Virtualna 3D šetnja

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:51
Srp
2020
02

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Virtualna 3D šetnja

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
14
 
10.2019

Virtualna 3D šetnja

Zagrebačkom katedralom i Muzejem bl. Alojzija Stepinca
Virtualna 3D šetnjaFoto goran vidakovic
 

Ovih je dana unutrašnjost Zagrebačke katedrale snimljena visokosofisticiranom trodimenzionalnom kamerom te je za korisnike novih tehnologija - interneta i ostalih društvenih mreža - priređena 3D virtualna šetnja. Svi koji su povezani „mrežom svih mreža“ mogu odsada razgledati unutrašnjost „majke svih crkava“ Zagrebačke nadbiskupije i doživjeti je u dosad nedoživljenom iskustvu i ljepoti te se osjetiti pozvanima da iz udobnosti svoje radne ili dnevne sobe sada još više dođu uživo vidjeti zagrebačku ljepoticu. 

Kratka povijest Zagrebačke katedrale

Zagrebačku katedralu Uznesenja Marijina, najveću hrvatsku sakralnu građevinu i jednog od najvrjednijih spomenika hrvatske kulturne baštine, rado posjećuju brojni vjernici i ljubitelji kulturne baštine hrvatskog glavnog grada Zagreba. Do sada su svi koji su željeli razgledati katedralu morali doći pod njezine gotičke svodove, ili pogledati fotografije ili kakav dokumentarac.

Odsada to nije sve! Ovih je dana unutrašnjost tog simbola grada Zagreba snimljena visokosofisticiranom trodimenzionalnom kamerom te je za korisnike novih tehnologija - interneta i ostalih društvenih mreža - priređena 3D virtualna šetnja. Svi koji su povezani „mrežom svih mreža“ mogu odsada razgledati unutrašnjost „majke svih crkava“ Zagrebačke nadbiskupije i doživjeti je u dosad nedoživljenom iskustvu i ljepoti te se osjetiti pozvanima da iz udobnosti svoje radne ili dnevne sobe sada još više dođu uživo vidjeti zagrebačku ljepoticu.

Svoje znanje i entuzijazam Zagrebačkoj nadbiskupiji besplatno je ponudio mladi poduzetnik Goran Vidaković, vlasnik tvrtke „Tornado 360“ iz Umaga. Uz dopuštenje Konzistorijalnog vijeća te u suradnji s mons. Nedjeljkom Pintarićem, direktorom Riznice Zagrebačke katedrale i Muzeja bl. Alojzija Stepinca, snimio je, obradio i pustio za korištenje virtualnu šetnju Zagrebačkom katedralom i Muzejom bl. Alojzija Stepinca. Mozak svih ideja i događanja u virtualnom svijetu „Tornado 360“ je poduzetni Vidaković,
koji svoju tvrtku predstavlja kao novi i mladi "start up" čija je ideja vjerodostojna vizualizacija prostora i impresioniranje klijenata kroz što više skeniranih prostora i 3D virtualnih šetnji. Na pitanje što sve gledatelju omogućuje virtualna šetnja izvedena tehnologijom koju koristi u svom radu, Vidaković odgovara da koristi visokosofisticiranu kameru američke tvrtke „matterport“ te da virtualne ture izrađene „matterport“ tehnologijom daju vjerodostojnu vizualizaciju stvarnog prostora, omogućuju gledatelju doživljaj kao da je stvarno tamo, iako se gledatelj nalazi iza svog računala, mobitela ili tableta. Virtualne šetnje nadmašuju standardne fotografije, pružaju korisniku pogled na prostor od 360 stupnjeva iz svih kutova za istinsko interaktivno i imerzivno iskustvo, ističe Vidaković.

Virtualne šetnje namijenjene su svima koji žele prezentirati nekretninu, prostor ili bilo koji interijer. Virtualne šetnje mogu se upotrebljavati u svim granama industrije: nekretnine, hoteli i apartmani, povijesne znamenitosti, restorani i barovi, trgovine, arhitektura, inženjerstvo i graditeljstvo, proizvodna industrija, poslovni prostori. Prednost virtualne šetnje je da se lako dijele i ugrađuju na web stranice i društvene mreže. Tumači nam da postoji više platformi za gledanje virtualnih tura, te da je najpoznatiji Google street view, na čijim će se stranicama također uskoro naći i virtualna šetnja Zagrebačkom katedralom i Stepinčevim Muzejom. Iako su Vidakovićevo tržišno poslovanje i ponuda usmjereni na prezentaciju nekretnina pomoću virtualne šetnje, što je nedavno portal Indomio.hr omogućio prodavačima nekretnina, posebno ga raduju virtualne šetnje u muzejskim i baštinskim institucijama, kakve se mogu pregledavati i na njegovom portalu www.virtualbook.eu.

U svijetu se takva tehnologija koristi već duže vrijeme i snimanje crkvenih prostora kao i prostora općenito takvom tehnikom nije nekakva novost. Kod nas se primjena te tehnologije razvija puno sporije. Ali mislim da će ljudi polako početi shvaćati prednosti takve tehnologije i svih njezinih mogućnosti i upotrebe, primjećuje Novaković, izrazivši zadovoljstvo što je Zagrebačka nadbiskupija prepoznala mogućnosti novih tehnologija te da je snimljena i izrađena virtualna šetnja Katedralom i muzejom Stepinac.    

 
Foto: Goran Vidaković.

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Foto goran vidakovic
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Virtualna 3D šetnja