Vladimir Blažanović

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:59
Srp
2020
08

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Vladimir Blažanović

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
18
 
02.2017

Vladimir Blažanović

akademski slikar - susret u atelijeru...
Vladimir BlažanovićVladimir blazanovic
 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Vladimir Blažanović ( rođen je 1953. u Donjem Hasiću kod Bosanskog Šamca, završio je  Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, diplomirao je na zagrebačkoj ALU u klasi prof.Jordana 1981.g, Samostalno izlagao na brojnim samostalnim izložbama u domovini i svijetu. Kontinuirano slika i danas svaki dan istražujući fenomen slike i slikarstva.

Gospodine Blažanoviću, nedavno ste izlagali u Muzeju prigorja, pomalo neobičnog naslova“Slikarski Očenaš“. Vi zapravo rijetko izlažete?

Samostalno sam do sada izlagao četrdesetak puta.Za čovjeka koji nije poduzetan u tim stvarima ne čini mi se baš malo. Za većinu izložbi sam zahvalan ljudima koji su potakli da do njih dođe i često puno doprinijeli realizaciji. Bliži sam onim slikarima koji to nevoljko čine, svjestan ipak da u nekoj mjeri čovjek mora udovoljiti konvenciji. A meritum u svijetu slikarstva ipak nije brojili količina.Imali smo velikih slikara koji su malo i rijetko izlagali, i obrnuto. Što se tičenaslova izložbe u Sesvetama, njega je smislila gđa Stanaćev Bajzek kao i uvodni tekst, asocirajući, vjerujem, na moje bavljenje slikarstvom koje je tako obično, svakodnevno kaota molitva.

Ova izložba u Muzeju Prigorja određuje Vas kao apstraktnog slikara.

Obično ne radim slike za određenu izložbu, nego se odabir vrši iz fundusa koji nastajekao rezultat mojeg manje-više kontinuiranog rada u ateljeu. Listajući mape naišli smo na grupu crno-bijelih kolaža i tempera, dotada neizlaganih, koji su zapeli za oko gđi Bajzek. Njima je suprotstavila jednu grupu kolorističkih kompozicija u temperi, a svakoj grupi dodala po jedno ulje većeg formata da malo „začine“ izložbu. Inače, moje „slobodno“ slikarsko traženje kritičari obično klasificiraju kao asocijativnu apstrakciju i ono zauzima veliki diomog slikarskog spektra.

Vi slikate i figurativno.

Da, drugi veliki dio tog spektra čine moji pokušaji u sakralnoj tematici. Sakralno,naravno,nije nužno i figurativno, ali trebate li udovoljiti nekim ikonografskim zadatostima, naslikati sliku na određenu temu, u pravilu to znači figurativnu kompoziciju. Pokušavam likovno osvježitite teme, unijeti štih našeg vremena.Mislim da tu ima još puno nepotrošenih mogućnosti.

 Kako Vi gledate danas na suvremenu umjetnost?

Još od studentskih dana, preko časopisa i knjiga, a danas i interneta, pratim pojave na europskoj i svjetskoj sceni prvenstveno u sferi slikarstva.Ima tu velikih osobnosti, velikih opusa a ponajviše svega i svačega. Nađese naravno stvari koje obraduju oko i dušu, ali znaju proći i prilično dugi vremenski intervali a da toga ne sretneš među pojavama koje se promoviraju kao zanimljive i nove. Ipak, svemoćno tržište treba i stvara nove i nove gladijatore u areni, novogovorom rečeno, slikarske industrije. Ja sam slikarstvo uvijek vezao uz nešto osobno, intimno,kontemplativno i  svjestan sam da to znači biti na margini, u svojem kutku tragati za slikom i smislom, ispitujući svoje granice.

Kada možemo očekivati Vašu veliku izložbu u Zagrebu, retrospektivu možda?

Nisam o tome razmišljao i nisam čovjek koji puno planira.Možda će sazreti vrijeme i za to.

Nije li danas skromnost, samozatajnost umjetnika kontraproduktivna?

Prvo bismo se trebali dogovoriti o sadržaju riječi produktivnost, ili što je to produktivan život. Što se mene tiče nikadame nije zanimalo“15 minuta slave“. Jesam li skroman, samozatajan ili možda konformist?Ili nijedno? Živim već puno godina, cijeli jedan život kao slikar. To je moj odabir i sudbina i zahvalan sam da je  bilo moguće. Je li to „produktivno“?

Na čemu trenutno radite?

Povremeno imam napast uvesti malo reda, posložiti stvari. Nekim slikama se iznova vraćam, neke uništim i poslije toga se uglavnom dobro osjećam. Bavio sam se i  nekim nacrtima za staklo. Vrijeme u ateljeu često proleti a da ostavi više pitanja nego odgovora. O tim stanjima duha o toj borbi sa slikom vrlo rječito i duboko istinito je govorio Šebalj u svojim intervjuima. Ipak kroz često i  uzaludne pokušaje zasluže se zrnca milosti kad se stvari razbistre i poslože i odatle se crpi energija za nove pokušaje.

razgovor vodio: Miroslav Pelikan

 

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Vladimir blazanovic
  • Zagreb Vladimir blazanovic1
  • Zagreb Vladimir blazanovic2
  • Zagreb Vladimir blazanovic3
  • Zagreb Vladimir blazanovic4
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Vladimir Blažanović