VJERSKI TURIZAM: Više od pola milijuna posjetitelja

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
14:59
Velj
2020
28

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › VJERSKI TURIZAM: Više od pola milijuna posjetitelja

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
12
 
08.2016

VJERSKI TURIZAM: Više od pola milijuna posjetitelja

u hrvatskim svetištima tijekom blagdana Velike Gospe
VJERSKI TURIZAM: Više od pola milijuna posjetiteljaMarija-bistrica
 

Najrazvijenije nacionalno svetište Majke Božje Bistričke godišnje posjećuje oko 800.000 hodočasnika te se u lokalnim objektima ostvaruje oko 13.000 noćenja. Prema podacima turističke zajednice u razdoblju od 13.-15.08.2015. zabilježeno je oko 250.000 hodočasnika (podaci Župnog ureda Svetišta Majke Božje Bistričke), a ostvareno je 480 noćenja. U istom razdoblju ove godine predviđa se dolazak oko 300.000 hodočasnika, te oko 500 noćenja.

Prema podacima iz Svetišta Majke Božje Trsatske za blagdan Velike Gospe u 2015. godini Svetište je posjetilo oko 40.000 hodočasnika te predviđaju da će i ove godine broj posjetitelja biti isti ili veći. Prema podacima TZ Grada Rijeke na području Rijeke u razdoblju od 13.-15.08.2015. ukupno je ostvareno 2.253 dolazaka te 4.803 noćenja. Obzirom na kontinuirani porast ostvarenih noćenja na području grada Rijeke, procjenjuju porast ostvarenih noćenja i za navedeno razdoblje u ovoj godini.

Svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu očekuje oko 75 tisuća hodočasnika ove godine, dok je u 2015., prema procjenama svetišta, Aljmaš posjetilo 70 tisuća hodočasnika.

U svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske procjena za razdoblje 6. kolovoza - 1. listopada 2016. (početak Devetnice i završno hodočašće Makarskog dekanata) iznosi 200 tisuća hodočasnika. Ove godine Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske nalazi se u 300 –oj obljetnici krunidbe Gospine slike (22. rujna 1716 -22. rujna 2016) te se tako vjerske svečanosti produžuju sve do 25. rujna. Na blagdan Velike Gospe - 15. kolovoza 2016. očekuje se oko 50 tisuća hodočasnika.

U Pleternici Svetište Gospe od suza temeljem podataka TZ Grada Pleternice u 2015. posjetilo je 150.00 hodočasnika, kroz 9 dana devetnice, a od toga broja, samo zadnji dan u Pleternici boravilo je 40.000 hodočasnika. Procjena za ovu godinu je 160.000 hodočasnika, 40.000 za 31.8., a ostatak kroz 9 dana. Posebice će biti poveći broj, osim očekivanog zadnjeg dana, za vikend 27.-28.8.

„U Hrvatskoj vjerski turizam, kao poseban oblik turizma ima jako velik potencijal za razvoj, iako značajan broj stanovnika u vlastitim aranžmanima posjećuju brojne sakralne objekte, kao mjesta za tzv. pučke pobožnosti. Svakako da su kulturni i vjerski turizam turistički proizvodi u kojima Hrvatska ima velik potencijal za rast i razvoj te je vid turizma koji se može razvijati tijekom cijele godine. Ministarstvo turizma u takvim vidovima turizma vidi šansu upravo kroz program Hrvatska 365, kojim se Hrvatska promovira i kao zemlja bogate kulturne i sakralne baštine te privlači turiste tijekom cijele godine“, ističe ministar turizma Anton Kliman.

„Hrvatska je zemlja vrlo značajnih sakralnih objekata i svetišta, koji su globalno prepoznati i svakako motiv dolazaka ciljane grupe turista.Kroz svoje redovne promotivne aktivnosti, Hrvatska turistička zajednica komunicira i motive kulturnih i vjerskih središta i objekata, pa su tako motivi prekrasnih crkava, katedrala i svetišta često korišteni upravo u promotivne svrhe.

Obzirom da je upravo projekt Hrvatska 365 fokusiran na razvoj i promociju specifičnih oblika turizma odnosno turističke ponude na ciljanim tržišta, u budućnosti ćemo dodatno ojačati promociju i ovog turističkog segmenta. “, navodi direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Marija-bistrica
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › VJERSKI TURIZAM: Više od pola milijuna posjetitelja