Vrhunski balet

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
23:59
Velj
2019
15

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Vrhunski balet

Zagreb Čitajte Pelikana
Zagreb Web banner sirena i viktorija 811x185px 02 2019
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
UŠTIPCI - hercegovački, sinjski ili lički… - Zagreb, mojzagreb.info UŠTIPCI - hercegovački,…
Voda + brašno i sol…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
22
 
07.2018

Vrhunski balet

u Zadru, 2. kolovoza gostuje Ruski carski balet
Vrhunski baletCarmen i bolero002
 

Zadar 2. kolovoza ugošćuje pravi baletni spektakl - na Forumu će nastupiti jedan od najvećih i najpoznatijih Baletnih Ansambla na svijetu, Baletni Ansambl Carskog Ruskog Baleta iz Moskve. Uz suradnju s Turističkom Zajednicom Grada Zadra te pod pokroviteljstvom Grada Zadra, u veličanstvenom vanjskom prostoru FORUMA, te u prirodno čarobnom ambijentu Sv. Donata, baletni ansambl Carskog Ruskog Baleta izvest će svjetske baletne spektakle „CARMEN“ i „BOLERO“, koji ujedno su i prava poslastica ljubiteljima vrhunskog kulturnog doživljaja.

Pozivamo Vas da i Vi budeti dio čarobne večeri 2. kolovoza 2018.g. na Forumu u Zadru kada Carski ruski balet gostuje sa ovim baletnim spektaklom koji će vas ostaviti bez daha pod zvjezdama.  Ulaznice su dostupne po cijenama već od 150 kuna. Ulaznice se mogu kupiti preko sustava www.ticketshop.hr te na prodajnom mjestu TISAK Zadar Kalelarga i u Tisak Media Supernova. Djeca do 6 godina ne plaćaju ulaznicu. Umirovljenici, studenti, školarci i branitelji imaju popust od 30%.

Plesni ansambl „Carskog ruskog baleta“ (Imperial Russian Ballet) osnovali su 1994.g. Gediminas Taranda, solist „Boljšoj Teatra“, dobitnik mnogih nagrada i priznanja za plesače i za koreografiju te Nikolaj Ankošin, solist baletne grupe „Igor Mišejev Folk Dance“ na inicijativu svjetski poznate primabalerine Maje Pliseckaje, majke kraljice ruskog baleta te simbola Boljšoj teatra, koja postaje njihovim počasnim predsjednikom. Plesni ansambl broji 40 umjetnika iz najboljih baletnih škola Rusije: Moskve, Sankt Peterburga i Perma. Djeluju pod mentorstvom uglednih baletnih učitelja, a njihovo stvaralaštvo temelji se na izvedbama klasičnih baletnih djela i plesnim uratcima suvremenih autora. Predstave uključuju virtuozan ples i prekrasne kostime Boljšoj i Mariinsky teatra. Bogati repertoar, virtuozna plesna umijeća članova plesnog ansambla te gostovanja diljem svijeta svrstavaju ansambl u sam vrh svjetske baletne scene.

Plesni ansambl „Carski ruski balet“ član je Europskog kulturnog centra u Moskvi pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta, a Gediminas Taranda je jedan od osnivača kulturnog centra.

Više o programu:

“CARMEN – SUITA”

Georges Bizet – Rodion Shchedrin

Koreografija – Alberto Alonso

Baletna postava - Taranda Gediminas

Premijera “Carmen – suite” Rodiona Shchedrina održana je na sceni Boljšoj teatra 1967. godine sa Majom Pliseckajom u glavnoj ulozi u postavci kubanskog baletmajstora Alberta Alonsa. Od tada se trijumfalni nastupi ovog djela nastavljaju na svjetskim kazališnim scenama do današnjih dana. Glazba poznatog baleta postala je omiljena na repertoaru simfonijskih orkestara.

Tema novele Prospera Merimea sa istoimenim likom Karmen proslavila se zahvaljujući genijalnoj operi francuskog kompozitora Georgesa Bizeta. Teško je bilo zamisliti da je moguće “obući” likove ove priče u nove glazbene obraze, no Shchedrin je došao na ideju da stvori glazbenu transkripciju (aranžiranje ili premještanje tj. fantaziju ili parafrazu) zato da bi “izazvao nov odnos ka već poznatom materijalu, našao nove detalje, kutove, te riješiti ih novim, suvremenim glazbenim sredstvima, brinući se, naravno, sačuvati individualnost autora”. No, obnavljajući žanr transkripcije, Shchedrin stvara jedinstveno djelo – on odsjeca osnovni ton i predstavlja nam vanvremenski sadržaj, gdje se likovi javljaju kao simboli Ljubavi, Strasti, Smrti, Volje, Sudbine, to jest heroji postaju nosioci ideje. Radnja baleta razvija se na nivou životno stabilne geometrijske figure - trokuta – u danom slučaju ljubavnog: Carmen –Don Jose – Toreador. Taj trokut razara konflikt između slobodne volje gorde ciganke, te temelja i tradicije društva “maski” – ljudi marioneta, koji se boje i najmanjeg ispoljavanja slobode duha i svake “nesličnosti” samima sebi.

Izvana gledana linija sadržaja izgleda ovako: Ciganka Carmen i vojnik Don Jose su se zavoljeli. Zbog nje  Don Jose napušta službu, zaboravlja na dug – samo da bi bio sa voljenom. No, Carmen je slobodna u svojim osjećajima – sada njome ovlada strast k toreadoru, te je  Don Jose zaboravljen. Nesposoban podnijeti nevjeru, Don Jose ubija voljenu, za koju je sloboda skuplja od svega…

Simbol vjere Carmen: “Ljubav je slobodna i očarava svijet, jača je od svih zakona i vlasti”. I još: “Slobodna sam se rodila, slobodna ću i umrijeti!”. Carmen voli život i bori se za njega. I ako je uvjet za taj život igra sa smrću, ona će i to prihvatiti. Život Carmen podsjeća na arenu, u kojoj ona vodi svakodnevnu borbu sa svima onima koji posežu za njenom slobodom. Nije slučajno što radnja baleta podsjeća na koridu. Sudbina razvija i usmjerava događaje, koji predodređuju tragičan rasplet ljubavne drame.

Trinaest numera jednoaktnog baleta razvijaju pred nama ideju suprotstavljanja dva svijeta: svijet Carmen – svijetli, bujan, ispunjen ljudskim emocijama i stradanjima, i svijet maski – hladan, bez strasti, nemilosrdan u odnosu sa drugima.

Uloge:

Carmen – laureat međunarodnog natjecanja, Anastasia Miheikina (Ana Pashkova)

Don Jose ­– Nariman Bekzhanov

Toreador -  Volkov

Korehidor – Yuri Ostrovsky

Fate – Elena Kolesnichenko

Ciganke – Ekaterina Tikanova, Y. Golovyna

Umjetnici “Carskog Ruskog Baleta”

“BOLERO” Maurice Ravel

Koreografija Nikolaj Androsov

Kostimi Ala Koženkova

Maurice Ravel (1875 – 1937) osjećao se kao građanin svijeta. Majka je bila Baskiljka, a otac Švicarac. Kompozitor se rodio u Španjolskoj, na Pirinejskim planinama, školovao se i živjeo u Parizu, osjetio je utjecaj C. Debussyja, N. Rimskog-Korsakova, orkestrirao “Slike sa izložbe” M. Musorskog, te zajedno sa I. Stravinskim obradio “Hovanščinu”

Imao je mnogo koncerata kao pijanist i dirigent, bio na turnejama po Europi, živjeo i radio u USA. Po narudžbi S. Djagiljeva na libreto M. Fokina stvorio je koreografsku simfoniju – balet “Dafne i Cloe”. 1925. godine napisao je operu “Dijete i čarolija”. Proslavio se kao autor orkestarskih djela: “Španjolska rapsodija”, “Valcer” i “Bolero”.

Poznato je da se ideja za “Bolero” kod kompozitora pojavila poslije posjete velike tvornice sa njenim pokretnim trakama, ujednačenim kretanjem mehanike, grohotom mašina. Međutim “velika muzika - često je ponavljao Ravel – uvijek dolazi iz srca”. “Bolero” – jedno je od najosjećajnijih djela svjetske muzičke klasike. Ovde caruju očaravajući narodni motivi južnih krajeva Španjolske, Afrike, Mauricijusa…

Kratak sadržaj

Na prijestolju – predivno Božanstvo, kome se klanjaju mnobrojni pogani i poganke. Glazba je sve glasnija i čini se kao da to oživljava idola, pretvarajući  ga iz nijeme skulpture u živu Boginju. Ona se spušta na zemlju po stepenicama sastavljenim od živih ljudskih tijela i spaja se u ples sa Glavnim Poganom ­– jedinim kome je dozvoljeno da dodirne Boginju. Opijen njenom blizinom, čini se da je postao ravan Božanstvu. Međutim, to je obmana i iluzija. Boginja će se ponovo uzdignuti na svoje prijestolje, veličanstvenim pokretom gurajući u provaliju bezumnika usmjerenog ka njoj.

Izvođači:

Božanstvo – Elena Kolesnichenko

Glavni pogan – Gediminas Taranda (Nariman Bekzhanov)

Poganke – Ekaterina Tikanova, Y. Golovyna

Administrator: Koraljka Dilić, kdilic@gmail.commojzagreb.com
  • Zagreb Carmen i bolero002
  • Zagreb Carmen001
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Vrhunski balet