Usprkos vremenskim neprilikama

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
20:07
Ožu
2020
28

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Usprkos vremenskim neprilikama

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
03
 
07.2017

Usprkos vremenskim neprilikama

podijeljene nagrade u Večeri novih skladbi na 51. FDK u Omišu
Usprkos vremenskim neprilikamaSkradinke
 

Baš kao i prošle i ove je godine omiški Festival imao problema s vremenskim neprilikama pri organizaciji Večeri novih skladbi. Unatoč drugačijim željama organizatora ova je natjecateljska večer morala biti premještena s Trga sv. Mihovila u komorni teatar Ilirskog sjemeništa na Priku.

Večer novih skladbi ima izniman značaj za omiški Festival. Još davne 1968. godine, na II. omiškom Festivalu tadašnji rukovoditelji Festivala uvidjeli su da je za budućnost klapske pjesme osim sakupljanja i zapisivanja napjeva izrazito važno razvijati klapsku pjesmu vlastitom produkcijom i poticati autore na stvaranje novih djela na bašćinskim temeljima kako bi se klapska pjesma ne samo očuvala i njegovala nego i širila. Na tom II. Festivalu prvi put su izvedeni naslovi koji danas pripadaju antologiji klapskog pjevanja: “Kaleto moja draga i “Ive Crvić”, autora glazbe i teksta Tome Bebića. Godine koje su slijedile donijele su nam niz antologijskih djela, od Ljubine Dalmatine, Krešine Sušne zikve, Runjićeve Jube, i brojnih drugih. Nemjerljiv je značaj novih skladbi tijekom godina. Brojne pjesme, napisane upravo za omiški Festival, trajno su pridonijele sveukupnoj nacionalnoj tradicijskoj kulturi. Zato je ova Večer toliko zanimljiva omiškoj publici koju ni kiša nije omela da i ove godine ispuni gledalište Ilirskog sjemeništa i posluša nastupe 12 klapa u izvođenju novih skladbi eminentnih skladatelja.

Najviše razloga za radost imao je skladatelj Živko Ključe čiju je pjesmu "Misal mi zanosi" na tekst Šiška Menčetića izvela zagrebačka klapa Bošket. Njima je pripala prva nagrada stručnog ocjenjivačkog suda. Maestro Ključe, dan ranije, imao je na Festivalu svoju autorsku večer.

Drugo mjesto stručnog ocjenjivačkog suda pripalo je Ani Kodrić Ivelić koja je napisala tekst i glazbu za pjesmu "Da bi bila moja" a izvela je klapa Petrada iz Zagreba. Skladatelj Duško Tambača i tekstopisac Pjero Mirić osvojili su treću nagradu za skladbu "Jubav skonšumana". koju su izvele djevojke iz klape Čuvite sa Šolte.

Prema glasovima publike najbolja je bila skladba "Kuraj" skladatelja Vicka Dragojevića koju su izveli članovi klape Basca iz Baške vode. Oni su ujedno dobili i nagradu za najbolju izvedbu, dok je autor stihova iste skladbe Pjero Mirić, osvojio nagradu za najbolje stihove.

U bogatom programu 51. FDK Omiš 2017. godine pred nama su tri izborne večeri 7., 8. i 9. srpnja u kojima će se za svoje mjesto u Završnim večerima boriti 35 ženskih i muških klapa.

Ipak, organizatori s osobitim zadovoljstvom najavljuju promociju Monografije „Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967 – 2016“ autorice Herci Ganza koja će se održati dan ranije u četvrtak 6. srpnja u 20.30 sati na Poljičkom trgu u Omišu.

Fotografije: Vlade Zemunik

 

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Skradinke
  • Zagreb Bosket
  • Zagreb Festival dalmatinskih klapa omis 1
  • Zagreb Festival dalmatinskih klapa omis

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Usprkos vremenskim neprilikama