Vladimira Spindler

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Kol
2020
06

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Vladimira Spindler

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
05
 
05.2019

Vladimira Spindler

STRUGOTINE - OTVORENJE IZLOŽBE PONEDJELJAK, 06. 05. U 20 SATI U GALERIJA NA KATU -KIC / Preradovićeva 5
Vladimira SpindlerVladimira i onda je nastao muk 1
 

STRUGOTINE

        Svatko od nas u sebi nosi, a najčešće nesvjestan skriva, mnoge i razne emotivne i psihološke mine koje dobro zakopane čekaju da ih se nagazi. Potisnute su to i zaboravljene traume, boli duše, krhotine nezadovoljene potrebe, planine neizrečene nježnosti, smrznute rijeke neprihvaćanja i poruge savršeno umetnute u našu osobnost i dnevnu rutinu u kojoj neprimjetno borave i strpljivo čekaju. Na tim minama sagradili smo karakter, odabrali neke puteve, partnere i situacije, stvarali živote, krojili bitak drugih i hodali kroz život uglavnom izbjegavajući dotaknuti kako svoja tako i tuđa minska polja.

Umjetnost u svojim raznim formama, od one krajnje estetske, okrenute ljepoti u svekolikoj složenosti te riječi, pa do formi opsjednutih društveno političkim angažmanom, svojevrstan je bijeg od mina. No, isto tako može biti i posljedica razotkrivanja autora, bliskog ili izravnog nagaza na minu koju netko nosi u sebi.

Vladimira ne bježi od mina već stanje svojevrsne žrtve eksplozije koristi kao Put kojim stvara nove vrijednosti, svjedočeći o putovanju iz prve ruke. Vrijeme koje je potrebno kako bi se rane zaliječile period je inkubacije unutar kojega autorica, kao osoba koja neosporno nosi talent i ljepotu u sebi, preispituje dosadašnje  životne i estetske postavke kako sebe tako i okruženja u kojem živi, te ih, ni ne znajući zašto ni u koju svrhu, dokumentira. Tako fragmentirano praćenje oporavka u isprva dokumentarnome tonu koje često ostavlja velike ožiljke, stvara prostor u kojem je moguće izraziti se u nekoj od slobodnih formi umjetničkog stvaranja.

Prostorna instalacija 'Strugotine' svojevrsni je obračun sa složenošću prelaska umjetničine percepcije stvaranja iz dosad dvodimenzionalnih medija (fotografija i film) često rađenih unutar manje intimnih, a više uslužnih projekta, u samu arhitekturu prostora te duboko intiman i sebi okrenut izraz i estetiku. Takav skok prema skulpturalnom i voluminoznom ima i svoju cijenu u kojoj od ranjenika ili tragača postajemo oporavljeni i pronađeni unutar prostora koji valja ispuniti značenjima. Oba izazova su velika i zahtjevna, oba su namijenjena onima koji se usude biti atlete boli.

 Više medija koje je Vladimira uključila u gradnju svoga intimnoga stroja za prijenos emocija za javnu upotrebu, u suglasju nude značenja kojima ulazimo kroz izložene fragmente u modus operandi same autorice i slijedimo njezin Put. Svojevrsne su to strugotine nastale na tkivu našeg eteričnog svijeta kada se mnoge mine nađu nagažene i kada vrijeme i naša volja za stvaranjem, a ujedno i opstankom, učine svoje.

Suženi prostor za ulazak u samu instalaciju do dokumentarističko ambijentalnih slika i govora koji ih prati, ulazak je u njezin svijet unutar kojega vlada zasebna logika. Tu su predstavljene otjelovljene eterične strugotine raznih oblika izbjegavanja, nježnog ili izravnog nagaza na mine.

Zid kao metafora zatvorenosti ili odvojenosti, satkan od malih ciglastih segmenata naših sjećanja zajedno s dokumentima svakodnevnih egzistencijalnih rituala i ostruganih dlaka s tijela, svjedoči kako je susret sa samim sobom ustvari ogoljavanje vlastite osobnosti kako bi se na razvalinama i ranama sagradila nova, samo malo drugačija, osobnost.

Strugotine, ti ostaci naših napora na Putu koje smo iz života i doživljaja pretvorili u neke simbole, objekte, predmete i značenja, postaju tako dio osobnoga mita koji estetiziran u formi prostorne instalacije možda može drugima poslužiti kao (stvaralačko) gorivo promjene i prihvaćanja.

likovni osvrt izložbi napisao: Emil  Matešić

Vladimira Spindler (Zagreb, 1976.) profesionalno se bavi fotografijom od 1998. godine. Dugi niz godina fotografira reportažnu i modnu fotografiju za razna tiskana i elektronička izdanja te je uključena u mnoge kulturne i umjetničke projekte kao fotograf ili autor.
Redovito izlaže na samostalnim i skupnim izložbama. Godine 2014. na natječaju Hrvatskog audiovizualnog centra dobila je podršku za razvoj scenarija dokumentarnog filma "Geni moje djece". Autorica je dokumentarnih filmova "Mama zašto plačeš?" (2017.) i "Preko ruba" (2016.). U fotografiji traži elemente dokumentarizma posebne prilike i često je samo neprimjetan ali kreativni svjedok događanjima i ljudima.

*Fotografije u prilogu prizori su iz kratkog dokumentarnog filma Vladimire Spindler "I onda je nastao muk" ( 5.6') koji je dio postava.

KULTURNO INFORMATIVNI CENTAR
Preradovićeva 5


GALERIJA NA KATU

Vladimira Spindler
STRUGOTINE

06. 05. - 20. 05. 2019.

U ponedjeljak, 6. svibnja u 20 sati, u Galeriji na katu otvara se izložba Vladimire Spindler "Strugotine".

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Vladimira plakat gnk web
  • Zagreb Vladimira i onda je nastao muk 1
  • Zagreb Vladimira i onda je nastao muk 2
  • Zagreb Vladimira i onda je nastao muk 4
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Vladimira Spindler