Zakon o zaštiti

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Lip
2020
01

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Zakon o zaštiti

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
02
 
07.2017

Zakon o zaštiti

životinja pohvaljen u Saboru
Zakon o zaštitiPrijatelji zivotinja foto promo
 

Saborski zastupnici dali veliku podršku Prijedlogu Zakona o zaštiti životinja

Prvo čitanje zakonskog prijedloga ujedinilo zastupnike: nužan iskorak za Hrvatsku u zaštiti životinja

Prijedlog Zakona o zaštiti životinja na prvom čitanju 29. lipnja 2017. godine saborski zastupnici jednoglasno su ocijenili kao vrlo kvalitetan, s naprednim zakonskim rješenjima zahvaljujući kojima će Hrvatska stati uz bok drugih država EU-a! Najveće zasluge za to ima odredba koju je pozdravila ne samo javnost već i saborski zastupnici, a odnosi se na prestanak ubijanja životinja u skloništima, koje ostaju ondje do udomljenja. Nakon 10 godina Hrvatska će konačno dobiti novi Zakon o zaštiti životinja.

Zastupnici su se složili da je iznimno važna edukacija svih koji će provoditi Zakon. Pohvalili su mogućnost da ministar ili veterinarski inspektor odredi sterilizaciju životinja, kao i odredbu o kontroli mikročipiranja pasa jer će visok postotak mikročipiranja smanjiti broj napuštenih životinja. Dodali su da će predložiti da i jedinice lokalne samouprave mogu narediti obaveznu sterilizaciju životinja kako bi se smanjio broj nezbrinutih životinja, a time i pritisak na skloništa. Marko Sladoljev i drugi zastupnici najavili su da će neki od amandmana koje će predložiti biti i udomljavanje životinja nakon pokusa.

Anka Mrak Taritaš rekla je da je i sama javna rasprava o ovom zakonu izazvala veliku pažnju javnosti i da je ovo velik iskorak ne samo u odnosu na Zakon koji smo imali već i u načinu promišljanja našeg odnosa prema životinjama. I Josip Križanić pohvalio je ovaj „sveobuhvatan, koristan i human zakon” kao snažan iskorak u dobrobiti životinja, koji je jako dobro primljen u javnosti, a dugoročno će donijeti financijske uštede.

Domagoj Mikulić naveo je da je ovaj zakon dobio simpatije jer rješava ključna pitanja: prestanak ubijanja u skloništima i udomljavanje životinja. Istaknuo je osječku Udrugu Pobjede, koja je samo u prvoj polovici ove godine udomila već 200 pasa, kao školski primjer no kill skloništa. Davor Vlaović posebno je zahvalio volonterima koji su dosad nosili teret zbrinjavanja životinja te je također ukazao da nije sve u novcu jer financijski bogat Dubrovnik nema sklonište.

Veljko Kajtazi istaknuo je da se problem pasa u romskim naseljima Međimurske županije mora rješavati na razini države, a da tome problemu pridonosi i to što se uzgajivači koji imaju do tri ženke za uzgoj trebaju samo evidentirati u upisnik, no za njih nije propisana kontrola prodaje pasa i profita. Branimir Bunjac podsjetio je na važan trenutak stupanja na snagu zabrane uzgoja životinja za krzno početkom ove godine i naglasio da građani žele daljnji pomak u zakonodavstvu u zaštiti svih životinja.

Predrag Matić pohvalio je zabranu korištenja kopitara za izvlačenje drva iz šuma, osim u teško pristupačnim područjima. Najavio je amandman kojim će predložiti zabranu natjecanja konja u povlačenju trupaca rekavši da smo u 21. stoljeću i da naslađivanje u takvoj vrsti zabave nije tradicija, već klasično mučenje životinja.

Uz novosti, većina zakonskih obaveza postoji u Zakonu o zaštiti životinja još od 2007. godine, samo što ih mnoge jedinice lokalne samouprave nisu provodile. Obaveza provođenja Zakona komunalnim redarima propisana je još 2013. godine, a ovim Prijedlogom Zakona daju im se veće nadležnosti i mogućnost naplate kazni u korist lokalne zajednice. Zastupnici smatraju nužnim da se provedba Zakona ne prepusti samo komunalnim redarima, već da se aktivno uključe veterinarska inspekcija i veterinari.

Ovim Prijedlogom Zakona svakako se povećavaju standardi zaštite životinja, čemu pridonose i zabrane zlostavljačkih praksi kao što su: zatočavanje medvjeda i dupina, trčanje životinja privezanih uz motorno prijevozno sredstvo koje je u pokretu, spolni odnos sa životinjama, čupanje perja živim životinjama, bacanje petardi na životinje, držanje i korištenje životinja u cirkusima i sl.

Prijatelji životinja vjeruju da će saborski zastupnici dodatno poboljšati Prijedlog Zakona o zaštiti životinja kvalitetnim amandmanima. Više informacija nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.
 
Foto: Delaney Dawson, preuzeta s unsplash.com
Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Prijatelji zivotinja foto promo

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Zakon o zaštiti