Vitold Košir

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
18:59
Velj
2020
21

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Vitold Košir

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
07
 
02.2017

Vitold Košir

akademski kipar, akademski glazbenik, - susret u atelijeru...
Vitold KoširVitold kosir
 

Vitold Košir osobito je zanimljiva pojava u aktualnoj umjetnosti, naime, on je i akademski kipar ali i akademski glazbenik( rođen je u Zagrebu 1966.g. diplomirao je na Zagrebačkoj ALU 1989.g. u klasi prof. Vulasa te diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji studij viole kod prof. Stahuljaka, samostalno izlaže od 1994.g. bavi se i sokolarstvom).

Gospodine Košir, zatječemo Vas u radu na izradi skulpture biskupa Borkovića, generala
pavlinskog reda i nadbiskupa zagrebačkog, koji je živio i djelovao u 17. st.

Veliko mi je veselje da sam odabran za izradu ovog spomenika. Kako se moj rad tokom godina udaljio od figuracije i rada s glinom u velikim formatima poseban mi je izazov ponovo upregnuti tradicionalne kiparske vještine i u sebi pronaći dovoljno kocentracije da sagradim toliki kip i pritom zadržim fokus na unaprijed zacrtanom skulptoralnom rješenju. 

Želja Vam je da postignete sasvim određenu razinu prepoznatljivosti, pri tome će Vam
poslužiti poznate biskupove karakterne osobine i jedan njegov portret nepoznatog autora
uz potpunu slobodu interpretacije.

Smatram da je biskup Borkovic bio čovjek neizmjerne energije i veliki vizionar. Već sama biografska činjenica da dječak rođen u selu pored Jaske studira u 17-om stoljeću filozofiju u Rimu, biva general pavlinskog reda te postaje biskup govori da su ga resili čvrst karakter i velika usmjerenost. Zato bi postojeće portrete nepoznatih autora uzeo samo kao polazišnu točku i sličnost više sugerirao nego postavio kao krajnji i jedini cilj.

Posebno želite istaknuti energetski naboj koji će izvirati iz skulpture.

U ovoj fazi izrade skice posebno me zanima da napravim skulpturu iz koje izbija tolika količina snage da sugerira čvrstinu karaktera biskupa Borkovića. Želim da razina likovne prepoznatljivosti u smislu portreta bude svakako podržana žestinom kiparskog izraza. 

Osobito Vam je Važan tretman forme i strukture površine kod ove skulpture.

Glazba je najsnažniji izvor mog kiparstva. Kompozicije su često temeljene na suprotnosti dviju glazbenih tema kao u sonatnom obliku ili na kontrapunktu dviju melodijskih linija. Iznenađujuće široki spektar Borkovićevih osobina, polja djelovanja i dostignuća ne mogu po mom mišljenju biti dostojno predstavljeni jednoličnim tradicionalnim prikazom biskupa s kapom i pastoralom - biskupskim štapom i jednoličnim tretmanom površine. Moja je želja da skulptura izvire iz arhitektonskih temelja postamenta, rate kroz strogu vertikalu i bude okrunjena bujnom i živom strukturom glave i pogotovu ruku. U suprotstavljanju strogih - gotovo arhitektonskih i živih, giacomettijevskih struktura vidim mogućnost da gledatelju donesem portret karaktera biskupa Borkovića.

Vaš dvostrani reljef Klisa inspiriran burnim povijesnim događanjima biti će uskoro
prezentiran u stalnom postavu Muzeja u Klisu.

Muzej u Klisu je u završnoj fazi izrade. Iako malen po kvadraturi nudi široki spektar informacija, od kamenih fragmenata iz povijesti tvrđave do audiovizualnog interaktivnog multimedialnog prikaza povijesnih izložaka i okoline.. Dio tog postava je i moja skulptura, dvostrani reljef Klis inspiriran burnim događajima u povijesti nastajanja , obrane, gubitka i ponovnog osvajanja tvrđave.
U postavu skulptura određuje smjer kretanja posjetitelja i kroz penetracije i proreze već na samom ulazu omogućava djelomični uvid u postav muzeja.

Karakteristična je gusta struktura površine reljefa.

Gusta struktura površine sugerira turbulentnu povijest Klisa, odabir željeza i betona za materijale herojsku upornost u obrani grada a simbolika kvadrata i križa dosljednost nastajanja i razvoja hrvatskog državnog i kršćanskog identiteta.

Ima li i drugih novosti iz atelijera?
Planovi, monografije, izložbe,-- -- ?

Galerija Vasko Lipovac u Splitu ponudila mi je da ove godine napravimo veliku izložbu skulptura. Mjesecima se pripremam i namjeravam izložiti potpuno nove radove. Ostajem vjeran svojim najdražim materijalima - željezu, betonu i asfaltu - urbanim materijalima koji po svojim performansama najbolje odgovaraju mom karakteru.

Može li se skulptura i glazba spojiti u jedno, biti jedno djelo? Ili kako glazba i likovnost mogu biti jedno?To Vas pitam na kraju jer ste Vi akademski glazbenik i akademski kipar.

Uklopiti vremensku dimenziju u proces stvaranja skulpure za mene je najveći izazov. U sebi ne dijelim strogo glazbu od kiparstva, i u jednom i u drugom svijetu koristimo se istim izrazima  - linija, struktura, ritam - i mislim da je da su receptori za obadvije umjetnosti identični. Moje poimanje glazbe je da je ona skulptura u prostoru tišine.

razgovor vodio: Miroslav Pelikan

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Vitold kosir
  • Zagreb Vitold kosir 2
  • Zagreb Vitold kosir 1

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Vitold Košir