelesne aktivnosti i zdravih životnih navika u očuvanju zdravlja i produljenju kvalitetnog životnog vijeka kod građana grada Zagreba.

Sudionicima projekta Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost i promjena biomarkera starenja organizma mjerit će se biološka dob upotrebom GlycanAge testa - trenutno najboljeg dostupnog biomarkera za biološku dob koji je razvijen i patentiran nakon analize više od 40 tisuća ispitanika različitog etičkog porijekla, načina života i zdravstvenog statusa. Spomenuti test podrazumijeva uzimanje kapilarne krvi iz jagodice prsta prije početka i po završetku pojedinog ciklusa projekta. Ciljana skupina korisnika navedenog projekta je populacija srednje do starije dobi (35 – 65) koja je tjelesno neaktivna i uglavnom prakticira sjedilački način života zbog čega je kod njih znatno povećan rizik od raznih zdravstvenih tegoba uslijed nezdravog načina života.

Projekt provodi Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom Grada Zagreba, a isti podrazumijeva besplatne programe bavljenja tjelesnom aktivnosti za korisnike koji će se provoditi pod stručnim vodstvom školovanih voditelja. Predviđeno je da korisnici u okviru pojedinog ciklusa u trajanju od 3 mjeseca redovito sudjeluju u jednom od ponuđenih programa vježbanja 2 do 3 puta tjedno. Prije početka i nakon završetka svakog ciklusa projekta predviđeno je testiranje funkcionalnih i motoričkih sposobnosti kod svih korisnika u svrhu utvrđivanja rezultata bavljenja zdravstveno usmjerenom tjelesnom aktivnosti te testiranje biološke dobi putem uzimanja uzorka krvi. 

Očekivani rezultati provedbe ovog projekta čiji je voditelj prof. dr. sc. Damir Knjaz s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu su, između ostalog, značajan doprinos u poticanju zdravih životnih navika te u podizanju razine svijesti svih građana grada Zagreba o važnosti tjelesne aktivnosti za očuvanje zdravlja te podizanje kvalitete života. Ne manje važno, kao rezultat ovog projekta treba spomenuti i precizno utvrđivanje načina i mjere u kojoj redovita tjelesna aktivnost anulira negativne posljedice povišene biološke dobi. Programi vježbanja koji se tijekom projekta pokažu kao najučinkovitiji bit će ponuđeni građanima grada Zagreba u okviru budućih programa i inicijativa s ciljem promocije zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti te poticanja zdravog načina života u svrhu očuvanju zdravlja i produljenju životnog vijeka.

Sve informacije o prijavama i provedbi projekta: www.getfit4free.eu

Administrator: zoo_visitor_guestmojzagreb.info
  • Zagreb Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost 3
  • Zagreb Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost 4
  • Zagreb Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost 5
  • Zagreb Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost 6
  • Zagreb Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost 7
  • Zagreb Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › USPORIMO STARENJE