Večer tamburaških evergreena

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Srp
2020
14

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Glazba › Večer tamburaških evergreena

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
14
 
02.2020

Večer tamburaških evergreena

Krunoslav Kićo Slabinac, Stjepan Jeršek Štef i Marko Košutić u Centru za kulturu Trešnjevka - vidimo se u nedjelju 16. veljače 2020. u 19 sati
Večer tamburaških evergreenaVecer tamburaskih evergreena
 

Centar za kulturu Trešnjevka i Tamburaški orkestar "Gaj" organiziraju u nedjelju, 16. veljače 2020. u 19 sati u velikoj dvorani Centra za kulturu Trešnjevka koncert pod nazivom "Večer tamburaških evergreena". Orkestru će se na pozornici pridružiti i neka od najpoznatijih vokalno solističkih imena, Krunoslav Kićo SlabinacStjepan Jeršek Štef i Marko Košutić te solist na bisernici Jasmin Ramić.

Pod dirigentskom palicom Krešimira Račića bit će izvedene neke od najpoznatijih pjesama u obradi za tamburaški orkestar, kao i autorske skladbe originalno pisane za tamburaški orkestar koje su obogatile umjetničku tamburašku glazbu.  

Tamburaško društvo „Gaj“ zahvaljuje suorganizatoru Centru za kulturu Trešnjevka te pokroviteljima: Gradskom uredu za kulturu Grada Zagreba, Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb zapad i Mjesnom odboru Savski gaj na pomoći u realizaciji ovog koncerta.

Cijena ulaznice za koncert je 20 kuna.

Više o Tamburaškom društvu "Gaj" možete pročitati:

 ovdje.

Tamburaški orkestar Tamburaškog društva “Gaj” iz Zagreba stariji je od Društva kojemu pripada kao jedna od njegovih sekcija. Njegovi začeci sežu u školsku godinu 1986./´87. kada u zagrebačkoj Osnovnoj školi “Braća Horvat” (danas Osnovna škola “Savski Gaj”) profesor glazbene kulture Ljudevit Adamek, u sklopu izvannastavnih aktivnosti, započinje podučavati tamburu i osniva Tamburaški orkestar. Od 1995. godine Orkestar djeluje kao sekcija novoosnovanog Tamburaško-pjevačkog društva “Gaj”. U jesen 1999. na inicijativu Programa “Zagreb te zove” za socijalnu prevenciju djece i mladeži Grada Zagreba, Orkestar postaje temelj nastanku Tamburaškog društva “Gaj” u sklopu kojega djeluje i danas. Uz Orkestar, u TD-u djeluju još i tamburaški podmladak te početnička tamburaška sekcija. Tamburaški orkestar svojim je djelovanjem postigao veoma zapažene uspjehe na mnogim koncertima i nastupima u zemlji i inozemstvu. Stekao je ugled vrsnog ansambla s jasno profiliranim repertoarom i dobio visoke ocjene glazbenih stručnjaka na festivalima i glazbenim susretima. Misija orkestra je afirmirati tamburu kao koncertantno glazbalo, tamburaški orkestar promovirati kao pandan simfonijskom orkestru, a umjetničku tamburašku glazbu potaknuti na daljni razvoj.

Posebno se ističu srebrna i trinaest zlatnih plaketa „Tambura Paje Kolarića” osvojenih na Festivalima hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku. Također treba istaknuti nagradu „Josip Andrić˝ Hrvatskog društva skladatelja za najbolju praizvedbu na Festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku koju je Orkestar dobio u tri navrata: 2008. godine praizvevši djelo Vu ´noj crnoj gori skladatelja Josipa Magdića, 2014. praizvevši Prazničnu rapsodiju Zdravka Šljivca te 2016. za izvedbu Pripovjednog čardaša Tihomira Ranogajca. Na 19. državnim susretima tamburaških orkestara u Ogulinu 2012., Orkestar je osvojio drugu nagradu, a na 21. Susretima 2014. u Dugom Selu treću nagradu, a na 22. Susretima 2015. PRVU NAGRADU. 2013. godina, predstavlja povijesnu prekretnicu u postojanju ansambla zbog uspjeha na čak dva prestižna međunarodna festivalska natjecanja.

U svibnju 2013. Orkestar sudjeluje na IX. međunarodnom festivalu slavenske kulture u Moskvi gdje izvodi Varijacije Emila Cossetta i Valcer iz Jazz suite br. 2 Dmitrija Šostakoviča za koje je proglašen visokim laureatom druge razine. U lipnju iste godine na Međunarodnom glazbenom festivalu u Beču predstavlja Suitu iz starog Zagreba Adalberta Markovića te Odu radosti iz 9. simfonije Ludwiga van Beethovena za koje osvaja drugu nagradu. Nastavljajući taj uspješni niz, 5. listopada 2013., Orkestar trijumfira na 20. susretima hrvatskih tamburaških orkestara u Dugome Selu kao nositelj Nagrade Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora. Radilo se o opusu Varijacije Emila Cossetta koji su mladi glazbenici izveli prema izvornom skladateljevom rukopisu.

Posljednjih godina Tamburaški orkestar aktivno surađuje s uglednim hrvatskim vokalnim i instrumentalnim umjetnicima kao što su pijanistica Katarina Krpan, violinist Anđelko Krpan te vokalni solisti Arsen Dedić, Lidija Horvat Dunjko, Barbara Othman, Blanka Došen Togonal, Miroslav Živković, Vera Svoboda, Božidar Brajković, Stanko Šarić i brojni drugi. Umjetničkom ugledu Orkestra pridonosi hrvatski repertoar i izvedbe opusa istaknutih skladatelja koncertne tamburaške glazbe – Adalberta Markovića, akademika Brune Bjelinskog, akademika Igora Kuljerića, akademika Lovre Županovića, Tomislava Uhlika, Josipa Magdića, Pere Gotovca, Emila Cossetta, Tihomila Vidošića, Josipa Kaplana, Nikše Njirića, Julija Njikoša, dr. Huberta Pettana, Josipa Stojanovića, Zdravka Šljivca, dr. Josipa Andrića i mnogih drugih. Orkestar je od 2011. nositelj velikog umjetničkog bienalnog projekta „Glazbeni memorijal Adalbert Marković”, koji se održava u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske te Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, a od 2012. i Glazbenog memorijala Julije Njikoš, također u Zagrebu.

Utemeljitelj i umjetnički voditelj Orkestra od njegova osnivanja bio je prof. Ljudevit Adamek, a od 2009. godine vodi ga dirigent Krešimir Račić, dugogodišnji član i korepetitor Tamburaškog orkestra.

Dirigent: Krešimir Račić

Članovi tamburaškog orkestra: Ida Miter, Tena Buljanović, Dorian Dević, Tomislav Đurić, Leo Gvozden, Dino Gvozden, Ivan Habrka, Ante Ilin, Ana Jazbec, Lovro Jukić, Luka Jukić, Ivan Koprić, Tomislav Koprić, Marijana Krznar, Tomislav Krznar, Fabijan Kumer, Ivan Miter, Damir Novak, Franjo Pećarić, Morana Račić, Jasmin Ramić, Ivan Topić, Ana Trninić

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Tamburasko drustvo gaj
  • Zagreb Tamburasko drustvo gaj 2
  • Zagreb Vecer tamburaskih evergreena
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Glazba › Večer tamburaških evergreena