Završena mobilnost učenika

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:08
Velj
2019
23

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obrazovanje › Završena mobilnost učenika

Zagreb Čitajte Pelikana
Zagreb Web banner sirena i viktorija 811x185px 02 2019
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
UŠTIPCI - hercegovački, sinjski ili lički… - Zagreb, mojzagreb.info UŠTIPCI - hercegovački,…
Voda + brašno i sol…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
27
 
03.2018

Završena mobilnost učenika

i nastavnika u okviru Erasmus+ projekta
Završena mobilnost učenikaUcenici iz splita i osijeka na mobilnosti u mariboru foto promo
 

Učenici i nastavnici hrvatskih umjetničkih škola na stručnom usavršavanju u Europi

u okviru Erasmus+ projekta

Učenici za umjetničko obrazovanje 3

Prošlog tjedna završena je zadnja mobilnost u okviru EU projekta Umjetnici za umjetničko obrazovanje 3 kojeg HDLU provodi u okviru programa Erasmus +.
Projekt Umjetnici za umjetničko obrazovanje 3 imao je za cilj nadopuniti obrazovni kurikulum za zvanje slikarski, kiparski odnosno grafički dizajner relevantnim znanjima i vještinama kako bi učenici po završetku škole bili konkurentniji na tržištu rada odnosno pri nastavku školovanja na tercijarnoj razini. Projekt je usmjeren i na nastavnike, kao izvršitelje kurikuluma za zvanje slikarski odnosno kiparski dizajner, a kako bi nastavnici bili osposobljeni u skladu s vodećim trendovima u području slikarstva odnosno kiparstva.


Već treću godinu zaredom projekt povezuje nositelja konzorcija Hrvatsko društvo likovnih umjetnika kao vodeću strukovnu organizaciju likovnih umjetnika, 5 hrvatskih škola primijenjenih umjetnosti iz Zagreba, Splita, Rijeke, Pule i Osijeka te 4 inozemne partnerske organizacijeNEXT – verein fuer zeitgenoessische kunst iz Austrije, Kulturno izobraževalno društvo KIBLA iz Slovenije, Westdeutscher Künstlerbund e.V. iz Njemačke te Fondazione Accademia di Belle Arti di Verona iz Italije, koje organiziraju provedbu stručne prakse za učenike odnosno stručnog usavršavanja za nastavnike.

Ovogodišnji projekt uključio je čak 50 učenika iz 5 hrvatskih umjetničkih škola na dvotjednim stručnim praksama pod vodstvom mentora – profesionalnih umjetnika u Austriji, Sloveniji i Njemačkoj obogaćenim intenzivnim kulturološkim programom te aktivnostima povezivanja s lokalnom zajednicom. Novitet je uključenje i 10 nastavnika stručnih predmeta iz područja kiparstva odnosno slikarstva na stručnom usavršavanju na prestižnoj umjetničkoj akademiji u Veroni.

Na mobilnosti u Mariboru (Slovenija) od 14. 1. do 27. 1. 2018. sudjelovali su učenici iz Škole likovnih umjetnosti u Splitu (Lea Markotić, Toma Miljak, Anamaria Totić, Blanka Bižaca, Jelena Cambj, Anja Metikoš, Roko Jelača, Dea Tadić, Miro Emrić, Bojana Mladenovska i nastavnica Zrinka Barbarić) i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Osijeka (Marija Josipović , Valentina Pavlović, Vanessa Stanković, Ankica Anđelić, Ivona Malčić, Marija Vidić, Nika Sekereš, Hrvoje Ivanković, Miron Jelić i Rober Hegeduš i nastavnik Drago Stojaković). Učenici su na dvotjednoj stručnoj praksi radili pod mentorstvom umjetnika koji su članovi udruge KIBLA: Irenom Parmič, Sašom Bezjakom, Cameronom Bobrom, Viktorom Šestom i Metkom Kavčić. Osim stručne prakse, učenici su imali organizirane kulturne aktivnosti te su posjetili Umjetničku galeriju u Mariboru, srednju umjetničku školu u Mariboru, te Muzej suvremene umjetnosti Metelkova i Modernu galeriju u Ljubljani. Radove koje su izradili pod vodstvom mentora učenici su predstavili na završnoj izložbi u galeriji ArtKIT (kratki video o izložbi autora Roka Jelače možete pogledati ovdje.)

Na mobilnosti u Grazu (Austrija) od 11. 2. do 24. 2. 2018.  sudjelovali su učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci (Anamarija Kvas, Aurora Dakić, Corina Skoblar, Denis Kocijan, Filip Kodrić, Ines Babić, Iva Baotić, Marko Mrvoš, Mihaela Šarunić, Orijana Horvat i nastavnica Marijana Vargić) i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli (Adriana Lukić, Lea Mandić, Noa Sardoz, Lara Šebelja, Ella Trifunac, Mark Šircel, Erik Isanović, Sarah Klešin, Vanna Janković i nastavnik Borut Skok). U Grazu ih je ugostila organizacija Next (Next- Verein feur Zeitgenossische Kunst) i mentori Luise Kloos, Ingeborg Plepelits, Aurelia Meinhart , Erwin Lackner, Lotte Hubmann, Christa Nickl Wlodkowska, Igor Friedrich Petkovic, Christoph Thambauer i Keyvan Paydar. Učenici su bili raspodijeljeni po ateljeima mentora kod kojih su svakodnevno učili nove vještine koje su primjenjivali na vlastitim radovima. Također, za učenike su bili organizirani satovi crtanja akta pod vodstvom Keyvana Paydara i eksperimentalnog crtanja pod vodstvom Aurelia Meinharta. Posjetili su Atelier Schaumbad i Školu primijenjenih umjetnosti u Grazu-Ortweinschule, te brojne muzeje i galerije u Grazu među kojima se ističu Kunsthaus i Steiermarkhof galerija. Imali su prijem dobrodošlice kod gradonačelnika mag. Siegfried Nagl i pokrajinskog pročelnika za kulturu dr. Günther Riegler. Po završetku mobilnosti, učenici su predstavili svoje radove na završnoj izložbi u Galeriji Centrum (kratki video o izložbi autora Marka Mrvoša možete pogledati ovdje).

Učenici iz Pule i Rijeke na mobilnosti u Grazu

Na mobilnosti u Münsteru (Njemačka) od 3. 3. do 21. 3. 2018. sudjelovali su učenici iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb (Monika Lončarić, Lota Brdarić, Žaklina Sohora, Luka Đurašin, Marija Kladarin, Laura Mijić, Lea Bulaja, Magdalena Petrčić, Dorotea Mrinjek, Luisa Pascu i nastavnik Milivoj Ćeran). U Münsteru su radili u ateljeima umjetnika okupljenih u udruzi WKB - Westdeutscher Künstlerbund e.V.: Samuel Triendl, Erik Biembacher, Klaus Geigle, Elke Seppmann, Thomas Gerhards, Kristen Kaiser, a Ruppe Koselleck je održao radionicu za sve učenike. Tijekom mobilnosti učenici su imali organiziran izlet u Köln te su posjetili više muzeja u Münsteru kao i ateljee drugih umjetnika. Radove napravljene tijekom mobilnosti učenici su izložili nazavršnoj izložbi u Atelierhaus Schulstraße.

Učenici iz Zagreba na mobilnosti u Munsteru

Po prvi puta u sklopu projekta HDLU je organizirao i stručno usavršavanje nastavnika stručnih predmeta iz područja slikarstva i kiparstva iz 5 hrvatskih škola na Akademiji lijepih umjetnosti u Veroni. Nastavnici Alen Floričić i Denis Sandoz iz Pule, Mirta Grandić i Ines Milčić iz Rijeke, Julijana Voloder i Zrinka Barbarić iz Splita, Tihomir Taborski i Dražen Jerabek iz Osijeka i Rocco Rabar i Marijana Birtić iz Zagreba sudjelovali su na intenzivnom dvodnevnom usavršavanju. Imali su radionice iz slikarskih i kiparskih tehnika, razgovore s profesorima i studentima Akademije i terensku nastavu o muzejskoj pedagogiji i novim umjetničkim praksama u Muzeju Moderne umjetnosti u Roveretu i galeriji Studio La Città u Veroni.


Nastavnici iz Splita, Rijeke, Pule, Osijeka i Zagreba na mobilnosti u Veroni

Obzirom na višegodišnje pozitivno iskustvo u provođenju ovog projekta, HDLU je i u okviru natječaja za 2018./2019. prijavio 4. izdanje projekta Umjetnici za umjetničko obrazovanje koje predviđa isti broj učenika koji se upućuju na stručne prakse u Litvu, Sloveniju i Austriju kao i stručno usavršavanje nastavnika stručnih predmeta koje će se odviti na ljubljanskoj Akademiji za likovnu umetnost in oblikovanje. Rezultati se očekujuu svibnju 2018.

        
 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Ucenici iz splita i osijeka na mobilnosti u mariboru foto promo

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obrazovanje › Završena mobilnost učenika