Ususret Danu Kravat pukovnije,

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Tra
2020
03

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Ususret Danu Kravat pukovnije,

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
19
 
06.2015

Ususret Danu Kravat pukovnije,

20. lipnja otvorenje izložbe „Kravat pukovnija pod starim krovovima“
Ususret Danu Kravat pukovnije,Zagreb i kravat pukovnija
 

Počasna satnija Kravat pukovnije i neprofitna ustanova Academia Cravatica zajednički organiziraju izložbu fotografija „Kravat pukovnija pod starim krovovima“ koja će se održati u subotu, 20. lipnja 2015. u prostorijama jedne od najstarijih izvornih gornjogradskih gostionica „Pod starim krovovima“, u Basaričekovoj 9, s početkom u 11 sati.

Predstojeća izložba je svojevrsni uvod u proslavu Dana Kravat pukovnije, koji se već tradicionalno slavi 10. srpnja, a ove će godine Počasna satnija Kravat pukovnije na taj dan svečano proslaviti šestu obljetnicu svog djelovanja. Predstojeća izložba „Kravat pukovnija pod starim krovovima“ prikazuje presjek proteklih šest godina djelovanja i razvoja Počasne satnije Kravat pukovnije, u kojem je svakako ključnu ulogu imala Turistička zajednica Grada Zagreba. 

Naime, Počasna satnija Kravat pukovnije svoj je prvi nastup održala 2009. godine na Trgu sv. Marka, a od 2010. godine, u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Zagreba provodi program Smjene straže u kontinuitetu, kao jedinstveni hrvatski vojni i kulturno-turistički program.

Po uzoru na hrabre hrvatske čete lake konjice koje su u prvoj polovici 17. stoljeća u Europi sudjelovale u Tridesetogodišnjem ratu, današnja Počasna satnija Kravat pukovnije oživljava uspjehe i junaštvo hrvatskih vojnika toga vremena, a kroz svoju ceremoniju Smjene straže, koju provodi u povijesnoj jezgri grada Zagreba, dodatno naglašava povijesne početke hrvatske kravate, slaveći Hrvatsku kao domovinu kravate i Grad Zagreb kao prijestolnicu kravate. Time ova jedinstvena satnija, utemeljena na tradiciji hrvatskih povijesnih vojnih postrojbi, promiče hrvatsku vojnu povijest i kravatu kao kulturnu vrijednost koju su Hrvatska i Hrvati podarili najprije Europi, a poslije i cijelom svijetu.

Tijekom svih ovih godina, iza Počasne satnije Kravat pukovnije, koju predvodi i kojom zapovijeda Željko Matejčić Mata, već je više od 250 održanih nastupa Smjene straže, a brojni trenuci iz svih ovih godina održavanja Smjene straže zabilježeni su upravo na fotografijama koje će građani, od otvorenja u subotu, 20. lipnja, moći razgledati sve do kraja srpnja na gornjogradskoj adresi Basaričekova 9.

Valja naglasiti da je fotografije za izložbu odabrao Nikola Albaneže, povjesničar umjetnosti, autor četiri fotografije koje su u sastavu izložbe je Vladimir Superina, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske (fotografije je iz privatnog arhiva za izložbu ustupio Željko Matejčić), a autor ostalih izabranih fotografija je Kristijan Tabet, službeni fotograf Počasne satnije Kravat pukovnije. Uz izložbu od tridesetak fotografija, u prostoru gostionice „Pod starim krovovima“, poznatijoj kao „Kod Žnidaršića“, bit će izložene i sablje Počasne satnije Kravat pukovnije, uniforme i turistički suveniri. Znatiželjenici koji još ne znaju što sve veže gostionicu „Pod starim krovovima“ i Počasnu satniju Kravat pukovnije, o tome će imati prilike više čuti na otvorenju izložbe u subotu 20. lipnja, a odmah nakon završetka otvorenja pripadnici Počasne satnije Kravat pukovnije održat će svoj program Smjene straže na Trgu svetog Marka.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Zagreb i kravat pukovnija
  • Zagreb Kravat pukovnija pregled naoruzanja
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Ususret Danu Kravat pukovnije,