Žensko poduzetništvo

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Kol
2020
05

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › Žensko poduzetništvo

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
29
 
11.2019

Žensko poduzetništvo

u svijetu: najbolji uvjeti u SAD-u, Novom Zelandu i Kanadi, najveći udio žena među poduzetnicama u Ugandi i Gani
Žensko poduzetništvoZene-poduzetnice (3)
 

Mastercard Index of Women Entrepreneurs otkriva koje zemlje nude najbolje uvjete za žensko poduzetništvo te što motivira žene da se bave poduzetništvom

Usprkos rodnim predrasudama koje često sprječavaju žene u ostvarivanju poduzetničkih kapaciteta, poduzetnice nastavljaju prevladavati ove izazove – zbog želje za uspjehom ili potrebe za preživljavanjem. Treća studija Mastercard Index of Women Entrepreneurs donosi novi popis zemalja koje pružaju najbolje uvjete i mogućnosti za žene kako bi se ostvarile kao poduzetnice. Index donosi i popis zemalja u kojima je udio žena koje su vlasnice poduzeća najveći u odnosu na ukupan broj svih vlasnika poduzeća.

Na temelju javno dostupnih podataka međunarodnih organizacija, uključujući Međunarodnu organizaciju rada, UNESCO i Global Entrepreneurship Monitor, globalni Index prati napredak i postignuće žena poduzetnica i vlasnica tvrtki na 58 tržišta (što predstavlja gotovo 80% svjetske ženske radne snage). Rezultati su ponovno potvrdili da žene bolje napreduju na otvorenim i dinamičnim tržištima na kojima je podrška malim i srednjim poduzećima velika, a poduzetnice na tim tržištima imaju i lakši pristup kapitalu, financijskim uslugama i akademskim programima.

Od prvih 20 rangiranih tržišta, 80% su gospodarstva s velikim dohotkom koja imaju poticajne poduzetničke uvjete. Ova tržišta uključuju Sjedinjene Američke Države koje su prvi put na vrhu ljestvice, a Novi Zeland je na drugom mjestu.

Mastercard Index of Women Entrepreneurs tako otkriva 10 vodećih tržišta koja pružaju najbolje uvjete i mogućnost za napredak poduzetnica:

1. SAD – 70,3%

2. Novi Zeland – 70,2%

3. Kanada – 69,0%

4. Izrael – 68,4%

5. Irska – 67,7%

6. Tajvan – 66,2%

7. Švicarska – 65,8%

8. Singapur – 65,6%

9. Ujedinjeno Kraljevstvo – 65,6%

10. Poljska – 65,1%

Od 58 tržišta, 8 se tržišta popelo na ljestvici za najmanje pet razina u odnosu na rezultate iz prethodnih godina što je potaknuto skoro dvostrukim porastom stope poduzetničke aktivnosti žena. Nakon Francuske (+22 mjesta) slijede Indonezija (+13), Kostarika (+11), Tajvan (+9), Irska (+7), Ruska Federacija (+6), Tajland (+5) i Gana (+5).

Index također sugerira kako mogućnost za poduzetništvo nije nužno usklađena s bogatstvom i napretkom tržišta. Zemlje s manje povoljnijim potpornim uvjetima kao što su Uganda, Gana i Bocvana svrstane su u vodeće tri zemlje prema stopama žena koje su vlasnice poduzeća. Žene na tim tržištima smatraju se poduzetnicama koje su to odlučuju iz nužde za preživljavanjem, usprkos nedostatku financijskog kapitala i pristupu uslugama.

Utvrđeno je i 10 tržišta na kojima je udio žena koje su vlasnice poduzeća najveći u odnosu na ukupan broj svih vlasnika poduzeća:

1. Uganda – 38,2%

2. Gana – 37,9%

3. Bocvana – 36,0%

4. SAD – 35,1%

5. Novi Zeland – 31,8%

6. Rusija – 31,2%

7. Malavi – 31,1%

8. Australija – 30,9%

9. Angola – 30,3%

10. Portugal – 30,2%

„Tvrtke u vlasništvu žena i one koje vode žene snažni su katalizatori za ekonomski rast što poboljšava živote u zajednici. Ovom studijom fokus stavljamo i na one nedovoljno zastupljene jer danas nejednakost i isključenost još uvijek suzdržavaju žene. U Mastercardu vjerujemo da dobre ideje dolaze odasvud. Sada je vrijeme da vlade i organizacije djeluju zajedno kako bi pružile podršku ženama da unaprijede svoje poslovanje iskorjenjujući rodnu pristranost tako da osiguraju veći pristup obrazovanju i financijskoj uključenosti“, rekla je Ann Cairns, izvršna potpredsjednica Mastercarda.

Druge ključne spoznaje:

  • Žene postižu rodnu ravnopravnost s muškarcima u pogledu poduzetničke aktivnosti na sedam tržišta: u Ekvadoru, Indoneziji, Filipinima, Vijetnamu, Gani, Nigeriji i Ugandi. U međuvremenu, poboljšanja u Angoli, Malaviju, Kostarici, Tajlandu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima također su pomogla u smanjenju rodnih razlika.
  • Studija je također pokazala sposobnost žena da napreduju kao vlasnice poduzeća i da traže mogućnosti čak i tamo gdje kulturalni i socijalni uvjeti nisu optimalni. To se pokazuje na određenim tržištima na kojima je stopa žena kao vlasnica poduzeća visoka usprkos nedostatku kulturalne prihvaćenosti i društvenih poticaja.  Prema podacima Svjetske banke, 45% ekonomija širom svijeta ima zakone koji ograničavaju odluku žena da se pridruže tržištu rada[1].
  • Rezultati su pokazali da postoje značajne razlike unutar regija, posebno na Bliskom istoku te u Africi i azijsko-pacifičkom području. Dok tržišta poput Ugande, Gane, Bocvane, Malavija i Angole pokazuju iznimno veliku stopu žena koje su vlasnice poduzeća, zemlje poput Saudijske Arabije, Egipta, Irana, Alžira, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Tunisa i Etiopije još imaju prostora za napredak jer je stopa žena koje su vlasnice poduzeća 15% i niže. Slično tome, Novi Zeland, Australija i Vijetnam nadmašuju zemlje iz regije poput Bangladeša, Indije, Malezije, Južne Koreje i Japana u pogledu udjela žena koje su vlasnice poduzeća.

Cijelo izvješće dostupno je na sljedećoj poveznici.

Metodologija

Mastercard Index of Women Entrepreneurs 2019 je treće izvješće koje objašnjava napredak i postignuće žena poduzetnica i vlasnica poduzeća na 58 tržišta širom svijeta. S obzirom da je Angola najnovije tržište koje je dodano regiji Bliski istok i Afrika, Index proširuje svoj pokušaj praćenja čimbenika na kojima se temelji rodni jaz između vlasnika poduzeća. Obuhvaća gotovo 80% ženske radne snage u svijetu te naglašava kako se 58 tržišta razlikuje na trima razinama: (1.) rezultati napretka žena, (2.) pristup znanju i financijskim sredstvima, i (3.) čimbenici koji podupiru poduzetništvo. Rezultati su također bacili svjetlo o tome koji su čimbenici i uvjeti najpovoljniji kako bi se suzio rodni jaz žena poduzetnica/vlasnica poduzeća.

O kompaniji Mastercard

Mastercard (NYSE: MA), www.mastercard.com, tehnološka je kompanija u globalnoj platnoj industriji. Predstavlja najbržu platnu mrežu, povezuje potrošače, financijske institucije, prodavače, javne uprave i poslovne subjekte u više od 210 zemalja i teritorija. Proizvodi i rješenja kompanije Mastercard čine svakodnevne trgovačke aktivnosti – kao što su kupnja, putovanja, poslovanje i upravljanje financijama – jednostavnijima, sigurnijima i učinkovitijima. Pratite Mastercard na Twitteru uz @MastercardNews, pridružite se razgovoru na blogu Beyond the Transaction i prijavite za najnovije vijesti na Engagement Bureau.

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Zene-poduzetnice (1)
  • Zagreb Zene-poduzetnice (1)
  • Zagreb Zene-poduzetnice (2)
  • Zagreb Zene-poduzetnice (2)
  • Zagreb Zene-poduzetnice (3)
  • Zagreb Zene-poduzetnice (4)
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › Žensko poduzetništvo