Željko Koprolčec

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:59
Svi
2020
30

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Željko Koprolčec

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
10
 
09.2019

Željko Koprolčec

umjetnički fotograf - razgovor u povodu...
Željko KoprolčecZeljko koprolcec
 

Željko Koprolčec suvremeni je hrvatski fotograf, umjetnik svjetskog ugleda, na zajedničkoj izložbi u Varaždinu sredinom rujna izlaže sa slikarom Duškom Šiblom.

Početkom rujna izlažete u Varaždinu, u galeriji Zlati ajngel na zajedničkoj izložbi, sa slikarom Duškom Šiblom, on slike, vi fotografije.

Da, osobno mi je  jako drago ponovo izlagati u tom prostoru i zahvaljujem se na podršci organizatorima g .Sačiću, voditelju Galerije  i g. Meseku, ravnatelju Gradskog muzeja Varaždin  kao istaknutim predstavnicima varaždinske kulturne scene koji su vidjeli potencijal koncepta koji smo im ponudili.

Što povezuje fotografije i slike?

Radove koji će biti prikazani na izložbi povezuje inspirativnost ljudskim tijelom, naša likovna poetika i imaginacija koju je svaki predstavio u svojoj maniri .Sve odabrane fotografije imaju svoju priču i zajedno čine jednu cjelinu  koja je zanimljiva nama, a nadamo se i publici.

Izlažete aktove.Što je ključno u Vašem pristupu motivu?

Bitan mi je motiv koji me inspirira i koji će moći izraziti moj senzibilitet i likovni doživljaj. Moji aktovi su impostirani, nastaju u studijskim uvjetima i rezultat su promišljenog pristupa i pozornog korištenja svjetla, koji prikazuju  jednu ravnotežu  i lišeni su suvišnih detalja.

Nekoć su umjetničke fotografije bile crno bijele. Danas je drugačije.

Pitanje crno bijeleili fotografije u koloru  spada u specifičnosti likovnog izražavanja i  fotografsku  tehniku stvaranja ,kao i korištenje klasične  ili digitalne  fotografske opreme. Fotografija nije umjetnička po tehnici, nego po  autorskoj ličnosti, po fotografu koji je  zabilježio trenutak i ostavio svoj umjetnički ili amaterski potpis.

Što potencijalni motiv mora imati da bi privukao Vašu pozornost?

Motiv mora pobuditi moju snažnu fotografsku asocijaciju, kad je riječ o aktu snimam  fine art  fotografiju  akta, portreta  i retro eseje u maniri art decoa i tu  je većinom definirano tko i što se u to može uklopiti.

U fotografiji, odnos kolora i crno bijeloga.

Svaka vrsta fotografije ima svoje specifičnosti u smislu tehničkih i kreativnih mogućnosti , ja ne pravim razliku  i ne potenciram pojedinu fotografsku estetiku. Sviđa mi se misao da je Fotografija  uvijek kreativan čin i ogledalo autorovog  potencijala.

Vaše se fotografije nalaze u inozemstvu u važnim institucijama

Ovdje je riječ o struci i važno mi je da su neki moji radovi prepoznati po svojoj vrijednosti i inovativnosti, neovisno je li riječ o našoj kulturnoj ustanovi ili svjetskoj. Jednako mi je važan Muzej za umjetnosti obrat, kao i Muzej moderne umjetnosti u New Yorku. Imponira mi  činjenica da je moja fotografija dio fundursa neke zbirke i dio fotografske baštine koja  će imati  svoj život i biti dostupna javnosti neovisno o meni.

Gdje je fotografija, općenito, danas?

Mi smo danas civilizacija koja je orijentirana na sliku. Fotografija je snažan medij međuljudske  komunikacije, a najnoviji  tehnološki trendovi su u službi fotografije. 

Institucije koje se bave fotografijom i  fotografskom djelatnošću trebali bi  biti edukativni punktovi koji bi afirmirali  taj medij osobito u našoj sredini koja  još nedovoljno razumijeva potencijal fotografije u artističkom smislu. 

Što je novo u atelijeru?

To su tematska predavanja i  programi namijenjeni edukaciji u sklopu edukativnih angažmana i sistematizacija  foto arhivske građe za retrospektivu.

Planovi...?

Kreativan rad, promocija i prezentacija  fotografske umjetnosti, projekti vezani uz reklamnu fotografiju, fotografski susreti i radionice u sklopu projekta umjetničkih druženja posvećenih fotografiji koje sam pokrenuo u dvorištu svoga ateliera na Krešimirovom trgu u Zagrebu ,do  retro eseja, ima ih puno.

razgovor vodio: Miroslav Pelikan

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
 • Zagreb Zeljko koprolcec
 • Zagreb Zeljko koprolcec 1
 • Zagreb Zeljko koprolcec 2
 • Zagreb Zeljko koprolcec 3
 • Zagreb Zeljko koprolcec 4
 • Zagreb Zeljko koprolcec 5
 • Zagreb Zeljko koprolcec 6
 • Zagreb Zeljko koprolcec 7
 • Zagreb Zeljko koprolcec 8
 • Zagreb Zeljko koprolcec 9
 • Zagreb Zeljko koprolcec 10

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Željko Koprolčec