Uz pametno mjerenje

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Kol
2020
08

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Uz pametno mjerenje

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
22
 
09.2018

Uz pametno mjerenje

do ušteda u distribuciji i potrošnji plina
Uz pametno mjerenjeDscn3173
 

„Prema direktivi koja regulira unutarnje tržište prirodnoga plina članice EU trebale bi uvesti pametno mjerenje plina u mjeri u kojoj je to tehnički moguće, financijski opravdano i razmjerno s obzirom na potencijalne uštede energije. Na taj način pametna brojila odražavaju stvarnu potrošnju energije krajnjih kupaca i daju informacije o stvarnom vremenu uporabe“.

Istaknula je to direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac na okruglom stolu „Pametno mjerenje plina“ održanome u HGK u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) i Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK, dodajući da uvođenje ovoga sustava može donijeti nove načine rada i ugovaranja isporuke plina, planiranja i kontrole troškova te uštede koje, kako se očekuje, mogu biti i do 160 eura po pojedinom mjernom mjestu.

Tzv. pametno mjerenje plina omogućavaju suvremeni uređaji koji u redovitim intervalima registriraju potrošeni plin te podatke automatski šalju isporučitelju putem fiksne ili mobilne mreže pa nisu potrebna periodična očitavanja brojila, a opskrbljivači redovno dobivaju točne podatke o potrošnji.

„Uvođenje pametnog mjerenja plina može doprinijeti  smanjivanju gubitaka u distribuciji tog energenta, omogućiti povlačenja novca iz EU fondova, potaknuti razvoj distribucije i otvaranja novih radnih mjesta te pozicioniranje Hrvatske kao regionalnoga lidera“, navela je Šćulac Domac.    

Predsjednik Udruženja opskrbljivača i distributera plinom HGK Srećko Ezgeta istaknuo je da su za uvođenje i primjenu takvog sustava potrebne velike investicije. „To ima svoju cijenu i članice EU trebaju same provesti analizu donosi li im to koristi ili im je to neisplativo zbog previsokih troškova“, rekao je Ezgeta.

„Na okruglom stolu prikazat će se sadašnje stanje i trendovi ugradnje, a bit će riječi i o izradi prijedloga koji će se uputiti prema Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) i resornom ministarstvu, koji će donijeti odluke kada i kako ući u projekt uvođenja pametnoga mjerenja plina. Već postoji pametno mjerenje plina za velike industrijske potrošače, a nadogradnja je daljinsko očitavanje kojim bi se dobili podaci potrošnje u realnom vremenu, što može biti od koristi opskrbljivačima koji mogu time optimizirati sustav i planirati opskrbu plinom“, kazao je Ezgeta.

Resorno će ministarstvo, kazao je, nakon detaljnih analiza odlučiti kada će se i u kojim rokovima ići prema obavezi uvođenja pametnog mjerenja i do koje razine potrošnje.

„Ideja za okrugli stol bila nam je da na jednom mjestu okupimo hrvatski plinski sektor, sve one koji su vezani uz temu pametnog mjerenja plina koja postaje aktualna i u Hrvatskoj. Očekujemo kvalitetnu raspravu, a zaključci s okruglog stola bit će upućeni u mjerodavne institucije“, kazao je na početku Zoran Dojčinović iz Hrvatske stručne udruge za plin.

Pet država članica EU (Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo) odlučilo se za potpuno uvođenje pametnih brojila plina do 2020., dok dvije države (Francuska i Austrija) namjeravaju nastaviti s uvođenjem u velikom razmjeru, ali tek trebaju donijeti službene odluke. Prema podacima s kraja prošle godine, smatra se da je do sada ugrađeno oko 17,3 milijuna pametnih brojila, dok je prema podacima iz izvješća Europske komisije predviđeni broj ugrađenih pametnih mjerila plina do 2020. godine 45 milijuna, tj. za 40% europskih potrošača.

piše: Željko Bukša

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Dscn3173
  • Zagreb Hsup dojcnovic
  • Zagreb Hsup dvorana
  • Zagreb Hsup ezgeta
  • Zagreb Hsup sculac domac
  • Zagreb Dscn3169
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Uz pametno mjerenje