Više cijene plina?

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Svi
2020
26

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Više cijene plina?

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
14
 
05.2018

Više cijene plina?

na Međunarodnom susretu stručnjaka za plin u Opatiji najavljeno...
Više cijene plina?Medunarodni susret strucnjaka za plin
 

Na Međunarodnom susretu stručnjaka za plin u Opatiji najavljeno je da bi cijene tog energenta za gospodarstvo mogle porasti već ove godine, a za kućanstva do 2021. kada se očekuje završetak nedavno za još tri godine produžene regulacije cijena za tu kategoriju potrošača. Naime, već je deregulirano više od 75% tržišta, pa regulirane cijene plaća manje od 25% potrošača.  

Cijene plina ove bi godine mogle porasti zato jer svjetske cijene tog energente prate cijene nafte koje su posljednjih mjeseci znatno porasle pa se potaknute raznim geopolitičkim i tržišnim zbivanjima već približavaju razini od 80 dolara za barel zbog čega su već dosta porasle cijene benzina i dizela.

Tako je u zanimljivoj panel diskusiji o problematici opskrbe plinom na liberaliziranom tržištu članica uprave Prvog plinarskog društva (PPD) Antonija Glavaš istaknula da cijena plina u posljednjih desetak godina nikad nije bila jeftinija, bez obzira što je ove godine nešto viša nego lani. Po kojoj ćemo ga cijeni moći ponuditi našim kupcima vidjet će, napomenula je, tek kad sklope sve potrebne ugovore za ovu godinu.

U diskusiji je upozoreno da HEP, PPD, INA i drugi trgovci plinom još ne mogu znati hoće li im biti isplativo javiti se na natječaj za status opskrbljivača na veleprodajnom tržištu (OVT) koji će dobavljati plin za potrebe opskrbe plinom kućanstava, jer taj posao više neće obavljati HEP-Opskrba plinom nego će se novi OVT još tri godine birati na javnom natječaju.

Naime, kako je objasnio direktor te tvrtke Marko Blažević, od 1.4.2017. Ina više nije obvezna po reguliranim uvjetima isporučivati plin OVT-u što donosi promjenjivu tržišnu ulaznu cijenu plina i reguliranu izlaznu cijenu plina pa je u takvim uvjetima teško naći balans. Zato svi čekaju natječaj koji će objaviti Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) da vide kakvi će biti uvjeti te hoće li se, ako procijene da im je to isplativ posao, javiti na natječaj. Ako se eventualno dogodi da se nitko ne javi morat će ga, po zakonskim odredbama, odrediti HERA.

I zbog toga su brojni predstavnici plinskih tvrtki u raspravi istaknuli kako bi bilo najbolje da se cijene plina određuju po tržišnim pravilima na temelju ponude i potražnje kao što je to kod gospodarstva. No, pitanje je kako bi se to, da regulacija cijena za kućanstva nije nedavno produžena za još tri godine, odrazilo na iznose računa za tu kategoriju potrošača u sadašnjim uvjetima kada svjetske cijene plina rastu.

Profesorica sa zagrebačkog RGN-a Daria Karasalihović Sedlar je rekla da su cijene za kućanstva u Hrvatskoj među najnižima u EU pa je logično da ti potrošači žele zadržati postojeći način određivanja cijena jer bi bez propisane regulacije po sadašnjem stanju na tržištu rasle što bi odgovaralo svim tvrtkama u plinskom lancu.

S druge strane, ako se želi da plin ima važnu ulogu u niskougljičnoj strategiji kao glavni energent koji bi trebao zamijeniti ugljen u prijelazu prema obnovljivim izvorima onda je još preskup i trebao bi biti puno jeftiniji kako bi bio konkurentan. Kupci u Hrvatskoj ipak mogu očekivati promijene cijene vjerojatno u okviru desetak posto ali se trgovci i opskrbljivači nadaju da bi ona mogla biti i 30-tak posto veća.

Pripreme za potpunu deregulaciju cijena plina i teritorijalnu deregulaciju distributivnih područja u javnoj opskrbi nisu jednostavne. Tako je Nikola Vištica iz HERA-e rekao da je, prema obavezama iz u ožujku ove godine donesenog Zakona o tržištu plina, u tijeku izrada i donošenje čak 13 podzakonskih propisa za što je propisan rok od samo tri mjeseca od donošenja zakona. 

Svi sudionici plinskog lanca (veletrgovci, opskrbljivači, tvrtke za prijenos i distribuciju itd.) se već intenzivno pripremaju za velike promjene koje će ti propisi donijeti. Uz ostalo i zato što bi, kako se očekuje, teritorijalna deregulacija distributivnih područja u javnoj opskrbi mogla potaknuti tržišnu konsolidaciju. Naime, kad se 1. travnja 2021. dereguliraju distributivna područja, svaki će se opskrbljivač moći javiti na natječaj za bilo koje distribucijsko područje, pa se teoretski otvara i mogućnost da jedan opskrbljivač preuzme teritorij cijele države, a realno je da je neizvjesna sudbina brojnih malih opskrbljivača čija će područja preuzeti veći i sposobniji. Zato svi nastoje povećati svoju tržišnu konkurentnost kako bi u tom procesu „bili lovac, a ne lovina“ jer se broj opskrbljivača u Hrvatskoj već postupno smanjuje zato što veći preuzimaju manje što će se u budućnosti, prema najavama, dodatno intenzivirati.

No stručnjaci napominju da će se i kućanstva do najavljenih deregulacija morati do 2021. nastojati bolje informirati o tome što im opskrbljivači nude i po kojim uvjetima, kako mogu promijeniti opskrbljivača te koja su njihova prava kako bi te promijene na tržištu dočekali što spremniji i što više izbjeglo nesnalaženje kakvog je bilo nakon liberalizacije tržišta električnom energijom i telekomunikacijskim uslugama.

Tim više što se, kako je rekla prof. Karasalihović-Sedlar, očekuje agresivniji nastup opskrbljivača kako bi zadržali postojeće i privukli nove kupce. Naime, poznato je da malo potrošača, pogotovo u početku, teško mijenja svoje navike i odlučuje se za promjenu opskrbljivača.

Vištica je najavio da će HERA nastojati kao regulator optimirati proces promjena opskrbljivača. Do 1. listopada ove godine Hrvatski operator tržišta energijom (HROTE) mora razviti registar obračunskih mjernih mjesta u kojem će biti više od 600.000 obračunskih mjernih mjesta sa svim podacima o opskrbljivaču, vrsti kupca i njegovim pravima itd. Druga, već važeća novost je mogućnost zakupa transportnog sustava na kratkoročnoj (dnevnoj) osnovi. To je dovelo do toga da se proces promijene opskrbljivača koji je nekad trajao 15 dana skratio maksimalno na 10 dana. Zahvaljujući tome će kod promijene opskrbljivača novi od kupca trebati dobiti samo dva podatka: OIB i jedinstveni broj obračunskog mjernog mjesta, naglasio je Vištica.

Počasni predsjednik HSUP-a Miljenko Šunić je u raspravi upitao tko će po novim propisima reagirati u slučaju vremenskih nepogoda ili tehničkih problema u Hrvatskoj ili inozemstvu kako bi se osigurala sigurnost opskrbe plinom? Takvi problemi su se nekada lakše rješavali jer je Hrvatska većinu svojih potreba zadovoljavala iz vlastite proizvodnje i raspolagala cjelokupnim kapacitetom svog podzemnog skladišta plina.

Prof. Karasalihović-Sedlar je odgovorila da o tome postoji posebna uredba koja regulira opskrbu u kriznim stanjima. A poboljšavanje europskog plinskog sustava i interkonekcija među državama poboljšava sigurnost opskrbe. Ali napomenula je da sigurnost opskrbe ima i svoju cijenu.  A Antonija Glavaš iz PPD-a je rekla da su u vrijeme velikih hladnoća ove zime usred noći nabavili dodatne količine plina.

piše: Željko Bukša

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Medunarodni susret strucnjaka za plin
  • Zagreb Medunarodni susret strucnjaka za plin  1
  • Zagreb Medunarodni susret strucnjaka za plin  2

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Više cijene plina?