Zagrebačka županija

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Svi
2020
30

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zagrebačka županija › Zagrebačka županija

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
28
 
07.2018

Zagrebačka županija

dobila regionalni centar kompetentnosti
Zagrebačka županijaZagrebacka zupanija foto promo
 

Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja Srednja strukovna škola u Velikoj Gorici, zajedno s partnerima – Srednjom strukovnom školom Samobor i Srednjom strukovnom školom Dugo Selo – postala je regionalni centar kompetentnosti u području strojarstva.

Na javni poziv Ministarstava odazvale su se 42 strukovne škole iz svih krajeva RH, od kojih su njih 25 imenovane regionalnim centrima kompetentnosti i to njih 6 za područje turizma i ugostiteljstva, 3 za poljoprivredu, 4 za zdravstvo, 6 za elektrotehniku i računalstvo, 6 za strojarstvo dok je jedna škola proglašena regionalnim centrom i za strojarstvo i za elektrotehniku i računalstvo.

Njima je sada omogućen pristup milijardi kuna koje Ministarstvo znanosti i obrazovanja ima na raspolaganju iz operativnih programa „Konkurentnost i  kohezija 2014. - 2020." i „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020“.

Navedena će financijska sredstva biti na raspolaganju centrima kompetentnost za troškove pripreme projektne i tehničke dokumentacije, troškove radova dogradnje, rekonstrukcije, obnove i prilagodbe prostora, troškove nabave specijalizirane i ostale opreme, troškove upravljanja i administracije, troškove osoblja i sl. Minimalan iznos bespovratne potpore iznosit će 3 milijuna, a maksimalni 30 milijuna kuna.

Konkretno, razvojnim planom predviđeno je da će regionalni centar kompetentnosti u Velikoj Gorici europska sredstva povući kako bi modernizirao školski pogon namijenjen praktičnoj nastavi i učenju uz rad u organizaciji škole ili gospodarstvenika. Također, prostor će biti dostupan najmu i preferencijalnom korištenju za potrebe istraživanja i razvoja gospodarskih subjekata i kolaboracije s visokoobrazovnim institucijama, a predviđeno je i da centar razvija postojeće, ali i nove obrazovne programe i sadržaje srednjoškolskog i cjeloživotnog učenja.  

Osim županijskog tima koji je pripremao ovaj projekt za prijavu na javni poziv, u izradu razvojnog plana bio je uključen i velik broj gospodarskih subjekata, visoka učilišta, strukovne komore i Hrvatski zavod za zapošljavanje pa se s opravdanjem očekuje kako će regionalni centar kompetentnosti na području Zagrebačke županije poticati razvoj kompetencija učenika, nastavnika i gospodarstvenika u strojarskim tehnologijama Industrije 4.0 (ispitivanje materijala, aditivne tehnologije, CAD i CAM/CNC, robotika i automatizacija, te IoT i senzorika) kroz inovativne pristupe praktičnoj nastavi i učenju uz rad.

„Ponosni smo da je Srednja strukovna škola u Velikoj Gorici imenovana jednim od 7 regionalnih centara iz područja strojarstva u Republici Hrvatskoj. Zagrebačka županija želi da regionalni centar kompetentnosti postane središte tehnološke, pedagoške i andragoške izvrsnosti u sektoru strojarstva za područje Zagrebačke županije i susjednih županija te svojim obrazovnim i stručnim sadržajima podupire razvoj digitalnih proizvodnih tehnologija i regionalnog gospodarstva temeljenog na naprednim tehnologijama Industrije 4.0“, izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Inače, Odlukom o imenovanju regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju centri su imenovani za razdoblje od narednih 5 godina s mogućnošću ponovnog imenovanja.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Zagrebacka zupanija foto promo

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zagrebačka županija › Zagrebačka županija