Visoka razina i dinamika rasta javnog duga

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:59
Srp
2020
15

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Visoka razina i dinamika rasta javnog duga

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
05
 
10.2015

Visoka razina i dinamika rasta javnog duga

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića: „Smanjenje razine javnoga duga u lipnju na 283 mlrd. kuna očito je kratkoročnoga karaktera s obzirom na to da se država ponovo u srpnju snažnije zadužila.
Visoka razina i dinamika rasta javnog dugaDugovi-javni-hgk
 

Iako je u lipnju zabilježeno smanjenje duga opće države za 2,3 milijarde kuna, zbog otplate dospjelih obveza po domaćim kreditima i vrijednosnim papirima, ipak je zadržana visoka dinamika rasta duga na godišnjoj razini. Tako je krajem lipnja dug opće države ukupno iznosio 283 milijarde kuna, što je 15,1 milijardu kuna ili 5,6 % više nego u istom mjesecu prošle godine. Pritom je unutarnji dug povećan za 5,3 milijarde kuna ili za 3,3 %, dok je istodobno inozemni dug opće države porastao za 9,8 milijardi kuna ili za 9,0 %. Udio duga opće države u BDP-u približio se 86 % s tendencijom daljnjeg rasta.

U prvih šest mjeseci ove godine dug opće države povećan je za 3,4 milijarde kuna, što je gotovo dvostruko više nego u istom razdoblju prošle godine. Pritom je inozemna komponenta duga povećana za 5,1 milijardu kuna, dok je unutarnji dug smanjen za 1,7 milijardi kuna. Odnosno, u posljednjih sedam godina, od lipnja 2008. godine do lipnja ove godine, javni je dug pod utjecajem djelovanja krize povećan za 161,1 milijardu kuna, čime je povećan za 2,3 puta. Riječ je o dugoročno neodrživoj dinamici rasta koja ima svoje ishodište u kontinuirano visokom proračunskom deficitu.

Glavni je nositelj povećanja javnog duga središnja država čiji je dug u posljednjih godinu dana, odnosno od lipnja prošle godine do lipnja ove godine, povećan za 15,2 milijarde kuna. Istodobno je dug fondova socijalne sigurnosti povećan za 1,8 milijuna kuna, dok je dug lokalne države smanjen za 109,8 milijuna kuna.

U politici upravljanja javnim dugom za sada nisu vidljivi napori da se iskoristi razdoblje izuzetno niskih kamatnih stopa na svjetskim tržištima kako bi se restrukturirao postojeći dug i time olakšalo njegovo servisiranje. Smanjenje razine javnog duga u lipnju kratkoročnog je karaktera jer se već u srpnju država snažnije zadužila na domaćem tržištu kapitala izdavanjem obveznice u iznosu od šest milijardi kuna, uz kamatu od 4,5 %. Stoga se, uz nedostatnu fiskalnu konsolidaciju i sporu provedbu strukturnih reformi, do kraja godine može očekivati nastavak rasta duga opće države kojim bi on dosegao već alarmantnu granicu od 90 % BDP-a. Takva psihološka granica, uz to što zemlju čini vrlo ranjivom na promjene na svjetskim financijskim tržištima, dodatno opterećuje daljnje snižavanje ionako niskoga kreditnog rejtinga.

Administrator: zoo_visitor_guestmojzagreb.info
  • Zagreb Dugovi-javni-hgk
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Visoka razina i dinamika rasta javnog duga