Vrijeme ljubavi

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
19:02
Ožu
2020
31

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Vrijeme ljubavi

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
22
 
03.2017

Vrijeme ljubavi

završetak kvatrologije autobiografijskih djela jednog od najproduktivnijih hrvatskih književnika
Vrijeme ljubaviVrijeme-ljubavi
 

Akademik, književnik, filmski i televizijski scenarist Goran Tribuson nizom svojih uspješnih književnih djela dokazao je da posjeduje vještinu baratati poput pravog virtuoza svakim književnim žanrom s kojim se uhvati u koštac. Ovim romanom završava kvatrologiju koju čine djela Rani dani, Trava i korov i Mrtva priroda. Generacijski obilježena tematika u autobiografijskoj  formi šarmirat će svakog čitatelja.

Svoj početak Goran Tribuson obilježava kratkim pričama početkom sedamdesetih godina, a uskoro ga je i kritika uočila kao najtipičnijeg predstavnika hrvatskih borgesovaca. Postupno napušta fantastiku, ali zadržava interes za srednjoeuropsku ikonografiju i težnju prema okultnom, što se očituje u njegovim romanima Snijeg u HeidelberguČuješ li nas, Frido Štern, te Ruskom ruletu. Tribuson se istaknuo ciklusom romana o privatnom istražitelju Nikoli Baniću (Zavirivanje, Siva zona, Dublja strana zaljeva, Noćna smjena, Bijesne lisice i Gorka čokolada).

Daljnji i brojni Tribusonovi romani dijele se na autobiografske i generacijski obilježene, s temom iz zavičajnoga Bjelovara te analizom pop - kulturne mitologije svakidašnjice sedamdesetih godina. U djelima Rani dani, Trava i korov pisao je o tome kako su na njega utjecali televizija, kino, glazba i sport, a u Mrtvoj prirodi o književnosti, slikarstvu, ozbiljnoj glazbi, kazalištu, porno filmu i Internetu.

„Vrijeme ljubavi“ je topla priča koja nostalgično prati odrastanje, zaljubljivanje i odljubljivanje, otkriva sve o ljubavi i o tome što ona jest, bilježi zablude i trenutke prosvjetljenja. Na poseban način problematizira odnos književnosti i zbilje te otkriva sliku nekadašnje hrvatske stvarnosti šezdesetih i  sedamdesetih godina kroz film, glazbu i književnost. Ponekad praćena očima ozbiljnog, odraslog čovjeka, a ponekad iz perspektive djeteta i mladog dečka, nedvojbeno će čitatelja nasmijati i podsjetiti na događaje koje vrijedi pamtiti i prepričavati.

„Moja je majka znala govoriti kako se ljubavi čovjek uči na najrazličitije načine, ali ponajbolje je kad to radi uz pomoć velikih umjetničkih djela, ponajprije slikarstva, glazbe i lijepe književnosti klasičnoga tipa. Moj bi se otac samo nakašljao, nakon čega bi majka redovito kazala:

– Molim te, Branko, pa valjda se zna na što sam mislila.

Ja baš i ne mogu razabrati na što je majka mogla misliti, ali sam poslije shvatio kako se sve što je kazala o ljubavi odnosi na ljubav u najširem smislu riječi, od samilosti pa do podavanja cijeloga sebe za neku dobru i plemenitu stvar. Dakle, ljubav na koju se majka tada pozivala nije se mnogo razlikovala od one o kojoj danas govori papa Franjo.“

·         Godina izdanja: 2017.

·         ISBN: 9789531421379

·         Uvez: meki

·         Širina: 125

·         Visina: 190

·         Stranice: 198

 

 

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Vrijeme-ljubavi

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Vrijeme ljubavi