Vlada najavila potpunu liberalizaciju veleprodajnog tržišta…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:59
Srp
2020
02

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Vlada najavila potpunu liberalizaciju veleprodajnog tržišta…

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
05
 
05.2016

Vlada najavila potpunu liberalizaciju veleprodajnog tržišta plina

Projekt gradnje LNG terminala sada ima kupce, investitore i sve potrebne dozvole pa će nakon više neuspjelih pokušaja njegove provedbe u protekla dva desetljeća ovaj puta to uspjeti u korist svih sudionika na tržištu plina, istaknuo je direktor tvrtke LNG Hrvatska Mladen Antunović na Međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin u Opatiji
Vlada najavila potpunu liberalizaciju veleprodajnog tržišta plinaPlin-2016-02
 

Na 31. Međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin u Opatiji, koji organizira Hrvatska stručna udruga za plin (HSUP), direktor tvrtke LNG Hrvatska Mladen Antunović izjavio je da je projekt LNG terminala na Krku u visokoj fazi zrelosti i da je njegova provedba posve izvjesna.

"Izgradnja LNG terminala je hrvatski i europski strateški projekt i nalazi se na listi europskih projekata od zajedničkih interesa, kao i na listi prioriteta za područje srednje i jugoistočne Europe, zbog čega je Europska komisija sufinancirala njegovu pripremu s više od bespovratnih 5 milijuna eura”, rekao je direktor tvrtke LNG Hrvatska Mladen Antunović na početku tog tradicionalnog trodnevnog skupa, na kojem sudjeluje više od 500 stručnjaka iz 22 zemlje te 44 izlagača na pratećoj izložbi plinske opreme.

Istaknuo je da je tvrtka LNG Hrvatska, kao nositelj izgradnje tog terminala, završila javni poziv za ulagače u terminal i zaprimila ponude najprestižnijih kompanija iz svijeta LNG biznisa i financijskih institucija koje imaju reference, znanje i kapital spreman za takvo ulaganje.

Podsjetio je i da je LNG Hrvatska provela postupak zakupa kapaciteta terminala kojim su definirani kupci, od regulatorne agencije je dobila licencu za obavljanje energetske djelatnosti upravljanja terminalom za ukapljeni prirodni plin, a za izgradnju terminala izdana je i pravomoćna lokacijska dozvola. Sada, sukladno direktivama EU i smjernicama Vlade, radimo na što bržoj implementaciji terminala kako bi se povećala sigurnost opskrbe plinom RH i jugoistočne Europe. Dakle, projekt sada ima kupce, investitore i sve potrebne dozvole pa će nakon više neuspjelih pokušaja njegove provedbe u protekla dva desetljeća ovaj puta to uspjeti u korist svih sudionika na tržištu plina, istaknuo je Antunović. 

Zamjenik ministra gospodarstva Leo Prelec je najavio da se se predviđaju izmjene i dopune Zakona o tržištu plina, a je jedan od povoda i to što su dobivene primjedbe Europske komisije na model reguliranje cijena u javnoj usluzi. Kao novost najavio je potpunu liberalizacija veleprodajnog tržišta plina, u kojoj neće biti obaveza za proizvođača, uloga opskrbljivača na veleprodajnom tržištu će se zadržati, ali će biti redefinirana.

Svi opskrbljivači u sustavu javne usluge moći će i dalje koristiti njegovu uslugu, ali i samostalno izaći na tržište. Najavio i podjelu podzemnog skladišta plina na strateški i dio koji će biti slobodan na tržištu. "Sve te promjene planiramo napraviti kroz prijedlog zakona, koji ćemo donijeti do kraja lipnja ove godine. Nakon toga slijedi javna rasprava i do listopada  ove godine donijet ćemo novi zakon čija puna primjena, nakon donošenja potrebnih podzakonskih propisa, kreće od 1. travnja 2017.", rekao je.

Prelec je naglasio važnost LNG projekta, kazavši da hrvatska Vlada i Europska komisija jako podupiru taj projekt i da je krajnje vrijeme da se ostvari dodavši da se način da se on što brže realizira vidi kroz faznu izgradnju od kojih se spominje plutajući terminal u prvoj fazi, dok bi se nastavilo razvijati projekt kopnenog LNG-a.

Govoreći o očekivanom utjecaju planirane niskougljične strategije na energetsko i tržište plina istaknuo je koordinaciju Ministarstva gospodarstva i Ministarstva zaštite okoliša i prirode kako bi se niskougljična i buduća nova energetska strategija sinkronizirale u svojim ciljevima i kako bi donijeli kompletan klimatsko-energetski paket koji će značiti velike promjene za tržište plina u budućnosti. Naglasak će biti na većem udjelu obnovljivih izvora energije, jačanju energetske učinkovitosti, a u svemu tome tržište plina treba dati odgovore kroz pametne tehnologije koje će se sve više uvoditi, kazao je zamjenik ministra gospodarstva.

Pritom je istaknuo da energetika treba biti u funkciji hrvatskog gospodarstva kako bi se osigurala konkurentnost našim tvrtkama te da sve mjere koje ćemo uvoditi kroz novu strategiju rezultirale novim radnim mjestima, većem korištenju pametnih tehnologija te kako bi naše gospodarstvo bilo konkurentno, a ne da se sve te mjere pretoče u neke dodatne naknade koje će smanjiti konkurentnost hrvatskog gospodarstva.  

Član Upravnog vijeća HERA-e Dalibor Pudić rekao je da je u 2015. došlo do oporavka potrošnje plina i značajnijeg pada cijena u odnosu na prijašnje godine, dodavši da se nada da će investitori i zakup kapaciteta LNG terminala osigurati pune plinovode, a time nižu tarifnu stavku u transportu i konačnoj cijeni plina.

Zbog niskougljične strategije i smanjivanje emisija ugljičnog dioksida sigurno će u budućnosti pasti potrošnja plina zbog poticanja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. No, treba imati u vidu da ima energenata koji više zagađuju okoliš od plina. Napomenuo je da će na konačne cijene plina negativno utjecati uvođenje naknada za energetsko siromaštvo, a u pripremi su i naknade vezane uz energetsku učinkovitost.

Istaknuo je zadovoljstvo da će u sljedećih godinu dana doći do potpune liberalizacije tržišta plina pa se aktivno radi na drugom regulacijskom razdoblju od 2017. do 2021. za određivanje tarifnih stavki za transport, distribuciju i skladištenje plina.

Davorka Tancer iz Ine je navela da je veliki pad cijena nafte u prošloj godini značajno utjecao na njihovo poslovanje, ali su unatoč toga postigli stabilan rezultat. Povećali su proizvodnju ugljikovodika za 6 posto, na što je najviše utjecalo povećanje domaće proizvodnje nafte za 20 posto. Taj trend je nastavljen i u prvom tromjesečju ove godine kada su povećali domaću proizvodnju nafte za 12 posto, a razne mjere rezultirale su promjenom trenda prirodnog pada proizvodnje na starim poljima. Sve to su uspjeli unatoč toga što Ina trenutno nema istražnih licencija u RH, ali se nadaju da će uskoro uslijediti potpisivanje novih ugovora o istraživanju u kopnenom dijelu Hrvatske, istaknula je Tancer.   

Predsjednik uprave Plinacra Marin Zovko je kao njihove prioritete naveo tzv. evakuacijske plinovode potrebne da plin s budućeg LNG terminala na Krku dođe do potrošača. Pritom je istaknuo da su za pripremu tih projekata samo u posljednjih šest mjeseci od EU bespovratno dobili sedam milijuna eura što također ukazuje na važnost Hrvatske i njihovih projekata za transport prirodnog plina u regiji i cijeloj Europi. 

Direktor Podzemnog skladišta plina Krešimir Malec naveo je da je ta tvrtka i prošle godine uspješno obavila svoje zadaće i obveze prema korisnicima, koji su još 2014. u cijelosti zakupili skladišta za tekuće trogodišnje razdoblje. Istaknuo je da su u proširenje i poboljšanje podzemnog skladišta plina Okoli uložili oko 500 milijuna kuna kako bi povećali njegov kapacitet i produžili vrijeme maksimalnog izvlačenja plina. Ove će godine završiti plinovode od dvije nove skladišne bušotine i dograditi kompresorsko postrojenje čime će dodatno povećati kapacitet skladišta, smanjiti utjecaj na okoliš i ostvariti koristi od 15 milijuna kuna godišnje.

Predsjednik HSUP-a prof. dr. Miljenko Šunić je istaknuo da kod predstojećih promjena u hrvatskoj energetici sve treba pažljivo analizirati stručno vodeći pritom brigu o energetskim, ekonomskim i ekološkim aspektima kako bi se postigli najbolji efekti za hrvatske potrošače i gospodarstvo. Pritom je upozorio da se državnim poticajima kod sve brojnijih vjetroelektrana ustvari potiču strane industrije. Naime, uvozi se gotovo sve potrebno za njihovu gradnju jer je od domaćih tvrtki samo Končar izgradio vjetroelektranu najvećim dijelom koristeći vlastitu i proizvodnju drugih hrvatskih tvrtki.

Administrator: zoo_visitor_guestpiše: Željko Bukša
  • Zagreb Plin-2016-02
  • Zagreb Plin-2016-01
  • Zagreb  miljenko sunic
  • Zagreb Izlozba plinske tehnike
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Vlada najavila potpunu liberalizaciju veleprodajnog tržišta plina