Vladimir Jakopanec

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
10:13
Lip
2020
05

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Vladimir Jakopanec

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
21
 
05.2019

Vladimir Jakopanec

poziv na trideset treće iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice - gost tribine profesor i spisatelj govori o životu i radu u Australiji
Vladimir JakopanecVladimir jakopanec
 

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu održat će u četvrtak 23. svibnja 2019. godine u 12 sati, u sklopu Zbirke inozemne Croatice, trideset treću iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice.

Voditeljica je tribine dr. sc. Željka Lovrenčić, a gost je spisatelj Vladimir Jakopanec.

Na trideset trećoj tribini na temu inozemne Croatice govorit će se o odlasku Vladimira Jakopanca u Australiju, životu u Melbourneu, njegovu svladavanju vještina primijenjene umjetnosti i radu u restauraciji, pisanju i objavljenim knjigama, suradnji s hrvatskim tiskom u Australiji, radu na radiju, predavanju hrvatskoga jezika, hrvatskoj zajednici u Melbourneu i dr.

Crtice iz životopisa

Vladimir Jakopanec rođen je Hrvatskome zagorju. Odrastao je u Koprivnici, odakle je već́ u petnaestoj godini otputovao u svijet. Studirao je engleski i hrvatski jezik na Filozofskome fakultetu u Ljubljani i Zagrebu te teologiju i filozofiju na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

U punome zamahu ekonomske i političke krize i pred propašću Jugoslavije, a u potrazi za boljim životom, 1987. godine s obitelji seli u Melbourne u Australiju. Tu je ubrzo svladao vještine primijenjene umjetnosti, posebno restauriranje pozlaćenih antiknih i umjetničkih predmeta, kao i ulja na platnu, te je 1990. godine otvorio uglednu umjetničku radionicu Artis Gilding Studio. Uskoro je s dvama kiparima otvorio i Odjel za skulpturu u bronci i ostavio Melbourneu i njegovim parkovima mnoštvo iznimnih skulptura u bronci.

Počeo je pisati u vrijeme studentskih dana te mu je 1977. objavljena prva zbirka pjesama, a 2002. godine u Melbourneu druga, naslovljena Riječ i njene sjene. Prvi njegov roman U zamci Nefretitis objavljen je 2013. godine u Melbourneu te je iste godine predstavljen i u Zagrebu, kao i u pojedinim gradovima u Hrvatskoj. Roman je uskoro objavljen u elektroničkoj inačici, kao i u svim većim svjetskim elektroničkim knjižarama, kao što su Kobo, Smashwords, Scribd, Diesel i dr. Godine 2015. u Melbourneu i Zagrebu objavljena mu je knjiga pripovijesti naslovljena Omorina, koja je objavljena u gotovo svim elektroničkim knjižarama. Njegov poveći i bitan roman Heretici objavljen je 2016. godine istodobno u Melbourneu i Splitu, kao i u gotovo svim elektroničkim knjižarama u svijetu.

Vladimir Jakopanec povremeno piše i za hrvatski tisak u Australiji i Hrvatskoj. Bio je dugogodišnji urednik i voditelj hrvatskoga programa na radiju 3MDR u Melbourneu, gdje još uvijek surađuje prilozima iz hrvatske povijesti, jezika i kulture, a zadnjih godina predaje hrvatski jezik na Victorian School of Languages u Melbourneu.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Vladimir jakopanec
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Vladimir Jakopanec