Zvjezdarnica Zagreb

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
12:20
Srp
2020
05

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Zvjezdarnica Zagreb

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
21
 
05.2019

Zvjezdarnica Zagreb

čovjek u svemiru: fiziologija, navike i lijekovi - srijeda 22. svibnja 2019. godine, Opatička 22, s početkom u 20 sati
Zvjezdarnica ZagrebLogo zvjezdarnica
 

U srijedu 22. svibnja 2019. godine, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, s početkom u 20 sati održat će se popularno predavanje ”Čovjek u svemiru: fiziologija, navike i lijekovi“.

Predavač je Ines Drvar, dr. med.

Ulaz slobodan.

Kratki opis predavanja:

Ljudski organizam naviknut je na uvjete na Zemlji. Saznajte što se sve mijenja (i zašto) u uvjetima mikrogravitacije, kakve su posljedice toga na ljudski organizam te nešto o navikama koje astronauti moraju steći prilikom boravka u svemiru i lijekovima koje koriste u svemiru.

Zvjezdarnica na Popovu tornju u zagrebačkom Gornjem gradu (Opatička 22) utemeljena je na poticaj Hrvatskoga prirodoslovnog društva (HPD-a), a Gradsko poglavarstvo je za njene potrebe predalo prostorije u Popovu tornju, odobrilo sredstva za građevinsku adaptaciju, postavljanje astronomske kupole i teleskopa. Svečano je otvorena 5. prosinca 1903. godine. Oton Kučera, prvi upravitelj Zvjezdarnice, izrazio je njene temeljne djelatnosti riječima:

“Našemu astronomijskom opservatoriju dvojaka je svrha: 1. da prema svojim instrumentalnim sredstvima i radnim silama doprinosi napredovanju nauke same i 2. da navlastito u hrvatskoj inteligenciji i mladosti širi rezultate ove najuzvišenije, najljepše i najsavršenije nauke prirodne, pak da postane neko središte za sve, koji se zanimaju za ovu nauku u hrvatskom narodu.”

Ugledu Zvjezdarnice pridonio je hajdelberški astronom August Kopff, imenovavši novootkriveni planetoid br. 589 (otkriven 1906. godine), Croatia, u čast otvaranja Zvjezdarnice.

Uz znanstveni rad, Zvjezdarnica je od samog početka popularizirala znanost. Plodno razdoblje popularizacije otpočelo je sredinom 20. stoljeća, kada je Zvjezdarnica putem svojih esperantskih izdanja postala poznata diljem svijeta. Kvalitetniji rad omogućen je 60-ih godina prošlog stoljeća kada je nabavljen novi teleskop. Veliki kulturološki doprinos Zvjezdarnice i HPD-a bila je nabavka planetarija (1963. godine), koji je poklonjen Tehničkom muzeju, gdje je i danas u funkciji.

Sredinom 80-ih godina 20. stoljeća kompleks zgrada kojemu pripada Zvjezdarnica intenzivno se preuređuje. Godine 1992. postavljena je nova kupola, prostor je suvremeno opremljen, a djelatnost modernizirana. I danas se u Zvjezdarnici okuplja mnoštvo ljubitelja astronomije i prirodoslovlja, a ona objedinjuje i djelovanje svojih članica, astronomskih udruga s područja Grada Zagreba. Tradicijskim programima za građanstvo (predavanja, promatranja neba i drugo), Zvjezdarnica je potvrdila kulturološki doprinos životu grada Zagreba.

Zvjezdarnica je danas prisutna u svim značajnijim projektima i programima astronomskog obrazovanja, a znanstveni rad na području fizike Sunca provodi se u suradnji s Opservatorijem Hvar.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Logo zvjezdarnica
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Zvjezdarnica Zagreb