VITOMIRA LONČAR: U kulturi se nitko ne pridržava strateškog…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:59
Ruj
2020
22

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › VITOMIRA LONČAR: U kulturi se nitko ne pridržava strateškog…

Zagreb Transformacija tržišta 2020
Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
05
 
04.2013

VITOMIRA LONČAR: U kulturi se nitko ne pridržava strateškog planiranja

Na sinoćnoj tribini u KIC-u gdje se raspravljalo o Kulturnim vijećima
VITOMIRA LONČAR: U kulturi se nitko ne pridržava strateškog planiranjaTribina Kulturna vijeća
 

Ministarstvo kulture treba donijeti zakonodavni okvir, a da pritom ne komunicira ni sa svojom užom ni širom javnošću. Odluke se donose bez dijaloga sa javnošću i ekspertima, istaknula je Vittomira Lončar iz Kalazlišta Mala Scena na sinoćnoj tribini u KIN-u koja se bavila problematikom Kulturnih vijeća. "Svi kanali komunikacije su zatvoreni", ustvrdila je dodavši da je sada, kada budžet za kulturu iznosi tek 0,56 posto ukupnog dohotka (od čega većina otpada na održavanje hladnog pogona, dok se programi i projekti tretiraju kao manje važni) uz tendenciju daljnjeg pada, jedina šansa je da svi dižemo kapacitete i učimo.

Na tribini su uz Vitomiru Lončar sudjelovali i doc. dr. sc. Sanjin Dragojević s Fakulteta političkih znanosti, mr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa Instituta za razvoj i međunarodne odnose i Danijela Stanojević, novinarka i scenaristica.

Od tri glavna instrumenta svake kulturne politike (planiranje i odlučivanje, zakonodavstvo i financiranje) sustav odlučivanja od iznimne je važnosti. Tu spadaju i kulturna vijeća.  Za razliku od komisija i povjerenstava, vijeća imaju najviši stupanj autonomije te istodobno obavljaju savjetodavnu i izvršnu funkciju. Načini odlučivanja hrvatske kulturne politike mijenjali su se tijekom protekle 22 godine, međutim, do zadovoljavajućeg modela nije se došlo. Trenutačno smo ponovno suočeni s izazovom promjene zakonodavnog okvira glede odlučivanja ali koje je, prema mišljenju stručne ali i šire javnosti, prošlo nedovoljno kvalitetnu javnu raspravu.

Vitomira Lončar također je skrenula pozornost na tri vrste planiranja u kulturnoj politici: tradicionalno, ad hoc i strateško. "U Hrvatskoj je trenutno na djelu najgora moguća varijanta, kombinacija tradicionalnog i ad hoc planiranja. To znači spoj klijentelizma i pogodovanje osobnim interesima udružemo sa petrifikacijom zastarjelih odluka. Strateško planiranje samo se formalno proklamira, međutim nitko ga se ne pridržava", kazala je.

"Početkom 2000. tadašnji ministar kulture Antun Vujić mijenjao je Zakon o kulturnim vijećima, bio je to iskorak u odnosu na zastarjeli „komisijski“ / SIZ - ovski način odlučivanja. Usprkos dobrim namjerama, promjene su provedene površno bez cijelovite rekonstrukcije financijskog i strukturnog odlučivanja te upravljanja", naglasila je je Nina Obuljen Koržinek.

Sanjin Dragojević pozvao se na britanski model  kulturnih vijeća tzv. arms lenght bodies u kojima se struka uvijek drži „za duljinu ruke“ dalje od politike. Članovi takvih vijeća su eksperti i profesionalci čiji mandat traje maksimalno dvije godine, kako bi se izbjegao klijentelizam, ali i osigurala prilagodljivost institucija. Svoje odluke moraju obrazložiti javnosti, koja sustavno prati njihov rad. "Nažalost, ovaj model teško je ostvariv u malim zemljama poput Hrvatske u kojima izostaju vrhunski eksperti. U kulturnoj politici VB na djelu je strateško planiranje, koje karakteriziraju četverogodišnji ciklusi, finaciranje projekata  prema elaboriranim ciljevima, strategijama i neovisnim evaluacijskim kriterijima koje je predmet stalne javne debate. Kulturne institucije odgovaraju građanima, njihov je rad transparentan i pod stalnom prismotrom javnosti. Autoevaluacija je stalna pojava, institucije u nju usmjeravaju čak 20 posto svojih budžeta", pojasnio je.

Postavlja se pitanje kako u Hrvatsku uvesti nezavisni sustav evaluacije projekata. Pritom se manifestiraju tri ključna problema, koje navodi Vitomira Lončar -  interesne skupine diktiraju sve; sindrom „plitkog bazena“ malo je eksperata, pogotovo na lokalnoj razini; potrebno je provesti edukaciju na svim razinama. U vijećima često sjede ljudi koji ne znaju ocijeniti ni sastaviti financijski ili strateški plan, oni stoga sve vrednuju na osobnoj razini, a ne na temelju znanja. Nina Obuljen Koržinek problem vidi u tome što vijeća imaju suženi prostor odlučivanja, odlučuju o vrlo malom segmentu kulturnog budžeta i tu pada čitava reforma. Također putem preciznog definiranja, pridržavanja i objave kriterija treba osigurati javnost rada vijeća i na taj način smanjiti arbitrarnost odluka. Profesor Dragojević nadovezao se kako je akutna boljka  našeg sustava što je on hipernormiran, a nove, inovativne prakse nedovoljno se kodificiraju. Provedba strateškog plana nemoguća je bez stalne koordinacije, a transparentnost i poštivanje izvrsnosti također su ključni faktori prilikom njegove provedbe – istaknuo je prof. Dragojević. Prvi korak kako bi se mogao napraviti strateški plan je analiza postojećeg stanja, a zadnja je provedena 1998., prije punih 15 godina.

Danijela Stanojević zaključila je kako su na raspravi otvorena sva goruća pitanja kulturne politike, te da je potrebno inicirati promjene odozdo. Ova javna rasprava nastoji potaknuti komunikaciju između privatnog, javnog i nezavisnog sektora u kulturi, jer bez dijaloga nema napretka, istaknula je uz nadu da će im se slijedeći put pridružiti i predstavnici Ministarstva kulture.

 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Tribina Kulturna vijeća

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › VITOMIRA LONČAR: U kulturi se nitko ne pridržava strateškog planiranja