Život gospona Fulira

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:59
Lip
2020
06

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Život gospona Fulira

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
21
 
02.2018

Život gospona Fulira

u novom broju Hrvatskog filmskog ljetopisa
Život gospona FuliraGospodin fulir
 

Novo izdanje filmološkog časopisa donosi ekskluzivnu monodramu o životu najslavnijeg lika Relje Bašića nakon filma Tko pjeva zlo ne misli, komparativnu analizu filma i nove predstave zagrebačkog HNK, prijelomnu filmsko-povijesnu studiju o počecima kinematografije u Hrvatskoj, temat o Twin Peaksu te tekstove o Antonioniju, psihodeliji i filmskoj glazbi.

iz tiska je izašao zimski broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (92) s ekskluzivnom monodramom "Fanti" (i fantazije) gospodina Fulira na kojoj su zajedno radili pokojni velikan hrvatskog glumišta Relja Bašić i naš vodeći teatrolog, akademik Boris Senker. U ovom nostalgičnom, duhovitom, ali i oporom mementu za Bašićevu najpoznatiju ulogu čitatelji mogu saznati što je s Fulirom bilo dvadeset pet godina nakon događaja iz filma Tko pjeva zlo ne misli. Naslovni temat "Fulir" upotpunjen je komparativnom, transmedijskom analizom filma i istoimene predstave zagrebačkog HNK-a u režiji Renea Medvešeka.

U rubrici "Počeci filma" Enes Midžić napisao je prijelomnu filmsko-povijesnu studiju u kojoj oslonjen na arhivske izvore donosi istinski nove spoznaje o ranim danima filma na našim prostorima, s posebnim težištem na prvim filmskim projekcijama u Zagrebu. 

U tematu o kultnoj seriji Twin Peaks Karla Lončar, vodeća hrvatska stručnjakinja za stvaralaštvo Davida Lyncha, vratila se originalnom serijalu iz perspektive teatralizacijskih strategija i psihoanalitičkih čitanja, dok se Luka Ostojić pozabavio novim izdanjem serije koja je ponovno iznevjerila sva očekivanja, na radost velikog broja poklonika. 

U rubrici "Studije" Anita Milićević kroz sedam najpoznatijih filmova Michelangela Antonionija traga za njegovim shvaćanjem medija, temeljenim na mogućnosti filma da nevidljive emocionalne sadržaje prikaže putem materijalnog svijeta.

Dejan D. Marković u svome je eseju strastveno prikazao najuspjelije pokušaje rekreiranja psihodeličnog doživljaja u eksperimentalnim, igranim i animiranim filmovima, a Marijanu Tucakoviću jedinstveno je vinilno izdanje soundtracka filmaGosti iz galaksije pružilo povod za muzikološki osvrt na ovaj začudni Vukotićev SF i stvaralaštvo njegova kompozitora Tomislava Simovića, kao i na pionirski značaj elektroničke glazbe u vremenu njegova nastanka. 

Ovaj broj Ljetopisa opsežno je popratio i zagrebačke festivale ZFF, 25 FPS i Human Rights Film Festival, kao i međunarodne festivale u Stockholmu, Beogradu i Gijónu. Prikazane su i važne knjige o Zvonimiru Berkoviću, Béli Tarru, Jean-Lucu Godardu te pionirska scenaristička knjiga Jasmine Kallay.

U rubrici "Novi filmovi" čitajte o Blade Runneru 2049, Kratkom izletu, Opčinjenom, Pričama o Meyerowitzima Ubojstvu svetog jelena.

Novi broj (92) po redovnoj cijeni od 50 kuna može se naručiti na www.hfs.hr. Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi (o animaciji, filmskoj priči, indijskom filmu, glazbi i filmu, Pansiniju, filmskom snimanju, televizijskim serijama, filmskoj avangardi i dr.).
 
Ljetopis možete i osobno kupiti na adresi Hrvatskog filmskog saveza (Tuškanac 1, Zagreb), a od kraja tekućeg tjedna i u knjižarama Vuković & Runjić (Teslina 16),Superknjižara (Rooseveltov trg 4) i Shop Kina Europa (Varšavska 3).

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Gospodin fulir
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Život gospona Fulira