Zagreb 2020.

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:46
Pro
2019
09

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Zagreb 2020.

Zagreb SIGMA PLUS
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
12
 
08.2019

Zagreb 2020.

stanovi bez sunčevog svjetla, ugroženi biciklisti, uništene zelene površine i zaštićena vodna područja
Zagreb 2020.Zeleni vrbani foto promo
 

Stotinama primjedbi na GUP Zagrepčani se bore za pravo na sunčevu svjetlost, biciklističke staze, zelene površine i zaštićena vodna područja

Prostori Hipodroma, Velesajma i donjogradskih blokova nisu jedini ugroženi najavljenim izmjenama GUP-a. Bude li ovakav dokument prihvaćen, posljedice će osjećati svi sadašnji i budući građani Grada Zagreba! 

Uz već dobro poznate izmjene, u javnosti bi neopaženo mogao proći niz drugih, još štetnijih odluka – od izgradnje benzinskih postaja i antenskih stupova na dosad nedopuštenim mjestima, preko ugrožavanja biciklističkog prometovanja, pa do ukidanja minimuma sunčevog svjetla u stanovima.

Među četrdesetak spornih stavki Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba, a koje će izravno utjecati na kvalitetu života svakog stanovnika Zagreba, progušćivanje gradnje ukazuje na namjeru za daljnjim povećanjem gustoće izgrađenosti već preizgrađenih prostora, čime se otvara mogućnost prenamjene prostora iz javne i društvene namjene, kao i zelenih površina u građevinske.

Nova verzija GUP-a ukida odredbu prema kojoj „svaki stan za ljetnog solsticija treba imati direktno sunčevo osvjetljenje od minimalno 2 sata na dan“ (samo tog 21. lipnja), što znači da bi se ubuduće mogle graditi zgrade čiji stanari ne bi imali doticaj s prirodnim izvorom svjetlosti niti tog jednog dana u godini. Posljedice takve odluke  izravno bi osjetili i stanari postojećih zgrada, kojima bi novogradnje također zaklanjale prirodni izvor svjetlosti (primjer je posljednja novogradnja u Cenkovečkoj/Lopatinečkoj na Vrbanima).

Mogućnost izgradnje benzinskih postaja u dosad zabranjenim područjima (vodocrpilištima!) potpuno je u suprotnosti sa svim sanitarnim i sigurnosnim propisima RH, dok će odluka o smanjenju tehničkih parametara za izgradnju biciklističkih staza izravno ugroziti bicikliste i ostale sudionike prometa u Zagrebu.

Iako je do sada na snazi bilo ograničenje razine jakosti elektromagnetskih polja baznih stanica teleoperatera na prostoru cijelog Plana, sada bi se to ograničenje odnosilo samo na vrtiće, škole i zdravstvene ustanove. Uz ukidanje minimalne visine antene (sada 12m visine u krugu od 100m), to bi izravno povećalo količinu zračenja koje je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala kao „potencijalni karcinogen za ljude“.

Pozivamo stoga građane Grada Zagreba da se čitanjem izmjena GUP-a i sami uvjere u niz štetnih i opasnih odluka te sudjeluju u javnoj raspravi do 14. kolovoza, bilo vlastitim primjedbama, bilo potpisom na već gotove

primjedbe koje su pripremile

udruge poput Zelenih Vrbana i slanjem istih nadležnom Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Ulica Republike Austrije 18, osobno ili preporučenom poštom.

Građanska inicijativa Zeleni Vrbani

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Zeleni vrbani foto promo

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Zagreb 2020.