Zorislav Drempetić Hrčić

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Lip
2020
01

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Zorislav Drempetić Hrčić

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
12
 
01.2017

Zorislav Drempetić Hrčić

"Krajobrazi" - osvrt Miroslava Pelikana
Zorislav Drempetić HrčićDrempetic 6
 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Zorislav Drempetić Hrčić ( rođen je u Donjoj Stubici 1934.g., diplomirao je na zagrebačkoj ALU u klasi prof. Babića, izlagao na mnogim samostalnim izložbama u domovini i svijetu) autor je osebujna, kompleksna, tajnovito višeslojna ciklusa krajobraza po kome je je i poznat i nadasve cijenjen, kako od publike tako i od kritike.

Drempetrić se služio svim poznatim tehnikama u svome radu, no svakako najveći odjek izazivale su njegove jajčane tempere i   ulja na malom ili srednjem formatu s izrazitom istaknutom atmosferom posvemašnje tišine, muka, u ranim jutarnjim i večernjim satima, kada je priroda još posve neprobuđena i kada se sve pretvara u smiraj, nepomak sjena koje su još do prije nekoliko trenutaka izvodile svoju obijesnu igru pored čudesno sačuvanih dvoraca iz tko zna kojeg vremena, na obali rječice koja neprestano mijenja svoj tijek, prikazujući vrlo otvoreno svoj nepomirljivi ženski karakter, ispod neba, koje je sasma nepomično, čini se, kako su i sunčevevi zraci otvrdnuli, ali ispod svjetla koje se škrto propstire na volumen ispod sebe, ispresijecan raslinjem i brežuljcima.

Čovjek je iscrpljen ,izmučen stalnim i grubim mijenama, dok prostor ostaje nedirnut, lijep, izvoran, nepromijenjen, nepromjenljiv, prekriven i protkan prozračnim maglama, sivkastim koprenama prirode, kojima se sama štiti, zaštićuje.

Drempetić ne slika, ne bilježi na svojim slikama, umrtvljene prostore, ne, njegovi su krajobrazi itekako živi, no ipak nekako su pritajeni, utišani, ponegdje i bez glasa, bez traga o vlastitom življenju, u volumene koji na trenutke izgleda poput nedosezive Arkadije ( koju svatko nosi od nas u prikrivenim mislima) i koja je ovoga puta smještena u umjetnikov životni okoliš.

Na Drempetićevim slikama nedvojbeno je prisutna glazba, pokatkad isprekidana, no harmonična, sjetna ali ne opuštajuća, dovoljno glasna kako ne bi pomisli da je posve tiha, poticajna je, samosvojna.

Drempetić je na svojim brojnim uljima stvorio zasebni svijet nesvakidašnjeg krajolika, koji na trenutke  sliči prostorima u kojima živimo i kroz koje se na raznolike načine krećemo, ali je slikarev krajolik istodobno i posve nov, originalan, izrazite ljepote, tamnih tonova, prigušenih nenametljivih boja s tek ponekim svijetlim krugom, izvorom svijetla koje lagano klizi s jutarnjeg neba prema orošenoj zemlji i travi  na kojoj svjetlucaju biseri od rose i čuje se glazba.

Je li to svijet kome težimo, koji zamišljamo i u kojem ćemo ipak jednom osjetiti apsolutnu slobodu ljubavi, je li to zamišljaj nesputanog, čistog samo jednom za sva vremena doživljenog i proživljenog života?

Mistično svjetlo na uljima Zorislava Drempetića mitskog je karaktera, stalno, čvrsto, postojano, vječno, svjetlo je ona zadnja nada koju skrivajući često nevješto nosimo u srcu.

Drempetićev opus krajobraza koji je decenijima rastao i poleka se uvećavao, ali pomno i brižljivo slikan, jedna je od onih točaka suvremene umjetnosti, uvjerljiva i sigurna u svoj izričaj i način.

Drempetićevo slikarstvo rezultat je kontinuiranog i predanog rada samozatajnog umjetnika u atelijeru u ambijentu u kojem je slikar rođen i živi cijeli svoj život, upijajući zvukove i mirise, netremice promatrajući svijet oko sebe, slikajući uz suptilno izraženu strast.

Raznobojnost i raznovrsnost motiva što ih Drempetić pronalazi u Hrvatskom zagorju, neiscrpnom vrelu , teku jednakom snagom, mirno i stabilno već  nekoliko desetljeća, ostavljajući u proteklom vremenu duboke tragove u obličju slika, promišljanja i zapisa o neprolaznoj i jedinstvenoj ljepoti krajolika.

Ovdje valja spomenuti kako je bogata europska tradicija na fini i odmjereni način našla svoje mjesto i u atelijeru Zorislava Drempetića, koji je ustrajnim i pažljivim pristupom cijeloj paleti okružujućih motiva, realizirao izniman opus krajolika u tehnici ulja i jajčanoj temperi.

piše: Miroslav Pelikan

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Drempetic 6
  • Zagreb Zorislav drempetic hrcic
  • Zagreb Drempetic 1
  • Zagreb Drempetic 2
  • Zagreb Drempetic 3
  • Zagreb Drempetic 7
  • Zagreb Drempetic 5

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Zorislav Drempetić Hrčić