VEGETA 60

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:59
Srp
2020
02

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › VEGETA 60

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
26
 
01.2020

VEGETA 60

PAKETIĆ POVIJESTI: Dizajn i evolucija Vegete od 1959. do 2019. (31.1. – 18.2.2020.)
VEGETA 60Vegeta
 

U Noći muzeja, u petak 31.1. od 19 sati do ponoći u HDD galeriji otvaramo izložbu VEGETA 60 – PAKETIĆ POVIJESTI: DIZAJN I EVOLUCIJA VEGETE OD 1959. DO 2019. U kustoskoj koncepciji DRAŽENKE JALŠIĆ ERNEČIĆ, izložba daje pregled šest desetljeća grafičkog dizajna i dizajna ambalaže jednog od najslavnijih hrvatskih brendova – Podravkine „Vegete“. Osim 60 muzejskih primjeraka ambalaže za Vegetinih 60 godina, izložba sadrži i veliku količinu arhivskog materijala, fotografija, starih reklamnih spotova, isječaka iz legendarnih „Malih tajni velikih majstora kuhinje“ i tekstova koji oživljavaju priču o brendu s kojim su živjele generacije.

Iz teksta kustosice Draženke Jalšić Ernečić:
Vegeta 60 – Paketić povijesti temelji se na priči o dizajnu ambalaže i grafičkom dizajnu jedne od zasigurno najpoznatijih i najdugovječnijih brendova prehrambene industrije u Hrvatskoj. U svojoj osnovi temelji se na muzejskoj priči o predmetima koji se čuvaju u Zbirci grafičkog i produkt dizajna Muzeja grada Koprivnice, zbirci ambalaže Muzeja prehrane Podravka te na predmetima sačuvanima u službi Ambalaža i dizajn, odnosno Marketingu Podravke. Sinergija baštinske ustanove i privrede omogućila je istraživanje povijesti dizajna i ambalaže te evoluciju percepcije i recepcije dodatka jelima stvorenog u tvorničkom laboratoriju Prehrambene industrije Podravka u Koprivnici.Vegeta 40, kartonska kutijica, Ozeha (kreativni direktor: Dušan Mrvoš), 1959.

Priča o razvoju i evoluciji marke proizvoda  koja je u šest desetljeća postala jedan od najznačajnijih hrvatskih brendova mogla bi se u kontekstu industrijske povijesti 20. stoljeća temeljiti na povijesti istraživanja i razvoja tehnologije, ekonomske povijesti i povijesti marketinga i oglašavanja, no naglasak je ovom prilikom stavljen na povijesni razvoj ambalaže i grafičkog dizajna Vegete te pregled agencijskog dizajna kroz šest desetljeća. Vegeta kao predmet istraživanja u kontekstu povijesti primijenjenih umjetnosti i dizajna u 20. stoljeću odražava prostor, vrijeme i ljude koji su je stvarali, razvijali i mijenjali u skladu sa zahtjevima vremena i tržišta. Muzejska priča o industrijskoj baštini Podravke i Vegete nije samo priča o oblikovanju ambalaže i likovnim rješenjima grafičkog dizajna i redizajna ili o razvoju i evoluciji brenda. (…)Vegeta 40, Japanka, ukrasna limenka s limenim poklopcem, Ozeha (kreativni direktor: Josip Sudar ili Mihovil Skobe; kreativni tim: Josip Sudar, Dušan Bekar), 1966.

Izložba u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva ima daleko dublje simbolično značenje nego što se to na prvi pogled čini. Na razini kustoskog koncepta i priče o razvoju i evoluciji ambalaže te grafičkom dizajnu jednog dugovječnog hrvatskog brenda, izložba o Vegeti priča je o prostoru, vremenu i ljudima. Istraživanju i razvoju Ideja. Inovaciji. Kreaciji. Emocijama. Preispitivanju i analitičkom pristupu. Potrebi za novim spoznajama, novim tržištima, novom izgledu ambalaže.Vegeta, metalna zdjelica s jednostrukim frizom srca i metalnim poklopcem, Ozeha (dizajn: Dušan Bekar), 1974.

U takvoj percepciji leži snaga Vegete kao brenda, a inovativnost u razvoju ambalaže i industrijskom dizajnu osnova je timske kreacije koja već šest desetljeća postavlja nove trendove, u kojoj su dizajneri ambalaže i grafički dizajneri tek malen, ali bitan dio kolektivne (agencijske) priče. Stavljanje naglaska na industrijski i grafički dizajn najpoznatijeg hrvatskog začina, stručnjake za marketing i oglašavanje, ljude iz agencije, kreativne i umjetničke direktore, dizajnere, ilustratore i tipografe, malen je, ali važan prilog istraživanju povijesti dizajna i vizualnih komunikacija na ovim prostorima.“Vegeta® ORIGINAL – limitirano izdanje, dizajn korisnika, staklena doza s plastičnim poklopcem i termoskupljajućom etiketom / Bruketa&Žinić&Grey (kreativni direktor: Davor Bruketa), 2019.

VEGETA 60 – PAKETIĆ POVIJESTI: Dizajn i evolucija Vegete od 1959. do 2019.
HDD galerija 31.1. – 18.2.2020.

Autorica i kustosica izložbe: Draženka Jalšić Ernečić
Produkcija izložbe: Muzej grada Koprivnice i Podravka d.d., Koprivnica
Organizacija izložbe: Muzej grada Koprivnice, Podravka i Hrvatsko dizajnersko društvo
Prostorna koncepcija i postav izložbe: Brigada
Vizualni identitet izložbe i dizajn kataloga: Bruketa&Žinić&Grey d.o.o.
Autorica kataloga: Draženka Jalšić Ernečić
Glavna i odgovorna urednica: Sanja Garaj Miloš
Lektura i prijevod: Papel d.o.o.
Fotografije: Boris Berc, Arhiva Podravka d.d. Koprivnica
Hrvatsko dizajnersko društvo / HDD galerija
Boškovićeva 18, Zagreb
radno vrijeme: pon – pet, 10 – 20h
www.dizajn.hr

Voditelj galerije: Marko Golub
Asistentica voditelja: Ora Mušćet

Program HDD galerije podržan je od Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba. Izložbeni i diskurzivni program HDD galerije sufinanciran je sredstvima Zaklade Kultura Nova. Sponzori tiska HDD galerije: Ars kopija, Cerovski print boutique

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Vegeta
  • Zagreb Vegeta 1
  • Zagreb Vegeta 2
  • Zagreb Vegeta 3
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › VEGETA 60