Žene u glazbi

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Srp
2020
12

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Žene u glazbi

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
16
 
01.2018

Žene u glazbi

KONCERTI POVODOM 95. GODIŠNJICE SMRTI DORE PEJAČEVIĆ - 16. siječnja Našice, 19. siječnja Zagreb te 21. veljače Dubrovnik
Žene u glazbiZene u glazbi
 

Propitkujući ulogu skladateljica i izvođačica kroz povijest, dubrovačka pijanistica Ivana Jelača osmislila je projekt Žene u glazbi, koji kreće upravo u godini obilježavanja 95. godišnjice smrti Dore Pejačević, jedne od najistaknutijih hrvatskih skladateljica. Koncerte Žene u znanosti izvest će violinistica Đana Kahriman i pijanistica Ivana Jelača u Našicama, Zagrebu i Dubrovniku, a na repertoaru se nalazi djela značajnih glazbenica i skladateljica: Marie Theresie von Paradis, Clare Schumann, Fanny Mendelssohn i Dore Pejačević.

Kako bi se publiku upoznalo s javnim djelovanjem žena na glazbenoj sceni uz koncerte će biti postavljena i popratna izložba o životnim putovima istaknutih glazbenica čija  je vrijednost bila rijetko priznata.  Usprkos brojnim ograničenjima, ipak su se neke žene uspjele afirmirati u svijetu profesionalne umjetnosti te su bile inspiracija suvremenicima i katkad su čak predstavljale i potencijalnu prijetnju društvu.

Nakon koncerta u Našicama 16. siječnja u dvorani glazbene škole Kontesa Dora te prije izvedbe u Saloči od zrcala u Dubrovniku krajem veljače, koncert Žene u glazbi održat će se u Zagrebu 19. siječnja s početkom u 19.30 sati u Hrvatskom povijesnom muzeju, odnosno u dvorani gornjogradske barokne palače Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch. te 21. veljače u Dubrovniku.

Ulaz na koncert je slobodan.

Projekt realizira udruga Sve ostalo je glazba u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, Zavičajnim muzejom Našice, Glazbenom školom Kontesa Dora i  Hrvatskim povijesnim muzejom.

Autorica koncepta programa i tekstova popratne izložbe je Ivana Jelača.

Program

Dora Pejačević                          Walzer-Capricen, suita za klavir op. 28

Clara Schumann                       Tri romance za violinu i klavir op.22

Maria Theresia von Paradis      Sicilienne za violinu i klavir

Fanny Mendelssohn                 Nocturno u g-molu za klavir

      Il Saltarello Romano za klavir

Dora Pejačević                        Sonata za violinu i klavir u D-duru, op.26

Udruga Sve ostalo je glazba osnovana je krajem 2012. godine u Dubrovniku. Misija Udruge je promicanje izvedbenih umjetnosti s naglaskom na klasičnu glazbu, izvođenjem scenskih kolaža, glazbenih predstava i koncerata edukativnoga karaktera, koji publici nude novi pristup slušanju koncertnoga izvođenja. Cilj nam je pokazati kako se i s klasičnom glazbom može postići suvremeni scenski izričaj te kako "ozbiljna" glazba s vremenom ne gubi ni vrijednost, ni značaj, ni kvalitetu, ali ni mogućnost uživanja recipijenata i izvođača u njoj. Na takav način promoviramo univerzalne vrijednosti glazbe, čuvamo bogatu kulturnu nematerijalnu baštinu te ističemo važnu ulogu glazbe u odgoju i obrazovanju i društvenim procesima.Umjesto nepokretnog sjedenja na dvosatnim koncertima s programskom knjižicom u ruci ili gledanju "crossover" žanra, oživljavaju se skladatelji i glazbenici iz prošlosti te se na scenu i koncertni podij donose svojevrsne rekonstrukcije povijesnih događaja iz određenih stilskih razdoblja. Projekti udruge Sve ostalo je glazba od 2013. godine dio su Programa javnih potreba u kulturi Grada Dubrovnika.

Đana Kahriman rođena je 1989. u Dubrovniku. Sa sedam godina započinje učiti violinu u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku, u klasi prof. Ivančice Kalanj. Godine 2011.diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Leonida Sorokowa, kod kojega je nastavila i umjetničko usavršavanje. Dobitnica je pet prvih nagrada na Državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe i plesa te na međunarodnim natjecanjima Etide i skale u Zagrebu, Rudolf Matz u Dubrovniku, Beethoven u St. Pöltenu, Verdi Note u Rimu i Međunarodnom violinističkom natjecanju u Kazahstanu. Nastupila je uz Sarajevsku filhar­moniju, Zagrebačku filharmoniju, Filharmoniju grada Kaunasa, Simfonijski orkestar HRT-a, Orkestar hrvatske vojske, Varaždinski komorni orkestar, Zadarski komorni orkestar, Zagrebačke soliste i Dubrovački simfonijski orkestar, s kojim redovito nastupa od svoje osme godine. Od solističkih koncerata izdvajaju se nastupi na Dubrovačkim ljetnim igrama, Osorskim glazbenim večerima, Senjskim glazbenim večerima, Glazbenim večerima u Sv. Donatu, Samoborskoj glazbenoj jeseni, Muzičkom biennalu Zagreb, Festivalu hrvatske glazbe u Beču, Festivalu mladih glazbenika u Litvi, Memorijalu Franjo Krežma, ciklusu Musica Eterna, Glazbenoj sceni Amadeo, Festivalu Epidaurus, Glazbenoj tribini u Puli, ciklusu Virtuoso, Majstori svirači, Danima hrvatske kulture u Bih te promociji Dubrovnika u New Yorku. 2015. Godine dodijeljena joj je nagrada Stjepan Šulek za izvedbu Piazol­linih Godišnjih doba na zatvaranju 64. Dubrovačkih ljetnih igara. Kao komorna glazbenica­sudjelovala je u projektima orkestara mladih u Njemačkoj, Mađarskoj i Austriji. Usavršava se na seminarima kod uglednih pedagoga kao što su Leonid Sorokow, M. Sorokowa, G. Končar, A. Šešek, G. Zhislin, A.Vinnitski, A. Sorokow, Z. Bron, B. Kuschnir i P. Zukerman. Članica je Zagrebačkih solista i koncertna majstorica Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Ivana Jelača rođena je u Dubrovniku 1985. godine. Osnovno i srednje glazbeno obra­zovanje stekla je u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u klasi prof. Marije Antić. 2008. diplomirala je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi prof. Ljubomira Gašparovića. Tijekom svog školovanja redovito je nastupala solistički i s orkestrom (Dubrovački sim­fonijski orkestar,Dubrovački komorni orkestar,Hrvatski komorni orkestar). Usavršavala se na mnogobrojnim međunarodnim majstorskim tečajevima,najprije na ljetnim školama EP­TA-e u Dubrovniku (Rudolf Kehrer, Jean François Antonioli, Dag Achatz, Vladimir Krpan, Eugen Indjic i dr.). Od 2006. godine redovito se usavršavala kod prof. Noela Floresa, u Beču i Zagrebu. Godine 2016. završava poslijediplomski studij specijalizacije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, pod mentorstvom prof. Ljubomira Gašparovića te stječe akadem­ski stupanj univ. spec. art. Specijalizirajući se za izvedbu na povijesnim instrumentima s tipkama, obrađuje temu Umjetnost izvođenja klavirske sonate u kontekstu kulturoloških promjena, i to pod mentorstvom prof. dr. sc. Dalibora Davidovića. Zanimajući se za kul­turološki kontekst glazbe, pokrenula je udrugu Sve ostalo je glazba, čija je predsjednica i umjetnička voditeljica. Bavi se komornim muziciranjem i pedagoškim radom. Od siječnja 2017. godine Ivana Jelača djeluje kao samostalna umjetnica u Republici Hrvatskoj. 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Zene u glazbi
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Žene u glazbi