Zanemarena baština

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:07
Lip
2020
06

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Zanemarena baština

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
19
 
06.2018

Zanemarena baština

prostorne strukture sela u Hrvatskoj, autorice dr. sc. Jasenke Kranjčević, srijeda 20. lipnja 2018. u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU
Zanemarena baštinaZanemarena bastina
 

Hrvatski muzej arhitekture HAZU i izdavačka kuća Srednja Europa pozivaju Vas na predstavljanje knjige Zanemarena baština. Prostorne strukture sela u Hrvatskoj, autorice dr. sc. Jasenke Kranjčević, koje će se održati u srijedu 20. lipnja 2018. u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, Ulica I.G. Kovačića 37, s početkom u 18 sati.

U predstavljanju će sudjelovati autorica dr. sc. Jasenka Kranjčević, akademik Mladen Obad Štrboci, prof. dr. Zlatko Jurić, izv. prof. dr. Zlatko Karač i prof. dr. Damir Agičić.

Autorica Jasenka Kranjčević kroz prezentaciju prostorne strukture sela kao baštine doprinosi novom i potpunijem shvaćanju kulturne baštine i njenoj cjelovitijoj analizi. Prilikom analize kulturne baštine sela uglavnom se ostaje na vrijednostima etnološke i umjetničke baštine kao što su običaji, nošnje, pjesme i plesovi, a zanemaruje prostorna struktura sela, iako ona, između ostalog, doprinosi prostornoj raznolikosti, prepoznatljivosti i identitetu. Prostorne strukture sela mijenjale su se kroz povijest, a ovisile su o političkim, ekonomskim, društvenim, kulturnim i prirodno-geografskim uvjetima.

Tijekom istraživanja autorica je našla podatke za više stotina naselja, za 230 obrađenih primjera može se steći razmjerno pouzdana slika o prilikama u kojima su sela nastajala, o pojedincima koji su ih planirali te o životu njihovih stanovnika.

Iako se u Hrvatskoj ruralna baština još mora izboriti za svoje mjesto u shvaćanju kulturne baštine i njene zaštite, svjetske tendencije bude nadu da će se to dogoditi u dogledno vrijeme. Naime, brojnim se dokumentima na svjetskoj, a pogotovo na europskoj pa onda i na nacionalnim razinama, potiče integralno sagledavanje kulturne baštine, kao i toga da su svi članovi društva odgovorni za njeno očuvanje i unapređenje.

U planovima razvoja Hrvatske prostorna struktura sela kao baština još je uvijek neprepoznata, a time i neiskorištena, unatoč zaključku Vijeća Europske unije iz 2014. kako je kulturna baština važan strateški resurs za održivi razvoj.

Budući da baština sela još uvijek nije dovoljno istražena, prezentirana i promišljana kao „strateški resurs“, a nije ni uključena u planove razvoja, ovom se knjigom želi napraviti iskorak dalje u tom smjeru. ( iz predgovora knjige )

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Zanemarena bastina
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Zanemarena baština