Žene u glazbi

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
23:59
Kol
2018
20

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Žene u glazbi

Zagreb DICK Kuhinjski noževi
Zagreb Čitajte Pelikana
ELGRAD webshop
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
UŠTIPCI - hercegovački, sinjski ili lički… - Zagreb, mojzagreb.info UŠTIPCI - hercegovački,…
Voda + brašno i sol…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
16
 
01.2018

Žene u glazbi

KONCERTI POVODOM 95. GODIŠNJICE SMRTI DORE PEJAČEVIĆ - 16. siječnja Našice, 19. siječnja Zagreb te 21. veljače Dubrovnik
Žene u glazbiZene u glazbi
 

Propitkujući ulogu skladateljica i izvođačica kroz povijest, dubrovačka pijanistica Ivana Jelača osmislila je projekt Žene u glazbi, koji kreće upravo u godini obilježavanja 95. godišnjice smrti Dore Pejačević, jedne od najistaknutijih hrvatskih skladateljica. Koncerte Žene u znanosti izvest će violinistica Đana Kahriman i pijanistica Ivana Jelača u Našicama, Zagrebu i Dubrovniku, a na repertoaru se nalazi djela značajnih glazbenica i skladateljica: Marie Theresie von Paradis, Clare Schumann, Fanny Mendelssohn i Dore Pejačević.

Kako bi se publiku upoznalo s javnim djelovanjem žena na glazbenoj sceni uz koncerte će biti postavljena i popratna izložba o životnim putovima istaknutih glazbenica čija  je vrijednost bila rijetko priznata.  Usprkos brojnim ograničenjima, ipak su se neke žene uspjele afirmirati u svijetu profesionalne umjetnosti te su bile inspiracija suvremenicima i katkad su čak predstavljale i potencijalnu prijetnju društvu.

Nakon koncerta u Našicama 16. siječnja u dvorani glazbene škole Kontesa Dora te prije izvedbe u Saloči od zrcala u Dubrovniku krajem veljače, koncert Žene u glazbi održat će se u Zagrebu 19. siječnja s početkom u 19.30 sati u Hrvatskom povijesnom muzeju, odnosno u dvorani gornjogradske barokne palače Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch. te 21. veljače u Dubrovniku.

Ulaz na koncert je slobodan.

Projekt realizira udruga Sve ostalo je glazba u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, Zavičajnim muzejom Našice, Glazbenom školom Kontesa Dora i  Hrvatskim povijesnim muzejom.

Autorica koncepta programa i tekstova popratne izložbe je Ivana Jelača.

Program

Dora Pejačević                          Walzer-Capricen, suita za klavir op. 28

Clara Schumann                       Tri romance za violinu i klavir op.22

Maria Theresia von Paradis      Sicilienne za violinu i klavir

Fanny Mendelssohn                 Nocturno u g-molu za klavir

      Il Saltarello Romano za klavir

Dora Pejačević                        Sonata za violinu i klavir u D-duru, op.26

Udruga Sve ostalo je glazba osnovana je krajem 2012. godine u Dubrovniku. Misija Udruge je promicanje izvedbenih umjetnosti s naglaskom na klasičnu glazbu, izvođenjem scenskih kolaža, glazbenih predstava i koncerata edukativnoga karaktera, koji publici nude novi pristup slušanju koncertnoga izvođenja. Cilj nam je pokazati kako se i s klasičnom glazbom može postići suvremeni scenski izričaj te kako "ozbiljna" glazba s vremenom ne gubi ni vrijednost, ni značaj, ni kvalitetu, ali ni mogućnost uživanja recipijenata i izvođača u njoj. Na takav način promoviramo univerzalne vrijednosti glazbe, čuvamo bogatu kulturnu nematerijalnu baštinu te ističemo važnu ulogu glazbe u odgoju i obrazovanju i društvenim procesima.Umjesto nepokretnog sjedenja na dvosatnim koncertima s programskom knjižicom u ruci ili gledanju "crossover" žanra, oživljavaju se skladatelji i glazbenici iz prošlosti te se na scenu i koncertni podij donose svojevrsne rekonstrukcije povijesnih događaja iz određenih stilskih razdoblja. Projekti udruge Sve ostalo je glazba od 2013. godine dio su Programa javnih potreba u kulturi Grada Dubrovnika.

Đana Kahriman rođena je 1989. u Dubrovniku. Sa sedam godina započinje učiti violinu u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku, u klasi prof. Ivančice Kalanj. Godine 2011.diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Leonida Sorokowa, kod kojega je nastavila i umjetničko usavršavanje. Dobitnica je pet prvih nagrada na Državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe i plesa te na međunarodnim natjecanjima Etide i skale u Zagrebu, Rudolf Matz u Dubrovniku, Beethoven u St. Pöltenu, Verdi Note u Rimu i Međunarodnom violinističkom natjecanju u Kazahstanu. Nastupila je uz Sarajevsku filhar­moniju, Zagrebačku filharmoniju, Filharmoniju grada Kaunasa, Simfonijski orkestar HRT-a, Orkestar hrvatske vojske, Varaždinski komorni orkestar, Zadarski komorni orkestar, Zagrebačke soliste i Dubrovački simfonijski orkestar, s kojim redovito nastupa od svoje osme godine. Od solističkih koncerata izdvajaju se nastupi na Dubrovačkim ljetnim igrama, Osorskim glazbenim večerima, Senjskim glazbenim večerima, Glazbenim večerima u Sv. Donatu, Samoborskoj glazbenoj jeseni, Muzičkom biennalu Zagreb, Festivalu hrvatske glazbe u Beču, Festivalu mladih glazbenika u Litvi, Memorijalu Franjo Krežma, ciklusu Musica Eterna, Glazbenoj sceni Amadeo, Festivalu Epidaurus, Glazbenoj tribini u Puli, ciklusu Virtuoso, Majstori svirači, Danima hrvatske kulture u Bih te promociji Dubrovnika u New Yorku. 2015. Godine dodijeljena joj je nagrada Stjepan Šulek za izvedbu Piazol­linih Godišnjih doba na zatvaranju 64. Dubrovačkih ljetnih igara. Kao komorna glazbenica­sudjelovala je u projektima orkestara mladih u Njemačkoj, Mađarskoj i Austriji. Usavršava se na seminarima kod uglednih pedagoga kao što su Leonid Sorokow, M. Sorokowa, G. Končar, A. Šešek, G. Zhislin, A.Vinnitski, A. Sorokow, Z. Bron, B. Kuschnir i P. Zukerman. Članica je Zagrebačkih solista i koncertna majstorica Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Ivana Jelača rođena je u Dubrovniku 1985. godine. Osnovno i srednje glazbeno obra­zovanje stekla je u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u klasi prof. Marije Antić. 2008. diplomirala je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi prof. Ljubomira Gašparovića. Tijekom svog školovanja redovito je nastupala solistički i s orkestrom (Dubrovački sim­fonijski orkestar,Dubrovački komorni orkestar,Hrvatski komorni orkestar). Usavršavala se na mnogobrojnim međunarodnim majstorskim tečajevima,najprije na ljetnim školama EP­TA-e u Dubrovniku (Rudolf Kehrer, Jean François Antonioli, Dag Achatz, Vladimir Krpan, Eugen Indjic i dr.). Od 2006. godine redovito se usavršavala kod prof. Noela Floresa, u Beču i Zagrebu. Godine 2016. završava poslijediplomski studij specijalizacije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, pod mentorstvom prof. Ljubomira Gašparovića te stječe akadem­ski stupanj univ. spec. art. Specijalizirajući se za izvedbu na povijesnim instrumentima s tipkama, obrađuje temu Umjetnost izvođenja klavirske sonate u kontekstu kulturoloških promjena, i to pod mentorstvom prof. dr. sc. Dalibora Davidovića. Zanimajući se za kul­turološki kontekst glazbe, pokrenula je udrugu Sve ostalo je glazba, čija je predsjednica i umjetnička voditeljica. Bavi se komornim muziciranjem i pedagoškim radom. Od siječnja 2017. godine Ivana Jelača djeluje kao samostalna umjetnica u Republici Hrvatskoj. 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Zene u glazbi
Zagreb 1
Zagreb 2
Zagreb 3
Zagreb 4
Zagreb 5
Zagreb 6
Zagreb 7
Zagreb 8
Zagreb 9.1
Zagreb 9.2
Zagreb 9.3
Zagreb 9.4
Zagreb 9.7
Zagreb 9.8
Zagreb 9.9
Zagreb 9.11
Zagreb 9.22
Zagreb 9.33
Zagreb 9.55
Zagreb 9.66
Zagreb 9.77
Zagreb 9.88
Zagreb 9.99
Zagreb 9.222
Zagreb 9.333
Zagreb 9.444
Zagreb 9.666
Zagreb 9.777
Zagreb 9.888
Zagreb 9.999
 
“Andy Warhol: Enter Into My Life” u ZadruŠpancirfest 2018.Zdravko Čolić, Arena Pula 18.08.ZEN In Business seminar Dragane Jovanović 23.-24.06. i 30.6.-1.7.u ZagrebuA. G. Matoš, četvrtak, 14. lipnja 2018. u 12 sati.Amir Alagić u Booksi 19. lipnjaDani Folke u Folnegovićevom naselju kvartovski festival Dani Folke 2018Kazalište GavellaZGK KOMEDIJA: ALPHONSINESTADION KRANJČEVIĆEVA: Prljavo kazalište
 
mojzagreb.info preporuča
Web shop - Samsky PR agencija - odnosi s javošću Danas bez struje Ured za udruge Vlade RH Gradska groblja - Raspored pogreba Umjetnost dizajna i dizajniranja Medicinska naklada
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - mojzagreb.info
 
 
U kojoj od bivših republika, bivše SFRJ bi najradije danas živjeli?
  •   Slovenija
  •   Hrvatska
  •   BiH
  •   Crna Gora
  •   Srbija
  •   Makedonija
  •   U nijednoj
 
 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Žene u glazbi