ZKM: Predstavljanje knjige „Zatvaranje ljubavi“

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
08:23
Kol
2020
15

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › ZKM: Predstavljanje knjige „Zatvaranje ljubavi“

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
07
 
06.2013

ZKM: Predstavljanje knjige „Zatvaranje ljubavi“

U nedjelju, 9. lipnja, u 22 sata, u dvorani Istra
ZKM: Predstavljanje knjige „Zatvaranje ljubavi“ZKM
 

Predstavljanje knjige „Zatvaranje ljubavi“  francuskog autora i redatelja Pascala Ramberta, u prijevodu Ivice Buljana, biti će održano u nedjelju, 9. lipnja, u 22 sata, u dvorani Istra Zagrebačkog kazališta mladih. „Zatvaranje ljubavi“ zajednički su izdali  Zagrebačko kazalište mladih i nakladnička kuća Fraktura, a riječ je o  novoj dramskoj ediciji koje je urednik dramski pisac Goran Ferčec.
Po drami „Zatvaranje ljubavi“ nastala je predstava u režiji Pascala Ramberta, koja je praizvedena na Avignonskom festivalu. Svoj je tekst Pascal Rambert postavio u rujnu prošle godine s ansamblom Zagrebačkog kazališta mladih a potom i u novim produkcijama – u New Yorku, Moskvi, Parmi, Tokyju..
O predstavi je ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih  Dubravka Vrgoč zapisala: “Dva monologa kao dvije priče - ona ženska i ona muška - dvije različite perspektive Istoga, na rubovima dvaju svjetova koji su nekoć bili jedno, a sada su razlomljeni u krhotine kako ih više nitko nikada ne bi mogao sakupiti.“.
U predgovoru knjige „Zatvaranje ljubavi“ Ivica Buljan je istaknuo da su „rijetki  suvremeni tekstovi koji nas se tako izravno tiču i uza svu prozaičnost dopiru do najskrovitije dubine bića“ te dodao: „Dok s uzbuđenjem prati zaplet ljubavnog prekida, gledatelj se neprestano suočava s provjerom znanja o definicijama osnovnih kazališnih načela: što je pogled, što slušanje i što pozornica“.
Ivica Buljan naglašava da „tekst gotovo nema velikih slova ni interpunkcije, posrijedi je djelatni govor koji vrvi ponavljanjima, varijacijama i beskonačnim pokušajima preciziranja. Struktura rečenice bliska je svakodnevnom govoru, u kojemu riječi nisu dovoljno jasno određene značenjima i govore o svim teškoćama komunikacije između ljudskih bića. Nije to samo priča o paru koji prekida, to je prekid u priči samoj“. Buljan se na kraju predgovora pita: „U čemu je tajna zavodljive privlačnosti Zatvaranja ljubavi? To je čista ljubavna priča u doba kad čiste ljubavne priče više nisu moguće, kad ih se prisjećamo kao izgubljenih relikta prošlosti. Kolektivni san zapadnog čovjeka jest da se može umrijeti od smrti ljubavi. U životu vidimo da od te smrti svi preživimo. Nije lako voljeti  'zauvijek' kao u velikim legendama. To pripada onom herojskom u čovjeku, a mi obični smrtnici uvijek iznova pokušavamo oživjeti intenzitet one 'prave ljubavi' i zato ih stalno umnožavamo“.

 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb ZKM
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › ZKM: Predstavljanje knjige „Zatvaranje ljubavi“