Zeleni paviljoni

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Ruj
2020
25

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › Zeleni paviljoni

Zagreb Transformacija tržišta 2020
Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
07
 
06.2020

Zeleni paviljoni

kao mjesta za odmor i druženje
Zeleni paviljoniPaviljoni
 

POSTAVLJENI PRVI „ZELENI PAVILJONI“

U sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, danas su u riječkoj Ulici Erazma Barčića postavljeni drveni paviljoni izgrađeni 2018. godine u Rijeci, tijekom europskog skupa studenata arhitekture EASA.

Kako bi postavljeni paviljoni postali „Zeleni paviljoni“ - nova mjesta za odmor i druženje,  Komunalno društvo Čistoća u Ulici Erazma Barčića postavilo je vaze, tegle, stolice, klupice i različitu vegetaciju.

Bia Gec i Mirta Stipeč iz KD Čistoće pojasnile su koja će to vegetacija krasiti Zeleni paviljon na ovoj lokaciji:

„Osnovna ideja je da paviljoni budu čim zeleniji, ujedno mirisni i cvjetni. Odlučili smo se za vrlo raznolik biljni materijal, kako bi boravak u tim budućim zelenim sobama bio čim više nalik boravku u prirodi. U ovim loncima i kanticama koji su u Riperaju postali vaze naći ćete mediteransko aromatično bilje, cvatuće grmove i trajnice, te ornamentalne trave. Uz svaki paviljon dolaze i velike vaze sa brzorastućim penjačicama, kako bi u budućnosti dobili zeleni krov, a naše male sugrađane će razveseliti lončići sa šumskim jagodama. Sjedi se na odbačenim i u Riperaju obnovljenim stolicama te na drvenim panjićima, sve  ukrašeno bojama EASA-e.“

Osim u Ulici Erazma Barčića drveni paviljoni će se u narednim tjednima postaviti na još dvije lokacije u Rijeci - na Klobučarićevom trgu te na Delti.

Na Klobučarićevom trgu će, nakon postavljanja paviljona u narednim tjednima, udruga Urbani separe u skladu sa svojim planom uređenja postavljati vaze, tegle, klupice i vegetaciju, a u procesu će sudjelovati i Mjesni odbor Školjić-Stari grad. Na Delti će pak inicijativa građanki također postaviti ostatak elemenata u sklopu svojeg plana uređenja: prečke, klupice, mreže i vegetaciju.

Danas je na prvoj lokaciji postavljanje drvenih paviljona pratio i Renato Stanković iz sveučilišnog Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam - DeltaLab koji je o ukupnom projektu rekao sljedeće:

Od trenutka kada su naši gosti iz raznih dijelova Europe izradili ove zanimljive objekte, vlada velik i raznolik interes za njihovim korištenjem. Što se tiče ovih prvih 6 paviljona, vrlo brzo smo postigli dogovor sa svima uključenima u ovaj projekt i drago mi je da unatoč pandemiji ipak nismo previše propustili proljetno vrijeme za njihovo postavljanje. Nadam se da će građani i građanke uživati u njima i da će se slična rješenja početi primjenjivati i u drugim dijelovima grada“.

Zeleni paviljoni će tako postati zelene oaze na javnim površinama, centralne točke inovativnih uređenja ovih lokacija, odnosno nova mjesta za odmor i druženje za sve generacije.

Inače, ''Zeleni paviljoni'' su program koji je osmišljen unutar EPK cjelina Slatko i slano te Zeleni val, u produkciji Rijeke 2020 i Sveučilišta u Rijeci, Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam - DeltaLab, te u partnerstvu s KD Čistoćom, RiUse centrom, Sekcijom mladih DAR te lokalnim partnerima: Mjesnim odborom Brajda-Dolac, Urbanim separeom, Mjesnim odborom Školjić-Stari grad i inicijativom građanki pod vodstvom Sare Stojaković, Tene Vičević Dunaj i Darije Vozila.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Paviljoni

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › Zeleni paviljoni