ZAGREBAČKA BURZA: Ohrabrujući rujanski pomaci

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:59
Kol
2020
06

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › ZAGREBAČKA BURZA: Ohrabrujući rujanski pomaci

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
06
 
10.2014

ZAGREBAČKA BURZA: Ohrabrujući rujanski pomaci

HGK komentar na mjesečni izvještaj Zagrebačke burze za rujan
ZAGREBAČKA BURZA: Ohrabrujući rujanski pomaciZagrebacka burza 061014
 

U rujnu su na Zagrebačkoj burzi zabilježeni ohrabrujući pomaci vezani uz znatan porast prometa praćenog i rastom vrijednosti Crobex-a. U odnosu na prethodni mjesec promet je povećan za visokih 92,3% pri čemu su povećani prometi svim vrijednosnim papirima: dionicama za 91,4%, obveznicama za 231,8% te strukturiranim proizvodima za 92,8%. Međutim, visoki porasti prometa u rujnu u odnosu na kolovoz tipični su i za prethodne godine s obzirom na završetak godišnjih odmora tijekom kojih se bilježi znatno niža burzovna aktivnost. Tako je ukupni promet na Zagrebačkoj burzi u prvih devet mjeseci ove godine još uvijek bio 0,9% niži nego u istom razdoblju prošle godine.

 

Na kraju rujna vrijednost Crobex-a iznosila je 1.918,6 bodova što je rast od 3,6% u odnosu na kolovoz. Time je ovaj indeks prešao svoju psihološku granicu od 1.900 bodova iznad koje se zadnji put nalazio u svibnju 2013. godine. Istodobno su i gotovo svi sektorski indeksi zabilježili rast s pomalo neuobičajenim kretanjima u odnosu na prethodne mjesece s obzirom da je najviše porastao CROBEXkonstrukt, vezan uz dionice krizom potisnutog građevinskog sektora, a pad je zabilježio jedino CROBEXturist, vezan uz dionice turističkog sektora, čija je vrijednost smanjena za 5,5%.

Pozitivni pomaci na Zagrebačkoj burzi dijelom su vezani i uz probuđen interes stranih investitora koji u uvjetima labave monetarne politike i jeftinog novca traže priliku za ostvarivanje većih prinosa na rizičnijim tržištima. To potvrđuje činjenica da je i na dijelu susjednih tržišta u rujnu zabilježen rast vrijednosti dioničkih indeksa pa je tako beogradski BELEX15 porastao za 5%, a ljubljanski SBI-TOP za 2,3%. Na važnijim svjetskim tržištima kapitala u rujnu je kontinuiran rast zabilježen tek na japanskom tržištu gdje je NIKKEI 225 porastao za 2,5%, dok su indeksi na američkom tržištu zabilježili blagi pad (S&P 500 za 1,3%, Dow Jones za 0,3% te Nasdaq za 1,9%) pod utjecajem pada optimizma investitora u drugom dijelu mjeseca. Na europskim burzama prate se potezi ECB-a od koje se očekuju mjere koje bi smanjile deflacijske prijetnje i potakle gospodarski rast. U okolnostima kada takve mjere još nisu bile jasno definirane i kvantificirane stagnirao je frankfurtski DAX indeks, blago je porastao pariški CAC-40, dok je londonski FTSE100 indeks izgubio 2,9% svoje vrijednosti.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Zagrebacka burza 061014
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › ZAGREBAČKA BURZA: Ohrabrujući rujanski pomaci