ADOLESCENTI NE BRINU

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Kol
2020
09

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › ADOLESCENTI NE BRINU

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
10
 
11.2019

ADOLESCENTI NE BRINU

O SVOM ZDRAVLJU - KAKO TO PROMIJENITI?
ADOLESCENTI NE BRINUFoto1
 

Mnogi će se složiti da je zdravlje najveće bogatstvo, no najnovije istraživačke studije upozoravaju na alarmantno loše pokazatelje zdravlja populacije. Upravo četverogodišnja studija Hrvatske longitudinalne studije tjelesne aktivnosti u adolescenciji CRO-PALS koju financira Hrvatska zaklada za znanost, a provodi Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu pokazala je zabrinjavajuće rezultate.

Na početku srednjoškolskog obrazovanja više od polovice adolescenata u gradu Zagrebu nije dovoljno aktivno, a četvrtina provodi više od dva sata dnevno ispred ekrana. Petina adolescenata ima prekomjernu tjelesnu masu, gotovo četvrtina povišene vrijednosti krvnog tlaka, a petina adolescenata konzumira duhanske proizvode. Prikupljeni podaci o konzumaciji duhanskih proizvoda ukazuju kako su 15% učenika i 13.3% učenica redoviti pušači dok dodatnih 5.8% učenika i 3.7% učenica povremeno konzumira duhanske proizvode. Navedeni loši obrasci ponašanja doprinose zabrinjavajućim rezultatima koji pokazuju kako 22.2% učenika i 16.1% učenica ima prekomjernu tjelesnu masu, a 27% učenika i 21.6% učenica povišene vrijednosti krvnog tlaka.

„Postojanje  rizičnih čimbenika za razvoj kroničnih bolesti u mladih  ozbiljan je globalni problem koji zahtijeva ranu prevenciju. Zbog specifičnog okruženja u velikim gradovima, gradska mladež posebno je izložena rizičnim načinima života. Stoga je potrebno na lokalnoj i regionalnoj razini uložiti dodatne napore u promicanje zdravog načina života, a poseban naglasak staviti na promicanje tjelesne aktivnosti i pravilne, zdrave prehrane.“ – poručio je istraživački tim.

Srčano-žilne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu, a upravo su adolescenti skupina pod povećanim rizikom razvoja mnogih kroničkih bolesti. Naime, životne navike stečene tijekom adolescencije nerijetko se zadržavaju  u odrasloj dobi, a moderni način života i izloženost rizičnim čimbenicima tijekom adolescencije pogoduje razvoju kroničnih bolesti. Obrasci ponašanja koje je moguće mijenjati kao što su tjelesna neaktivnost, sedentarno ponašanje i korištenje duhanskih proizvoda prepoznati su kao skupina čimbenika koja povećava rizik od razvoja prekomjerne tjelesne mase i povišenog krvnog tlaka. Upravo su prekomjerna tjelesna masa i povišeni krvni tlak glavni čimbenici rizika mnogih kroničnih nezaraznih bolesti kao što su bolesti srca, moždani udar i dijabetes.

Tjelesna aktivnost jedan je od glavnih čimbenika za normalan rast i razvoj svakog čovjeka te pridonosi održavanju zdravlja tijekom života. Nastavno na loše pokazatelje istraživanja nužno je promicanje zdravog, aktivnog životnog stila i stvaranje boljih uvjeta za redovitu tjelesnu aktivnost, napose na otvorenom, uključujući uređenje  i dostupnost okoliša za kretanje, osiguranih, uređenih i ozelenjenih pješačkih i biciklističkih staza, igrališta, zelenih površina i parkova  za sigurni boravak, pješačenje, bicikliranje, igru i aktivnost djece i mladih te donijeti kvalitetne mjere koje će mlade svakodnevno poticati i motivirati da odaberu tjelesnu aktivnost umjesto ekrana i donesu pravilnu odluku za svoje zdravlje i budućnost.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Foto 3
  • Zagreb Foto 5
  • Zagreb Foto1
  • Zagreb Foto2
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › ADOLESCENTI NE BRINU