VELVET: Predstavljanje knjige Merite Arslani “Probudi me…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Ruj
2020
19

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › VELVET: Predstavljanje knjige Merite Arslani “Probudi me…

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
10
 
06.2013

VELVET: Predstavljanje knjige Merite Arslani “Probudi me kad prođe”

U srijedu, 12. lipnja u 20 sati
VELVET: Predstavljanje knjige Merite Arslani “Probudi me kad prođe”Probudi me kad prođe
 

U srijedu, 12. lipnja će u Velvetu u 20 sati, biti predstavljena knjiga "Probudi me kad prođe", Merite Arslani, dobitnice nagrade Kiklop u 2011. za najbolji debitanstki roman. Knjigu, koja je izdala Naklada Ljevak, će predstaviti Judita Franković,  Zoran Ferić i autorica.

Nakon romanesknog prvijenca "Anđeli će samo zaspati", koji je izazvao iznimnu pozornost čitatelja te je na sajmu knjiga u Puli nagrađen Kiklopom za najbolje debitantsko djelo, Merita Arslani odlučila se za iskorak u nešto novo – intimnu priču o jednoj obitelji i njezinim prešućenim dramama kroz koje se bavi jednim od velikih tabua zapadne civilizacije: pravom čovjeka da odluči kad je trenutak da okonča vlastiti život i moralnim pitanjima s kojima se pritom suočavaju  njegovi najbliži. Autorica temu generacijskog jaza između očeva i sinova iznosi kroz priču nabijenu dramatičnošću no lišenu sentimentalnosti, kroz odnos dvojice glavnih protagonista: sina Marka - koji je u ranoj mladosti napustio dom i otišao živjeti u New York, ponajprije zbog lošeg odnosa s ocem, i oca Petra - konzervativnog, hladnog i strogog pater familiasa, koji ima sasvim određene predodžbe  i zahtjeve kad je riječ o načinu života kojim bi trebao živjeti njegov sin. Marko jednom godišnje posjećuje obitelj, no pritom se viđa s majkom, a s ocem samo onoliko koliko je apsolutno nužno. Radnja romana usredotočuje se na vrijeme 20 godina nakon što je Marko otišao od kuće, jer je upravo tada – za Markovog redovitog posjeta obitelji – njegov otac pretrpio težak  moždani udar i završio u bolnici s krajnje lošim prognozama za oporavak. Dramatična situacija dovodi oca i sina u priliku da prvi put u životu doista provode vrijeme zajedno, ali i suočava sina s nemogućom situacijom: očevom molbom da mu pomogne umrijeti.

Merita Arslani rođena je 1974. godine u Zadru, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirala francuski i latinski. Za vrijeme boravka u Londonu upisuje i završava studij novinarstva na London School of Journalism. Po povratku iz Velike Britanije počinje raditi kao novinarka „Slobodne Dalmacije“, a potom na Gradskoj televiziji Zadar, gdje uređuje informativni program i pokreće emisiju o kulturi „Suglasja“. Prelaskom u Zagreb 2003. godine počinje raditi u „Jutarnjem listu“, gdje piše o različitim temama, radi intervjue i piše reportaže iz cijelog svijeta. Za svoj debitantski roman Anđeli će samo zaspati dobila je nagradu Kiklop za najbolje debitantsko djelo.

"Novi roman Merite Arslani sjajan je kao i njezin prvijenac. Ako vam se svidjela "Anđeli će samo zaspati" onda će vas "Probudi me kad prođe“ oduševiti", napisala je o knjizi proslavljena Danielle Trussoni, autorica Angelologije

Zoran Ferić je pak napisao: "Ovaj psihološki uvjerljiv i dobro motiviran roman pokazuje nam da je, ako želimo vidjeti autentičnu tragediju, dovoljno pogledati kroz susjedov prozor. Priča o jednoj od brojnih  nefunkcionalnih obitelji oko nas otvoreno nam kazuje i ono što možda ne želimo čuti: da i zlostavljači imaju svoje razloge, da su majke krive za mnoge promašaje, da je izvanjska slika sretne obitelji postojanija od najintimnijih želja njenih članova.Čitati i ne zaboraviti". 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Probudi me kad prođe

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › VELVET: Predstavljanje knjige Merite Arslani “Probudi me kad prođe”