Video klub Mursa

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Srp
2020
06

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Video klub Mursa

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
05
 
01.2017

Video klub Mursa

Zimske radionice
Video klub MursaHfs foto promo
 

Osnovna škola Vladimira Becića u Osijeku sagrađena je i počela s radom 1961. godine, kada se, zanimljivo i neobično, zvala Ilirsko naselje, po lokalitetu na kojem se nalazi, a koji podsjeća na ilirsko-keltsko naselje Mursa koje se ovdje nalazilo prije dolaska Rimljana, u četvrtom stoljeću prije naše ere, i ranije. Već iduće godine nazvana je imenom Moše Pijade, jugoslavenskog političara, novinara i slikara židovskog porijekla rođenog u Beogradu, a umrlog u Parizu, pa je mnogi bivši učenici kolokvijalno i danas tako zovu. Poslije trideset godina je nazvana po slikaru Vladimiru Beciću, rođenom u Brodu, koji je u Osijeku pohađao Realnu gimnaziju i bavio se slikarstvom u svom atelieru u Kolodvorskoj ulici, u Gornjem gradu, a umro je u Zagrebu, kao dugogodišnji profesor Likovne akademije.

Škola je očito obilježena tim slikarskim naslijeđem pa je tako između ostaloga domaćin županijskog natjecanja iz likovne kulture i izložbe učeničkih radova. Video klub Mursa sa školom ima dugogodišnju i uspješnu suradnju, zahvaljujući između ostaloga ravnateljici Tatjani Kristek i njenim suradnicima koji pružaju podršku bavljenju učenika filmskom animacijom. Na prvoj od zimskih radionica koje Nataša Dorić i Aleksandar Muharemović tradicionalno provode uoči praznika, sudjelovali su učenici četvrtih razreda koji su ovoga puta napravili animirani film koristeći metodu stop-trik animacije i koristeći kinetički pijesak. Posebno je uzbuđenje nastalo kada je njihov rad prikazan polaznicima radionice te ostalim zainteresiranim učenicima i učiteljima.

I s Osnovnom školom Ljudevita Gaja, koja ima i područnu školu u Sarvašu, a poznata je kao UNICEF-ova škola bez nasilja i po mnogim drugim projektima, među kojima je posebno važno da je model škola na području integracije djece s posebnim obrazovnim potrebama, da već godinama u njoj djeluje Klub djece pomagača, orijentiran na volonterski rad i razne oblike pomoći bližnjima, posebno starijim sugrađanima te da škola sudjeluje u različitim oblicima suradnje s osnovnim školama iz susjedne Mađarske, surađuje se više godina. Vrijedne su suradnice pri tomu ravnateljica Aleksandra Krampač-Grljušić i nastavnica likovne kulture Jelena Pehar koje uzorno organiziraju cijelo događanje i animiraju učenike.

Ove su godine polaznici radionice bili učenici šestih i osmih razreda, a imali su mogućnost okušati se u stop-trik animaciji, koristeći kolaž papir. Metoda stop-trik animacije idealna je za ovakve radionice na kojima nema previše vremena za obuku polaznika i njihov kreativni rad, čemu se naravno posvećuje najviše truda i raspoloživog vremena, a istovremeno sudionici žele vidjeti konačan rezultat, pa se nameće kao gotovo jedino moguć pristup. No, istovremeno se polaznici potiču na nastavak bavljenja filmskom animacijom, na nekim budućim radionicama ili sustavnije, upisom u Video klub Mursa i njegovu animatorsku sekciju.

VK Mursa i njegovi članovi dobitnici su niza nagrada i priznanja, među kojima je i Godišnja nagrada UNICA-e za 2013. godinu, povodom četrdeset godina uspješnog rada. Snimanje i montaža filmova pokrenuto je još 1962. godine u okviru Foto kluba  Osijek, a Kino klub Mursa formalno je osnovan 1973. godine. Kroz više od četiri desetljeća snimljene su stotine amaterskih filmova, a danas klub ima filmsku sekciju i sekciju za animirani film te je organizator Gastro-film festa.

Filmovi snimljeni na prosinačkim radionicama mogu se pogledati na youtube kanalu Video kluba Mursa te na web stranicama obje škole.

piše: Duško Popović

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Hfs foto promo
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Video klub Mursa