Udruga i Centar OZANA

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Srp
2020
14

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Udruga i Centar OZANA

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
30
 
04.2020

Udruga i Centar OZANA

ne napušta svoje korisnike, čak ni u doba koronavirusa
Udruga i Centar OZANA93990094 3411008108916309 3272868059982856192 o
 

Ni COVID-19 ne može zaustaviti one koji žive za pomaganje drugima, pokazali su još jednom voditeljice i korisnici zagrebačke Udruge i Centra „OZANA“ u kojemu se inače provode programi za djecu predškolske dobi s teškoćama u razvoju te mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama. Iako se gotovo 60-ero stalnih korisnika Centra zbog sigurnosnih odredbi našlo bez svakodnevne profesionalne skrbi i socijalnih kontakata koji su im prijeko potrebni, „Ozanovci“ su premostili i taj izazov. Uspjeli su „ući“ u domove korisnika, povezati se sa svakim od njih, podupirati ih, tješiti i hrabriti kad je bilo potrebno.

 „Velik je izazov kreirati rad s grupom kada svi članovi te grupe zapravo iziskuju individualan rad. Naši korisnici nisu dovoljno kapacitirani za rad na računalu ili pametnim telefonima. Sve kolegice su aktivirale maksimum svojih stručnih i kreativnih kapaciteta kako bi svakog od njih potaknule na učenje, kreativan rad, pomaganje roditeljima ili uključivanje u zanimljive projekte u gradu. Uz neophodnu podršku njihovih roditelja i obitelji, uspjeli smo u tome“, objasnila je Vjera Lukavečki, ravnateljica Udruge i Centra.

Osim udaljenosti koja predstavlja veliko ograničenje, korisnicima je, uz organizaciju programa na daljinu, valjalo i na odgovarajući način približiti značenje trenutne situacije. U nastavku se nalazi pismo Udruge i Centra „OZANA“ kojom opisuju što za njih i njihove korisnike predstavlja koronavirus te kako su se suočili s ovom neobičnom svakodnevicom.

Ova nas je korona (kruna) učinila poslušnim podanicima koji bez pogovora prigibaju glave i slušaju njene proglase. Kruna nam je oduzela slobodu, kako su to krune obično i činile u povijesti. Zatvorila nas u naše ograničene kvadrate, dok se ona šepuri po cijelom kraljevstvu zemaljskom. Ali, samo naoko se čini da nas nema. Mi smo itekako tu i živimo nekim novim životom. Slušamo se bolje, veselimo se „susretima“, postali smo suosjećajniji, otvoreniji za suradnju. Družimo se više pa makar nam za to bile potrebne mreže (ne ribarske i ne paukove).

Naime, mi smo Ozanovci, osobe smo s intelektualnim teškoćama i naše je kraljevstvo „OZANA“. Svakodnevno smo se tamo okupljali, veselili, družili, stvarali, učili. I onda je „kruna“ rekla da „OZANE“ više nema: „Morate ostati doma, jer bi vas moja kruna mogla doći glave!“

Bili smo tužni, ali vrlo kratko jer su naše voditeljice iz „OZANE“ pronašle način da nas ponovo okupe i uključe u razne aktivnosti. Svakodnevno se čujemo (zahvaljujući onim mrežama) pa se ujutro zajedno pozdravljamo, vježbamo i onda krenemo s raznim kreativnim i praktičnim zadacima.

Isprva nije bilo lako. Bilo je drugačije, trebalo se snaći, naučiti komunicirati na novi način. Naše su voditeljice „stizale“ do nas na sve moguće načine – šaljući nam videa s uputama, glasovne poruke, zvale su nas svakodnevno, izmjenjivali smo fotografije zadataka koje smo radili po njihovim uputama. Zahvaljujući njima nismo preskočili uskršnje aktivnosti, svesrdno smo sudjelovai u dekoraciji svojih domova, a i u pripremi trpeze, kao i u degustaciji svega načinjenog. Pokrenuli smo i Kuheraj, pa zajedno kuhamo, i pomažemo u svakodnevnim aktivnostima svojim roditeljima. Voditeljice su nas potaknule da pažljivije promatramo svijet koji nas okružuje, pa tako s velikom pažnjom pratimo biljke koje sada žive radosnijim životom, otkad im manje smetamo. I dalje pletemo kvadrate iz kojih će nastati deke za potrebite – Upletite se i vi s nama!

Pratimo sva događanja, pa smo se uključili i u nadjevanje imena maloj zebri koja se rodila u ovom zahtjevnom vremenu u ZOO u Zagrebu. Kad se Zemlja ispod Zagreba naljutila i protresla nas, nije nam bilo svejedno. Uplašili smo se, ali s nama su naši roditelji i naše voditeljice iz „OZANE“ i svakodnevno smo dobivali podršku. Crtali smo i slikali katedralu i druge poznate vizure Zagreba da utješimo naš Grad.

Mi „zajedno“ i plešemo, pjevamo, neki od nas sviraju, slavimo rođendane svak u svom domu, a opet zajedno, zahvaljujući raznim pomagalima. Naime, mnogi od nas imaju pametne telefone (iako nisu toliko pametni ako netko pametniji od njih njima ne upravlja). Neki od nas su samostalni u tome, a drugima pomažu roditelji. Uglavnom, snašli smo se, a nije bilo lako i svakodnevno smo svi zajedno u vježbi, radu, pjesmi... Imamo sreću što, kad nam ponestane npr. vunice za pletenje ili tkanje, naše voditeljice dostave potrebno na kućni prag, naravno, sa zaštitnom opremom. 

Eto, tako da kruna zna – poslušali smo naredbe, ali nas nije utihnula i učinila usamljenima. Dapače, još više radimo i svakodnevno se družimo kao da smo u „OZANI“. Pamtit ćemo ovo vrijeme po tome što su nas pogledi na ekran mobitela povezivali s prijateljima, što smo manje vremena trošili na besmislice koje su nam prije oduzimale vrijeme. Pamtit ćemo ovo vrijeme po tome što smo vidjeli kako sve na ovoj Zemlji diše radosnije ako mi prestanemo misliti samo na sebe.

Hvala svima koji su se brinuli da mi budemo sigurni i da nam svaki dan bude ispunjen i vedar te da svakog dana nešto novo naučimo usprkos tome što nam je kraljevstvo oduzeto.

Mi se držimo one – prijatelj glavu čuva, a ne kruna!

O Udruzi „OZANA“

Udruga „OZANA“ osnovana je 1991. godine u svrhu poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Udruga trenutno skrbi o 10-ero djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju te o 49 mladih i odraslih osoba s invaliditetom (21-50 godina). Godine 2013. pokrenut je i „Štrikeraj cafe“, mjesto na kojemu se putem pletenja i kukičanja članovi lokalne zajednice i njihovi korisnici druže te stvaraju predmete od vune. Pedagoški rad u oba programa temelji se na načelima waldorfske pedagogije, prilagođavajući se specifičnim potrebama korisnika uvjetovanih njihovom dobi te vrstom i stupnjem teškoća u razvoju. Program za mlade i odrasle objedinjuje rehabilitacijsko-terapeutske aktivnosti i sadržaje socijalnog karaktera, a ostvaruje se kroz niz radionica (radionica ručnog rada, radionica strojnog šivanja, radionica obrade i oblikovanja vune i sl.), te kroz suradnju sa školama i fakultetima (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Studij za socijalni rad, Visoka zdravstvena škola).

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb 93111223 3395657430451377 5603333785992036352 o
  • Zagreb 93143266 3405794649437655 2481590085963743232 o
  • Zagreb 93990094 3411008108916309 3272868059982856192 o
  • Zagreb 94506340 3423881160962337 1318292713463873536 o
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Udruga i Centar OZANA