ZADARSKO ČUDO

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Svi
2020
26

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › ZADARSKO ČUDO

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
10
 
09.2017

ZADARSKO ČUDO

IZ 1752. GODINE | NARODNI TRG I CRKVA GOSPE OD ZDRAVLJA | 12.09. U 10:00 SATI
ZADARSKO ČUDOO s zadar foto promo
 

Projekt OŠ Zadarski otoci – Zadar, Gospa od Zdravlja, već petu godinu za redom obilježava zaboravljeni događaj koji se zbio prije 264 g. upravo na današnji dan, 12. rujna 1752. g.

Što se dogodilo u Zadru 12. rujna 1752. g.? U 18. st. Zadar je bio pod vlašću Mlečana i prostirao se unutar gradskih zidina na Poluotoku. Grom je udario u krov zgrade Arsenala koja je tada bila skladište baruta za mletačke brodove. Buknuo je požar, a među tadašnjim stanovništvom izbila je panika i očaj jer je prijetila opasnost da cijeli Poluotok odleti u zrak. U toj velikoj nevolji pohrlili su k obližnjoj crkvi koja se nekad zvala Gospa od Kaštela, stali ispred te Gospu zazivali i molili za pomoć. Molitva je čudom uslišana i vatra se sama ugasila. Iz zahvalnosti za uslišane molitve Zadrani su Gospi podigli kamenu ploču s natpisom na latinskom jeziku u kojoj se spominje nadnevak požara i čudesan događaj koji se zbio po žarkim molitvama Gospi. U spomen na taj dan, godinama je na blagdan Gospe od Zdravlja bila procesija i na taj dan prodavale su se i dijelile fritule. Cijeli grad mirisao je na njih. Taj običaj zadržao se sve do 2. svjetskog rata. U ratu je crkva Gospe od Zdravlja pogođena i uništena (osim glavnog oltara i slike). Crkva se obnovila, a nova kamena ploča na glagoljici zahvaljujući prof. Valentinu Uraniji, don Pavlu Keri i don Radoici Pinčiću je stavljena u crkvu. Tekst ploče spominje i donosi C. F. Bianchi (Zara Cristiana, I., str. 377): QUOD TEMPLUM ET CIVES SERVASTI A FULMINE VIRGO JADERA LAETATUR GRATA PATROCINIO XII SBRIS MDCCLII (Djevice, budući da si hram i građane očuvala od groma, Zadar se raduje nezasluženoj zaštiti, 12. rujna 1752.). 

Prije pet godina, prof. Valentin Uranija poznati zadarski publicist i umirovljeni ravnatelj Narodnog muzeja u Zadru, ispričao je o toj kamenoj ploči kojoj je on svjedok postojanja i o cijelom ovom događaju učiteljici Željki Diklan, a ona u suradnji s kolegicama Jasminkom Brižić, Lenkom Radić, Jasminkom Bašić i Renatom Andrović osmislila i oživjela zaboravljeni događaj. Ove godine pridružile su se i učiteljice Katarina Vrkić-Serdarević, Katarina Kurtin, Antonia Klarić, Tatjana Vukšević te profesori Josip Bračić, Joso Pokrovac, Martina Matić, Irina Kozlčić Juraga, Bernarda Kamber i Mišela Nežić. Učenici i učitelji dostojanstvenim programom i dječjom procesijom žele podsjetiti svake godine na zadarsko čudo iz 18. st.     

U 10 sati će se na Narodnom trgu održati prigodni program prisjećanja u kojem će sudjelovati učenice i učenici 3.b, 3.d, svi četvrti i peti razredi OŠ Zadarski otoci zajedno sa svojim učiteljicama, profesorima i ravnateljem škole Davorom Barićem. Djevojčice u narodnim nošnjama s košaricama punim fritula će ih dijeliti prolaznicima, a dječaci i ostale djevojčice u mornarskim majicama dijelit će prigodne materijale. Fritule i prigodni materijali će se dijeliti cijelom Širokom ulicom, zatim kod crkve sv. Šime, sv. Stošije, sv. Donata, na  Morskim orguljama i Narodnom trgu. Zbor učiteljice Jasminke Bašić izvest će program pjevajući pjesme Gospi i mali scenski prikaz o tom događaju.

U 10,45 sati s Narodnog trga kreće procesija do crkve Gospe od Zdravlja, pjevajući usput marijanske pjesme. Učenici u procesiji nose kopiju čudotvorne Gospine slike koju je 1447.g. naslikao slavni slikar Blaž Jurjev (Trogiranin), potpisavši se kao Zadranin. Također se nosi slika natpisa teksta i cvijeće u znak zahvalnosti.

U crkvi Gospe od Zdravlja župnik zadarske katedrale don Josip Radoica Pinčić blagoslovit će djecu i sve prisutne, a mons. don Pave Kero govorit će o stavljenoj novoj kamenoj ploči zahvalnih Zadrana.
Treba spomenuti i važnu činjenicu da je od 1897. do 1900. samostanski starješina i upravitelj ove crkve bio poznati hrvatski svetac o. Leopold Bogdan Mandić, koji je tri godine za redom službovao u Zadru, a tijelo sveca dolazi 14.rujna.

Naš grad je bogate prošlosti i upravo zbog toga treba govoriti i pisati o njemu da se ne zaboravi. Zahvaljući prof. Uraniji, ravnatelju SICU don Pavlu Keri , don Josipu Radoici Pinčiću i OŠ Zadarski otoci možemo biti radosni što je oživljen spomen na zadarsko čudo kad se Gospinim zagovorom grad spasio od požara. Vjerujemo da će učenici i djelatnici OŠ Zadarski otoci – Zadar svojom aktivnošću biti i dalje čuvari i promicatelji zadarske kulturne i vjerske baštine.
Osim suradnje sa SICU i Župnim uredom sv. Stošije, škola surađuje i s Turističkom zajednicom Grada Zadra koja svake godine svesrdno pomaže u organizaciji ovog velikog projekta.


PROGRAM PRISJEĆANJA NA DOGAĐAJ IZ 1752.G.

UTORAK, 12.9.2017.

10,00 
– prigodan program na Narodnom trgu, zbor 4.b razreda i mali scenski prikaz učiteljice Jasminke Bašić uz dijeljenje fritula i prigodnih materijala 3.b razreda, učiteljice Jasminke Brižić. Tu su još ravnatelj Davor Barić, knjižničarka Mišela Nežić, vjeroučiteljica Lenka Radić i učiteljice Željka Diklan i Renata Andrović.

Odvojene jedinice na kojim se dijele fritule i prigodni materijali:

- ispred crkve sv. Šime učenici 5.a, prof. Josip Bračić
- ispred crkve sv. Donata učenici 5.d prof. Irine Kozličić Juraga
- ispred crkve sv. Marije učenici 4.a, učiteljica Kate Vrkić-Serdarević
- ispred katedrale učenici 3.d, učiteljice Tatjane Vukšević
- Široka ulica – učenici 4.c, učiteljice Katarine Kurtin
- ispred Narodnog muzeja grada Zadra, učenici 4.d, učiteljice Antonije Klarić
- kod crkve sv. Mihovila, učenici 5.b, prof. Jose Pokrovca
- Morske orgulje, učenici 5.c, prof. Martine Matić
- ispred Sveučilišta, učenici 5.e, prof. Bernarde Kamber

10,45 - dječja procesija uz nošenje slike Gospe (kopija), cvijeća  i uokvirenog teksta o događaju iz 1752.g.

10,55 - crkva Gospe od Zdravlja, učenici će ponoviti kratki scenski prikaz, blagoslov učenika, župnik sv. Stošije don Radoica Pinčić i povijesni pregled o crkvi i zaboravljenoj kamenoj ploči i glagoljici, don Pavao Kero, dr.sc., ravnatelj SICU

Završetak programa u 12 sati.

Više informacija: www.os-zadarski-otoci-zd.skole.hr

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb O s zadar foto promo

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › ZADARSKO ČUDO