Vatrogasne intervencije

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Kol
2020
06

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Vatrogasne intervencije

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
05
 
02.2019

Vatrogasne intervencije

u siječnju 2019.godine u Hrvatskoj
Vatrogasne intervencijeVukovar spasavanje psa
 

Gotovo 2 000 vatrogasnih intervencija u siječnju

Prema podacima Vatrogasnog operativnog središta, tijekom siječnja 2019. zabilježeno je ukupno 1877 intervencija, na kojima je sudjelovalo 8464 gasitelja sa 2698 vozila. Vatrogasci na priobalju su intervenirali 1009 puta, dok su njihovi kolege na kontinentu zabilježili 868 intervencija. Ove su brojke dokaz kako za vatrogasce nikad nema predaha, a intervencije koje bilježe su raznovrsne te od njih očekuju spremnost u svakom trenutku.

Najviše je intervencija, njih 299, zabilježeno u Splitsko-dalmatinskoj županiji, zatim u Gradu Zagrebu 241 te u Primorsko-goranskoj županiji 200. Prema vrsti intervencija, najviše je bilo požara otvorenog prostora, njih 614, u kojima su opožarena 1333 ha.  

Među najtežim intervencijama u siječnju ističe se gašenje požara i potraga za nestalim radnicima u Hidroelektrani Dubrovnik, koja je trajala od 10. do 13. siječnja. Vatrogasci su prvi došli u hidroelektranu i ostali tamo dok nije pronađeno tijelo trećeg nestalog radnika. Na intervenciji je sudjelovalo oko 150 vatrogasaca, a o težini intervencije govori podatak da su samo prvoga dana potrošili oko 150 boca za izolacijske aparate.

“Po dojavi odmah smo krenuli prema hidroelektrani gdje nas je dočekao veliki gusti dim. Krenuli smo s gašenjem te smo se probijali do unesrećenih s opremom i alatom potrebnim za ovako tešku interevnciju. Ovo je velika površina, trebalo se probijati do ljudi, a vrijeme je ograničeno. Izgaranje je razvilo veliku kolčinu opasnih plinova, ali vatrogasci su poduzeli sve mjere da dođu do unerećenih", rekao je Simović i dodao kako je ovo bila jedna od najtežih intervencija za dubrovačke vatrogasce.

Požari objekata

Velik broj intervencija na požarima objekata, njih čak 518, karakterističan je za sezonu grijanja. Na karlovačkom području su početkom siječnja vatrogasci imali puno posla. U novogodišnjoj noći vatrogasci su intervenirali zbog požara obiteljske kuće da bi 3. siječnja u mjestu Lipova, a sljedeći dan u mjestu Ladvenjak također gasili požare objekata.

Na intervenciji požara građevinskog objekta u Požegi 5. siječnja sudjelovali su DVD Brestovac i JVP Požeško-slavonske županije s 31 vatrogascem pri čemu je utrošeno 53 500 litara vode i 380 litara pjenila.

U gašenju požara hotela u Otočcu 23. siječnja, sudjelovala su 34 vatrogasca sa 10 vatrogasnih vozila. „Za vatrogasce je ovo bila zahtjevna intervencija s obzirom da je izolacija objekta rađena od knaufa te da je u pitanju bio limeni krov koji je također zahvatio požar. Šteta je velika, ali su gosti na vrijeme evakuirani te srećom nije bilo žrtava“, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović.

Vatrenu subotu 19. siječnja imali su i samoborski vatrogasci. Naime, požar objekata u Molvicama i Pokleku izbili su zbog neispravno izvedenih i neočišćenih dimovodnih kanala.

Tehničke intervencije

Među 572 tehničke intervencije u siječnju zabilježen je i veći broj spašavanja životinja. Tako su labinski i pazinski vatrogasci spasili dva lovačka psa, a priča o spašavanju psa koji je upao u jamu, i tamo bio tjedan dana dok ga nisu izvukli pulski vatrogasci, obišla je hrvatske, ali i talijanske medije.

Snimka hrabrih vukovarskih vatrogasaca koji su 26. siječnja spasili psa sa zaleđene površine rijeke Vuke brzo se proširila portalima i društvenim mrežama, a vatrogasca Denisa Kovačića koji je spasio psa hvalili su mnogi. „Naravno da nisam očekivao ovakav medijski odjek pošto je to naš uobičajeni dio posla. Moram priznati da mi je drago da smo na ovaj način razveselili hrvatsku javnost i pokazali veliko srce vatrogasaca jer naši kolege bilo u Vukovaru, Zagrebu, Dubrovniku, ili bilo gdje u Hrvatskoj, su ljudi koji će bez razmišljanja pomoći u nevolji. Jučer sam to bio ja, sutra će to biti netko drugi i nikad to nije jedan čovjek nego cijeli tim koji uvijek stoje jedan uz drugog“, skromno je rekao Kovačić.

            A o hrabrosti vatrogasaca svjedoči i nagrada Ponos Hrvatske koju je ove godine dobio Dino Škamo iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke za herojsko spašavanje kupača. Spomenimo kako je ta nagrada od 2005. godine, otkako se dodjeljuje, čak osam puta završila u rukama vatrogasaca što je dokaz njihove hrabrosti i požrtvovnosti koju u svojem poslu svakodnevno pokazuju.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Vukovar spasavanje psa
  • Zagreb Karlovac pozar objekta
  • Zagreb Ponos hrvatske
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Vatrogasne intervencije